Święto kotleta schabowego – bardziej po polsku być nie może!
7 listopada obchodzimy święto kotleta schabowego, który jest nieodłącznym elementem kuchni polskiej. Wiele osób nie wyobraża sobie rodzinnego obiadu bez chrupiącego, soczystego mięsa w złotej panierce. Czy Polacy nadal jedzą tradycyjne dania? Ile razy kotlet schabowy został zamówiony w ostatnim półroczu? Na te pytania odpowiadają eksperci PizzaPortal.pl – serwisu do zamawiania jedzenia online.
Polacy chętnie urozmaicają swoje menu, eksperymentują ze smakami, próbują specjałów z różnych zakątków świata. Z drugiej jednak strony cenią to, co gotowały ich mamy i babcie, chętnie wracając do tradycyjnych przepisów. Dla wielu synonimem dobrego, niedzielnego obiadu jest wciąż schabowy.
Powrót do korzeni
Możliwości łączenia kotleta są niezliczone. Zwykle podajemy go w towarzystwie sałaty, smażonej kapusty, mizerii, pieczonych ziemniaków, puree albo frytek.
Z danych zebranych przez PizzaPortal.pl wynika, że kotlety schabowe częściej niż w inne dni tygodnia zamawiane są właśnie w niedziele. Przez ostatnich 6 miesięcy użytkownicy PizzaPortal.pl zamówili aż 14 tysięcy kotletów schabowych, a zamówienia z restauracji oferujących polską kuchnię stanowiły 20 procent wszystkich transakcji. Dania kuchni polskiej zamawiają najczęściej mieszkańcy Gdańska, na drugim miejscu jest Kraków, następnie Warszawa, a pierwszą piątkę zamykają Gdynia i Łódź. Widać więc, że zamiłowanie do tradycyjnych potraw powszechne jest w różnych częściach kraju.