Przepisy

Aromatyczny puszysty chleb bezglutenowy pieczony na serze feta lub tofu

Aromatyczny puszysty chleb bezglutenowy pieczony na serze feta lub tofu
Aromatyczny puszysty chleb bezglutenowy pieczony na serze feta lub tofu Doskonały i oryginalny przepis na niepowtarzalny chleb pieczony z serem feta lub tofu. Chleb z

Aromatyczny puszysty chleb bezglutenowy pieczony na serze feta lub tofu

Doskonały i oryginalny przepis na niepowtarzalny chleb pieczony z serem feta lub tofu. Chleb z pewnością zachwyci smakoszy, ciekawych kulinarnych innowacji, miłośników zdrowej i lekkiej kuchni, i oczywiście idealnie urozmaici menu osób zmagających się z alergiami pokarmowymi, których podstawą jest nietolerancja glutenu.

Składniki:
30 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie drożdży suszonych (bezglutenowe)
1/2 łyżeczki cukru
125g sera feta lub tofu
350 ml letniej wody
1/2 łyżeczki soli
500 g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3Pauly
1 cebula
Olej do polewania

Przygotowanie
Do sera feta dodać 4 łyżki wody i wymieszać na gładką masę. Drożdże wymieszać na gładką masę wraz z cukrem i pozostałą ilością wody do pojawienia się bąbelków powietrza. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i podsmażyć na odrobinie oleju.

Mieszankę jasnych mąk 3Pauly wymieszać z solą i cebulką, dodać ser feta oraz drożdże i zagniatać ok 10 minut do uzyskania gładkiego ciasta. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.

Po spoczynku ponownie krótko zagnieść ciasto i umieścić w natłuszczonej formie do pieczenia, wygładzić i nawilżyć powierzchnię i jeszcze raz pod przykryciem odstawić na ok 15 minut. Rozgrzać piekarnik do 200 ° C, naciąć powierzchnię ciasta nożem i okrasić olejem. Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut. SMACZNEGO!

3pauly.de

A to już wiesz?  Pomysł na drugie śniadanie do szkoły

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy