Aktualności Przepisy Żywność

8 Smaków Europy i przepis na szaszłyk z karmelizowanych bananów i polędwicy wieprzowej

8 Smaków Europy i przepis na szaszłyk z karmelizowanych bananów i polędwicy wieprzowej
11 maja na antenie telewizji TVS SILESIA rozpoczął się największy kulinarny show na Śląsku „8 smaków Europy”. Spośród setek wysłanych zgłoszeń wyłoniono 12 uczestników, którzy

11 maja na antenie telewizji TVS SILESIA rozpoczął się największy kulinarny show na Śląsku „8 smaków Europy”. Spośród setek wysłanych zgłoszeń wyłoniono 12 uczestników, którzy rywalizowali ze sobą na ulicach Chorzowa. Ostatecznie wybrano 8 uczestników.

W minioną niedzielę w programie „8 smaków Europy” na antenie telewizji TVS Dawid Koczy zmierzył się wraz z Karoliną Żelasko z kuchnią austriacką. Poznajcie przepis na danie Dawida, dzięki któremu przeszedł do kolejnego etapu.

„Niestety nie miałem przyjemności zdobywać kulinarnych szlifów zawodowych w Austrii, np.: pod okiem rodziny Camerlander w tyrolskim Gerlos czy Bad Ischl. Moją inspiracją do stworzenia dania kuchni austriackiej była magia leśnych grzybów, świeżych ziół i jednego z ulubionych rodzajów mięs Austriaków – wieprzowiny (poza oczywiście mięsem z jelenia). Ponieważ osobiście nie przepadam za ciężkimi potrawami – zawsze staram się przełamać je czymś lekkim – dlatego wybrałem banany, które przy mocniejszym procesie karmelizacji stają się bardziej wytrawne i idealnie uzupełniają smak mięsa” – rekomenduje Dawid.

Przepis na szaszłyk z karmelizowanych bananów i polędwicy wieprzowej, podany z puree ziemniaczanym z jajem przepiórczym i sosem z leśnych grzybów.

SZASZŁYK:
Wieprzowinę pokroić w plastry grubości ok. 3 cm. Każdy z plastrów wieprzowiny bardzo delikatnie rozbić dłonią. Mięso włożyć do marynaty przygotowanej z oliwy z oliwek (doskonale sprawdza się tutaj oliwa truflowa) zmieszanej z białym pieprzem, rozmarynem i miodem. Mięso pozostawić w marynacie na około 40 minut. W międzyczasie na patelni delikatnie zrumienić cukier trzcinowy i podsmażyć plastry banana. Zamarynowane mięso smażyć na głębokim tłuszczu. Następnie na łodyżki rozmarynu nadziewać na przemian mięso i banany. Całość doprawić delikatnie solą morską.

PUREE:
6 średniej wielkości ziemniaków, 2 łyżeczki soli
Ugotować ziemniaki i przecedzić. W drugim garnku podgrzać mleko kokosowe z dwiema łyżkami masła, dodać chochlę bulionu. Całość wlać do ziemniaków i zmiksować.

A to już wiesz?  Najlepsze tłuszcze do smażenia, smarowania i pieczenia

BULION:
2 żeberka wieprzowe, 1 litr wody, 1 ziemniak, 1 marchewka, 1 seler, 1 pietruszka,
1 podpalana cebula, 3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka jałowca
Bulion gotować ok. 1 godziny.

SOS:
Z bulionu wyjąć wszystkie składniki. Zredukować bulion, dolać 40 ml czerwonego wina oraz dodać wcześniej namoczone grzyby. Na koniec dodajemy 2 łyżki masła.

Gorące szaszłyki podawać na puree ziemniaczanym z sosem na bazie wywaru z bulionu z czerwonym winem i grzybami leśnymi. Całość udekorować świeżymi ziołami.

„8 Smaków Europy” to bez wątpienia najlepsze i największe widowisko kulinarne na Śląsku. Będzie dużo emocji, wzruszeń, ale przede wszystkim dobrego gotowania. O co chodzi w nowym kulinarnym show Telewizji TVS? Wyłonieni w drodze castingu zawodnicy, w cotygodniowych zmaganiach będą musieli stawić czoło kuchni europejskich państw. Zmagania zawodników oceniać będzie 6-osobowe jury, w skład którego wejdą szefowie kuchni Restauracji Czerwona, przedstawiciele mediów, politycy oraz najwięksi śląscy artyści. Na zwycięzcę czekają atrakcyjne nagrody m.in. wycieczka dla 2 osób czy też specjalny cykl programów w telewizji TVS.

Dawid1

2Dawid

3Danie Dawida

4Jury programu

Fot: Adam Kotarski

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy