Informacja prasowa
Poznań, 14 lutego 2018 r.
Większość herbat zbierana jest w jednym kraju, a pakowana w innym, co często przyczynia się do utraty oryginalnego smaku i aromatu liści herbacianych. Chcąc mieć pewność, że herbata, którą kupujemy dla rodziny jest dobra jakościowo, warto poszukać tej ze znakiem cejlońskiego lwa. O tym, na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze herbaty, opowiedzą eksperci marki Akbar.
Ojczyzną herbaty jest niewielka wyspa leżąca na Oceanie Indyjskim. Sri Lanka, zwana również Cejlonem, utrzymuje tytuł lidera w produkcji tego napoju. Wszystko dzięki doskonałym warunkom panującym na wyspie, które przyczyniają się do powstawania kolejnych plantacji tej rośliny. Odpowiedni stopień nasłonecznienia, właściwa ilość opadów oraz wysokogórskie stoki sprawiają, że lankijskie plantacje zyskały tytuł najczystszych na świecie.
Wyjątkowe uprawy
Wysokogórskie uprawy na Sri Lance, z dala od miast i zanieczyszczeń, to gwarancja intensywnej, czerwonej barwy herbaty oraz głębokiego aromatu. Firma Akbar Brothers wykorzystuje nowoczesną technologię automatycznego przetwarzania w procesie produkcji tego napoju. Jednak jej zbiory na plantacjach pozostały niezautomatyzowane. Dlaczego? Nowoczesna forma zbiorów jest w prawdzie efektywniejsza, gdyż praca ręczna wymaga czasu i precyzji, jednak to właśnie dzięki niej mamy pewność, że herbata wyprodukowana jest z najlepszych części krzewu. Na Sri Lance liście herbaciane zbierane są ręcznie przez Tamilki – tylko małe, kobiece dłonie mogą je obrywać bez uszkodzenia rośliny. Zrywane są jedynie dwa górne listki i pączek – tylko z tych części powstaje herbata najwyższej jakości. Dzięki temu, że liście do fabryki trafiają w nienaruszonym stanie, możemy cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem, który jeszcze na Cejlonie zostaje zamknięty w szczelnym opakowaniu. Dzięki temu herbata Akbar odznaczona jest certyfikatem znanym przez każdego konesera herbaty – znakiem cejlońskiego lwa. Mogą go otrzymać jedynie herbaty, które nie tylko zostały zebrane i zapakowane na Cejlonie, ale również przeszły szereg restrykcyjnych testów, przeprowadzonych przez Cejloński Komitet Herbaciany
Lankijskie smaki
Lankijczycy ze względu na ciepły klimat oraz często ciężką, fizyczną pracę wiedzą najlepiej, jak się odżywiać i co pić, aby odpowiednio zadbać o zmęczony organizm. Wbrew pozorom, organizm najlepiej jest ochłodzić pijąc ciepłą herbatę, natomiast wysokokaloryczne dodatki pozwolą zregenerować siły. Z tego powodu popularnym napojem w Indiach jest masala czaj – słodka herbata z dodatkiem mleka i przypraw korzennych.
Składniki:
Herbata Akbar Pure Ceylon
Łyżka miodu lub brązowego cukru
½ szklanki mleka
½ szklanki wody
Kardamon, cynamon, imbir
Przygotowanie:
Gotujemy mleko z wodą i przyprawami na małym ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy herbatę. Dobrze mieszamy wywar i zdejmujemy go z palnika. Herbata powinna się parzyć przez kolejne 5 minut. Po tym czasie osładzamy ją cukrem lub miodem.
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl