Informacja prasowa
Warszawa, 02 kwietnia 2019 r.
Bakaliowe podróże – propozycje śniadań z różnych stron świata
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Musi zapewnić nam porządną dawkę pełnowartościowej energii, abyśmy mogli stawić czoła codziennym wyzwaniom. Aby jak najlepiej spełniało swoją funkcję, pamiętajmy o dodawaniu do pierwszego posiłku składników, które zawierają dużo witamin i minerałów. Doskonale sprawdzą się przyprawy: kurkuma, cynamon i imbir, a także suszone owoce oraz orzechy.
O tym, jak wielką wagę przykładamy do jedzenia śniadania, mówią zdjęcia publikowane w mediach społecznościowych. Wśród popularnych hasztagów, którymi posługujemy się przy oznaczaniu zdjęć naszych śniadań, królują #breakfast (użyty ponad 80 mln razy) oraz #śniadanie, który przez polskich użytkowników wykorzystany został ponad 600 tys. razy. Co pokazujemy na naszych zdjęciach? Najczęściej śniadania, które jemy w ciągu tygodnia, zaraz przed wyjściem do pracy. Królują owsianki z bakaliami, energetyczne proteinowe koktajle, sałatki. Pojawiają się również zdjęcia śniadań typowo słodkich, w postaci naleśników, pancake’ów lub słodkich bułek.
Śniadanie ma zapewnić nam poza niezbędnymi właściwościami odżywczymi również doskonałe samopoczucie. Zastanawiasz się, jak najlepiej rozpocząć weekendowy poranek lub wiosenny, jednak deszczowy poniedziałek? Mamy na to sposób i proponujemy 3 śniadania z różnych stron świata: brazylijską tapiokę z gruszkami i suszonymi morelami, amerykańskie tosty z suszoną żurawiną i kalifornijskie pancakes z migdałami.
Brazylijska tapioka z gruszkami i suszonymi morelami
Składniki:
• 2 łyżeczki cukru cynamonowego Delecta
• 1 łyżeczka aromatu wanilinowego Delecta
• 70 g tapioki
• 2 duże gruszki
• 350 ml mleka (może być roślinne)
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki płynnego miodu
• 100 g Moreli Całe Owoce Bakalland
• 1 szklanka soku z pomarańczy
• 2 szklanki wody
• szczypta cynamonu
Tapiokę moczymy przez noc w 1,5 szklanki wody. Morele moczymy przez ten sam czas w soku pomarańczowym. Następnego dnia odsączoną tapiokę przekładamy do rondelka, dolewamy mleko, dodajemy aromat wanilinowy i 1,5 łyżki masła. Całość gotujemy. Następnie dodajemy miód i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Gruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Morele kroimy w paski i umieszczamy razem z gruszkami w drugi rondlu. Całość zalewamy 1 szklanką wody oraz 1 szklanką soku pomarańczowego, w którym moczyły się owoce. Dodajemy cynamon i wszystko gotujemy przez ok. 10 minut, aż gruszki będą miękkie. Tapiokę przekładamy do miseczek, na wierzchu układamy owoce i dodajemy masło. Przed podaniem delikatnie posypujemy cukrem cynamonowym.
Amerykańskie tosty z żurawiną
Składniki:
• 4 kromki tostowego pieczywa (np. razowego)
• 1 łyżeczka oliwy
• 1 limonka
• 100 g Żurawiny całe owoce Bakalland
• 100 g Pestek dyni Bakalland
• 1 łyżeczka musztardy dijon
• sól, pieprz
Tosty podsmażamy z odrobiną oliwy na patelni (lub podpiekamy w tosterze). Następnie do miseczki przekładamy obrane awokado i rozdrabniamy je za pomocą widelca. Dodajemy żurawinę i pestki dyni. Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy łyżeczkę musztardy. Całość skrapiamy sokiem z limonki i dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na ciepłe tosty.
Kalifornijskie pancakes z migdałami
Składniki:
• 1 i ¼ szklanki mąki
• 1 jajko
• 1 i ¼ szklanki maślanki
• ¼ szklanki cukru pudru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• ¼ szklanki oliwy
• Szczypta soli
• Syrop z agawy lub syrop klonowy
• 100 g Migdałów Bakalland
Za pomocą blendera miksujemy dokładnie wszystkie składniki (poza syropem i migdałami). Następnie rozgrzewamy patelnie i na średnim ogniu smażymy pancakes. Każdą ze stron do odpowiedniego zarumienienia się. Gotowe polewamy ulubionym syropem i przekładamy migdałami.