Firmy

22 lata wypiekania paluszków, czyli krótka historia firmy Stema Polska

22 lata wypiekania paluszków, czyli krótka historia firmy Stema Polska
INFORMACJA PRASOWA 22 lata wypiekania paluszków, czyli krótka historia firmy Stema Polska Leszek Stelmach 22 lata temu założył firmę Manless 1995, która po latach zmieniła

INFORMACJA PRASOWA

22 lata wypiekania paluszków, czyli krótka historia firmy Stema Polska

Leszek Stelmach 22 lata temu założył firmę Manless 1995, która po latach zmieniła nazwę na Stema Polska. Obecnie firma jest jednym z największych producentów paluszków w Polsce. Jako pierwsza wprowadziła na rynek paluszki z sezamem, a obecnie jako jedyna w Polsce produkuje paluszki
z certyfikatem BIO. W zakładzie produkcyjnym w Nowej Pułapinie na Mazowszu codziennie kilkudziesięciu pracowników wypieka paluszki przygotowywane wyłącznie z naturalnych składników. O początkach firmy, ulubionych paluszkach i planach na przyszłość opowiada założyciel firmy Stema Polska – Leszek Stelmach.

Czemu zacząłem produkować paluszki?
Kiedy zakładałem firmę ponad 20 lat temu, chciałem, by było to rodzinne przedsiębiorstwo
z najwyższej jakości produktami. Zawsze lubiłem słone paluszki. W PRL-u, czasach mojej młodości, nie było aż tylu przekąsek, co teraz. Jak to młody człowiek, chciałem je ulepszać, poprawiać, wprowadzać nowe smaki.

Z czego jestem najbardziej dumny i jakie paluszki najbardziej lubię?
Najbardziej jestem dumny z naszych pracowników, surowców najwyższej jakości, których używamy
w produkcji i z nowoczesnej linii produkcyjnej. Jesteśmy mniejszą firmą niż międzynarodowe koncerny, ale to my mamy największy wybór smaków paluszków na rynku. Jako pierwsi dodaliśmy do nich sezam, tworząc ponadczasowe i doskonale znane paluchy firmowe – zresztą niezmiennie jest to mój ulubiony smak. W latach 90. sprzedawaliśmy je „na TIRy”, po paluszki z sezamem ustawiała się kolejka. Trzeba było robić na nie zapisy i czekać dwa tygodnie na odbiór. Maszyny działały 24/na dobę.

Obecnie tradycję połączyliśmy z nowoczesnością i zapotrzebowaniem na zdrowe i sprawdzone przekąski. Paluszki wypiekane są z naturalnych składników, zaś dodatki do nich to najlepsze orzechy, miód, zioła i przyprawy. Jako jedyni posiadamy certyfikat BIO i produkujemy ekologiczne paluszki. Nasze produkty są także odpowiednie dla wegan.

A to już wiesz?  SM Mlekpol kulinarnie inspiruje w kolejnym sezonie „Doradcy Smaku”

Jakie mamy plany na przyszłość?
Cały czas poszerzamy ofertę, w której są zarówno paluszki słodkie, jak i wytrawne. Produkujemy już paluszki BIO i Bez-E, np. z oregano, solą morską czy też z miodem i orzechami. Widzimy, że zapotrzebowanie na zdrowe i naturalne paluszki jest coraz większe, dlatego na rynek wprowadzamy właśnie pierwszą w Polsce serię Twigs&Sticks, idealną dla dbających o zdrowie i linię. Paluszki wypiekane są całkowicie bez użycia tłuszczu i cukru. Dostępne będą aż w 6 pysznych i wyjątkowych smakach, pomidor i bazylia, zielona i czarna oliwka, wędzona papryka i sól himalajska, płatki owsiane
i siemię lniane, sezam i ziarna słonecznika oraz mak i pieprz. Chcemy, by nasze paluszki były odpowiednie dla wszystkich bez względu na ograniczenia w diecie, zarówno dla dzieci i młodzieży, ale też dla wszystkich dorosłych dbających o zdrowie, poszukujących wyjątkowych połączeń smakowych.
Kontakt dla mediów: Aleksandra Iwaniuk, tel. 669 507 492, e-mail. [email protected]
Stema Polska (dawniej Manless 1995) to Polska firma mająca w ofercie największy wybór paluszków grubych, cienkich, słodkich i wytrawnych. Paluszki wypiekane są z naturalnych składników, co czyni je nie tylko smaczną, ale i zdrową przekąską. Stema Polska uzyskała certyfikat BIO i tym samym, jako jedyna w Polsce, rozpoczęła produkcję paluszków ekologicznych. Zakład produkcyjny znajduje się na Mazowszu, w Nowej Pułapinie (Baranów). W swojej ofercie ma m.in. ponadczasowe paluszki z sezamem, które wprowadzili w Polsce jako pierwsi.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy