Informacja prasowa
19 maja 2014
Eko kobieta w biegu, czyli jak wygrać bieg o właściwe odżywianie
Niejedna z nas chce prowadzić zdrowy tryb życia i wybierać pełnowartościowe, naturalne produkty. Zbilansowana dieta wymaga jednak czasu, a praca, rodzina, spotkania z przyjaciółmi, czas na sport, pasję czy dokształcanie sprawiają, że że to wszystko ze sobą pogodzić. Aby w natłoku codziennych obowiązków odżywiać się zdrowo, wystarczy kilka zmian w codziennych nawykach żywieniowych, dobre planowanie i zdrowe oraz łatwe w przygotowaniu Dania Babci Zosi pod ręką.
Zdrowych nawyków moc
Często nie zdajemy sobie sprawy, w jak wysokim stopniu swym życiem rządzą nawyki. Dokładnie to samo dotyczy odżywiania się. Dlatego kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki nie są katorżnicze diety, ale zmiana naszych codziennych zwyczajów. Na początek warto przez kilka dni zapisać wszystko, co jemy. Najczęściej samo spojrzenie na listę daje odpowiedź gdzie tkwi problem. Po pierwsze, zamiast nieregularnej diety, należy wprowadzić 5 posiłków. Dzień zaczynamy od pełnowartościowego śniadania. W czasu dnia jemy kilka zbilansowanych posiłków. Dbamy o to, aby w swym menu znalazło się dużo warzyw i owoców, najlepiej sezonowych. Obfitą kolację lepiej zastąpić lekką sałatką. Jasne pieczywo i mąkę zastępujemy ciemnym, z nieprzetworzonej mąki. Unikamy gazowanych napojów, słodyczy i słonych przekąsek. Postarajmy się także powstrzymać się od podjadania między posiłkami. Zamiast przekąsić kaloryczny batonik ? warto skusić się na orzechy lub owoce. Do tego dawka ruchu i po kilku tygodniach powinnyśmy czuć się lepiej.
Potęga planowania
Tyle teoria, a w praktyce że te wszystkie zasady zawrzeć w życie. Pomóc w tym może mądre zarządzanie. Lista zakupów to podstawa. Podobnie jak przygotowanie jadłospisu na kilka dni, aby móc dokładnie zaplanować, jakich produktów potrzebujemy. Zakupy można osiągnąć w Internecie, a unikniemy wielu pokus. Planując swoje menu po pierwsze, warto zwróć uwagę, jakie produkty kupujesz. Najlepiej wybierać te nieprzetworzone, naturalne. Sięgajmy po te, które dostarczą cennych składników i wartości odżywczych, bez ulepszaczy smaku czy konserwantów. Jeśli w pobliżu miejsca zamieszkania jest bazarek ? to stanowi to wspaniałe miejsce na zakupy. Produkty będą świeże, naturalne i bez sztucznych dodatków. Gotować można raz na kilka dni korzystając z prostych i sprawdzonych przepisów. W czasu dnia najlepiej jako przekąska sprawdza się jabłko, a w torebce warto mieć paczkę niesolonych orzechów na wypadek ataku głodu. Zachęcajmy całą rodzinę do wejścia na cały sposób odżywiania. Będzie łatwiej.
15 minut i gotowe
Jeśli nie mamy czasu, pomyślmy o zdrowej alternatywie. Dania Babci Zosi firmy SyS to seria gotowych dań, które powstają w wyniku suszenia. Jest to najstarsza, naturalna metoda przetwarzania żywności, która pozwala dłużej cieszyć się walorami zdrowotnymi i smakowymi sezonowych warzyw, które zebrane na zielonym Podkarpaciu, tuż po zbiorach, są suszone w ciepłym powietrzu. W procesie suszenia odparowywane jest ok. 90% wody ? dlatego produkty na długo zachowują świeżość, a po ugotowaniu ich smak i zapach pozostają naturalne.
Dla każdego, coś smacznego
W serii Dania Babci Zosi do wyboru są zdrowe i wartościowe zupy ? od tych tradycyjnych takich jak krupnik, żurek czy pomidorowa z ryżem po prostą botwinkę, pożywną zupę
z soczewicy czy aromatyczną cebulową. Jedna porcja wystarczy na przygotowanie litra pysznej zupy. Dania Babci Zosi to także różne wariacje na temat ryżu. Danie ze szpinakiem z pewnością przypadnie do gustu wegetariankom. Ryż z pomidorami i papryką smakuje doskonale dzięki wyrazistości składników. W zdrowym menu nie może zabraknąć kaszy. Wielbiciele soczewicy chętnie sięgają po jej powiązanie z kaszą jęczmienną. Seria Dania Babci Zosi oferuje również kaszę jęczmienną z pieczarkami, kaszę gryczaną z warzywami i inną jej wersję ? z grzybami. Wszystkie dania są łatwe w przygotowaniu. Wystarczy 15 minut i teraz można zjeść ciepły posiłek. Po produkty bez obaw mogą sięgać wegetarianie, a po część z nich – również osoby na diecie bezglutenowej.
Ryż ze szpinakiem
Delikatne danie dla całej rodziny
Składniki: ryż (min. 90%), szpinak (min. 5%)
Masa netto: 250 g
Sugerowana cena: 5,49 zł
Zupa cebulowa
Zupa cebulowa Babci Zosi zaskakuje swoim dobrym i dobrym smakiem ? jest lekko słodka, delikatna i bardzo aromatyczna.
Składniki: cebula suszona (min. 45%), bułka pszenna tarta (mąka pszenna, woda, sól, drożdże), sól, warzywa suszone 9% (pasternak, seler, czosnek, natka pietruszki), ekstrakt drożdżowy, pieprz czarny, kminek, tymianek
Sposób przygotowania:
Zawartość obu torebek wsypać do 1 litra zimnej wody, dokładnie wymieszać i zagotować. Dodać 1 łyżkę masła lub oliwy i gotuj przez 20 minut na małym ogniu. Proponuję podawać zmiksowaną, z dodatkiem śmietanki.
Masa netto: 65 g
Sugerowana cena: 4,79 zł
Kasza jęczmienna z soczewicą
Ugotowana na sypko jest nie tylko pyszna, ale także ważna dla organizmu. W połączeniu z czerwoną soczewicą oraz podawana np. z sadzonym jajkiem zapewnia oryginalną ucztę dla podniebienia. Kasza jęczmienna z soczewicą to danie bardzo sycące i wykwintne!
Skład: kasza jęczmienna, soczewica czerwona (15%), pomidor suszony, marchewka suszona, cebula prażona (cebula, olej roślinny).
Masa netto: 250 g
Sugerowana cena: 5,49 zł
Firma SyS powstała w 1990 roku. Firma specjalizuje się w uprawie i suszeniu warzyw na zielonym Podkarpaciu. Naturalny proces suszenia stosowany przez firmę, pozwala zachować świeżość produktów bez konieczności dodawania jakichkolwiek substancji chemicznych. W kolekcji znajdują się: susze warzywne, a pod marką Dania Babci Zosi smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu zupy, drugie dania na bazie ryżu i kaszy, a także nowość ? placki ziemniaczane. Produkty, za swój naturalny skład i tradycyjny smak, otrzymały wielu certyfikatów i wyróżnień m. in. Dobry Produkt ? Wybór Ekspertów, Polska Jakość 2012 i złoty medal My Eco Life.
Produkty z serii Dania Babci Zosi to:
– zupy: koperkowa, botwinka, żurek, zupa z soczewicy, pomidorowa z ryżem, cebulowa, kapuśniak, krupnik, grochowa, barszcz ukraiński, grzybowa z kasza perłową, pieczarkowa
– ryże: ryż ze szpinakiem, ryż z pomidorami i papryką, ryż z groszkiem i marchewką, ryż z jabłkami i rodzynkami
– kasze: kasza jęczmienna z soczewicą, kasza jęczmienna z pieczarkami, kasza gryczana z warzywami, kasza gryczana z grzybami
– placki ziemniaczane: klasyczne, z suszonymi pomidorami, ze szpinakiem