Żywność

Antyoksydanty i wolne rodniki – co to właściwie jest?

Antyoksydanty i wolne rodniki – co to właściwie jest?
Czym są i gdzie się kryją antyoksydanty? W literaturze poświęconej żywności oraz żywieniu antyoksydanty i wolne rodniki odmieniane są przez wszystkie przypadki. Mimo tego niewiele

Czym są i gdzie się kryją antyoksydanty?
W literaturze poświęconej żywności oraz żywieniu antyoksydanty i wolne rodniki odmieniane są przez wszystkie przypadki. Mimo tego niewiele osób potrafi wyjaśnić, skąd się biorą i jaką rolę spełniają w organizmie.

Antyoksydanty – co to właściwie jest?
Aby w pełni zrozumieć, czym są i jak działają antyoksydanty należy wiedzieć, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędna jest równowaga pomiędzy substancjami utleniającymi a antyutleniaczami – ale może od początku. Antyoksydanty, nazywane inaczej przeciwutleniaczami (lub właśnie antyutleniaczami), to związki chemiczne, które zapobiegają procesom utleniania, zachodzącym w komórkach. Substancje utleniające natomiast to przede wszystkim tzw. wolne rodniki, czyli produkt uboczny przetwarzania tlenu na energię. Zadaniem antyoksydantów jest ochrona organizmu przed stresem oksydacyjnym, czyli takim stanem, w którym zaburzona zostaje harmonia między wytwarzaniem wolnych rodników a ich zwalczaniem przez przeciwutleniacze. Jak zostało wspomniane, powstawanie wolnych rodników nierozerwalnie związane jest z oddychaniem, jednak na ich zwiększone wytwarzanie mają wpływ również inne czynniki, np. używki (nikotyna, alkohol), stres, zanieczyszczenie środowiska czy żywność niskiej jakości, bogata w konserwanty.

Dlaczego antyoksydanty są tak ważne?
Wolne rodniki występują w każdym organizmie, zaburzając procesy odpornościowe oraz przyspieszając procesy starzenia. Niszczą błony komórkowe i mitochondrialne, atakują strukturę białek, a także uszkadzają materiał genetyczny w DNA. W wyniku stresu oksydacyjnego rozwijają się tak poważne choroby jak cukrzyca, miażdżyca, zawał serca, udar, bezpłodność czy wrzody żołądka, skóra zaś staje się bardziej wiotka i słabsza, co prowadzi do powstawania cellulitu i zmarszczek. Naukowcy są również pewni, że wolne rodniki mają duży wpływ na rozwój nowotworów, a także chorób układu nerwowego, np. choroby Alzheimera. Za neutralizację wolnych rodników odpowiada specjalny enzym, peroksydaza glutationowa, niestety jednak wraz z wiekiem ludzki organizm wytwarza jej coraz mniej i niezbędne staje się dostarczanie naturalnych antyoksydantów wraz z dietą.

A to już wiesz?  Złap odporność na jesień – jedz rybę!

Dieta bogata w antyoksydanty to klucz do dobrego samopoczucia przez długie lata – mówi Katarzyna Barwińska polski General Manager marki Rabenhorst, znanego producenta naturalnych ekologicznych soków bezpośrednio tłoczonych. Nie od dzisiaj wiadomo, że wysokie spożycie owoców i jarzyn pozwala zachować zdrowie, młodość i witalność, a dzieje się tak właśnie dlatego, że są one bogate w przeciwutleniacze, przede wszystkim w witaminy A, E i C, beta-karoten, likopen, polifenole i flawonoidy. Pamiętajmy jednak, że zimą wybór rodzimych warzyw i owoców jest ubogi, a wielomiesięczne przechowywanie niszczy zawarte w nich przeciwutleniacze. Bardzo dobrym i całorocznym źródłem antyoksydantów są jednak naturalne soki funkcyjne komponowane specjalnie z wyselekcjonowanych owoców najbogatszych w przeciwutleniacze. Takie soki dostępne są także na polskim rynku, między innymi w naszej ofercie. Poszukując soków antyoksydacyjnych warto szczególną uwagę zwrócić na wysokie parametry jakościowe – tylko wtedy można w pełni skorzystać z cennych walorów soku. Najlepiej wybierać soki tłoczone na zimno, zwracać uwagę na różnorodność, prawidłowe zbilansowanie składników soku oraz odpowiedni proces technologiczny, to zwiększa bowiem szansę na zaopatrzenie organizmu we wszystkie niezbędne minerały, związki i witaminy, w tym także przeciwutleniacze – dodaje Katarzyna Barwińska z Rabenhorst.

Gdzie się chowają antyoksydanty?
Najwięcej przeciwutleniaczy znajdziemy w owocach i warzywach o intensywnej barwie (aronia, borówki, czarna porzeczka, żurawina, owoce róży, czerwone winogrona, jabłka, jarmuż, szpinak, pietruszka, burak), roślinach strączkowych, przetworzonych pomidorach oraz orzechach i nasionach. Właściwości przeciwutleniające mają również wszystkie herbaty, czerwone wino i kakao.
Victualia.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy