Nowy Sącz, 8 listopada 2018 r.
Studenckie życie głównie kojarzy się z oszczędnym trybem życia. Często odbija się to na jakości jedzenia, ponieważ zwykle osoby uczące się rezygnują z pełnowartościowych posiłków na rzecz fast foodów. Tymczasem pyszne jedzenie nie musi być drogie i czasochłonne. Na co zatem może sobie pozwolić osoba ze studenckim budżetem?
Obiadowy SOS – czyli Szybki Obiad Studencki
Pierwsze samodzielne kroki nigdy nie są łatwe. Mieszkając w akademiku czy na stancji, student niejednokrotnie musi zatroszczyć się o zawartość lodówki. Nie raz przygotowanie smacznego posiłku większości kojarzy się z wieloma godzinami spędzonymi w kuchni i wysokim rachunkiem. To właśnie jedne z najczęstszych powodów rezygnacji z samodzielnego gotowania. Jednak nikt nie musi być skazany na taki scenariusz. Istnieje wiele przepisów na nieskomplikowane dania z których przygotowaniem poradzą sobie nawet kuchenni amatorzy. Zatem co jeść, by było smacznie i tanio? Podpowiadamy.
Błyskawiczna pizza z chlebków pita
Składniki:
• chlebek pita
• 100 g sera żółtego
• 100g mozzarelli
• 8 plasterków szynki z indyka marki Konspol
• suszone pomidory
• oregano
Składniki na sos:
• 300 g pomidorów z bazylią z puszki
• 2 ząbki czosnku
• sól, pieprz do smaku
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki blendujemy ze sobą.
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, smarujemy chlebek sosem pomidorowym. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i na nim rozkładamy chlebek. Układamy plasterki szynki z indyka marki Konspol, posypujemy startym serem, mozzarellą, układamy suszone pomidory i oregano. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Pozostały sos zostawiamy, by maczać w nim upieczoną pizzę.
Parówki w cieście
Składniki:
• 5 parówek Hot dog z kurczaka marki Konspol
• 2 jajka
• 6 łyżek mleka
• 1 szklanka mąki pszennej
• 100 ml oliwy z oliwek
• pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Parówki Hot dog z kurczaka marki Konspol obieramy z osłonek. Łączymy w misce żółtko, mleko, 4 łyżki wody i ubijamy blenderem tak, by powstała pianka. Dodajemy mąkę i blendujemy, by uzyskać jednolitą masę. Doprawiamy pieprzem i solą. Z ciasta bierzemy kawałki, które rolujemy tak, by powstały paski. Owijamy paskami parówki i smażymy na oliwie z oliwek, aż się ciasto się zarumieni.
Penne z szynką w sosie śmietanowym
Składniki:
• 1 opakowanie polędwicy królewskiej light marki Konspol
• 240 g makaronu penne
• 15 g sera żółtego
• 120 ml śmietany 18%
• 1 mała cebula
• suszona pietruszka
• suszona bazylia
• sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Na patelni szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy polędwicę królewską light marki Konspol i smażymy na małym ogniu. Dodajemy śmietankę i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz pietruszką. Dodajemy makaron i smażymy na wolnym ogniu około 4 minut.