Rozrywka

Białe szparagi – jak je przyrządzić?

Białe szparagi – jak je przyrządzić?
Informacja prasowa Wrocław, 25 maja 2018 r. Radzi Krzysztof Obliński – Szef Kuchni Restauracji Spichlerz Sezon na szparagi w pełni. Te najlepsze – świeże i

Informacja prasowa
Wrocław, 25 maja 2018 r.

Radzi Krzysztof Obliński – Szef Kuchni Restauracji Spichlerz
Sezon na szparagi w pełni. Te najlepsze – świeże i soczyste, będą dostępne nie dłużej niż do połowy lipca. Warto więc podczas najbliższych zakupów sięgnąć po to zdrowe i pyszne warzywo. Który rodzaj szparagów wybrać? Zielone mają wyrazisty, ostry smak, natomiast białe łagodniejszy i bardziej delikatny. Te drugie nieco trudniej przyrządzić, dlatego Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz Krzysztof Obliński radzi, jak to zrobić, aby wydobyć z nich to, co najpyszniejsze.

Patent na białe szparagi
Białe szparagi trzeba dokładnie obrać, ponieważ mają twardą i grubą skórkę, którą trudno przerzuć. Należy je obierać od główki do dołu. Następnie zagotowujemy wodę, do której dodajemy sól i cukier (szparagi są troszkę gorzkie, cukier złagodzi tę gorycz). Do gotującej się wody wrzucamy obrane szparagi na 2 minuty (czas jest bardzo istotny). Potem wyciągamy szparagi i hartujemy je w zimnej wodzie z lodem. W ten sposób zatrzymujemy proces gotowania i szparagi pozostają jędrne. Zahartowane szparagi wrzucamy na patelnię wraz z odrobiną prawdziwego masła i lekko obsmażamy. Nie powinno trwać to dłużej niż kilka minut. Ciepłe szparagi ściągamy z patelni i jemy. Jędrne, pyszne i zdrowe!
Szparagi polecam podawać z pomidorami i sosem holenderskim lub w formie risotto z dodatkiem słonecznika i oliwy ziołowej. To także świetny dodatek do mięs oraz warzywo, z którego możemy przygotować pyszną zupę krem – mówi Krzysztof Obliński, Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz.

W sezonowym menu Restauracji Spichlerz szparagów nie brakuje. Zjeść można między innymi:
• Krem z białych szparagów z migdałami i groszkiem zielonym;
• Szparagi gotowane z pomidorami i sosem holenderskim;
• Risotto ze szparagami, słonecznikiem i oliwą ziołową;
• Perliczkę ze szparagami, ziemniakami młodymi, rabarbarem, kalarepą i sosem;
• Filet z pstrąga ze szparagami, kawiorem, selerem i groszkiem zielonym;
• Polędwicę wołową ze szparagami, marchewką, selerem, szpinakiem, sosem holenderskim i młodymi ziemniakami.
Więcej informacji na temat Zamku Topacz można znaleźć na stronie www.zamektopacz.pl
O Zamku Topacz
Zamek Topacz to jeden z niewielu historycznych obiektów zamkowych na Dolnym Śląsku, który został zaadaptowany na czterogwiazdkowy hotel z pełnym zapleczem konferencyjno-eventowym. Hotel posiada 64 eleganckie pokoje, 5 sal konferencyjnych i bankietowych oraz dwie restauracje. Otacza go 50- hektarowy teren, oferujący mnóstwo atrakcji rekreacyjnych i sportowych, na którym znajduje się także Muzeum Motoryzacji.

A to już wiesz?  Kilka faktów o błonniku.

W marcu 2016 roku uruchomiony został najważniejszy element kompleksu hotelowego – Zamku Topacz, w znajduje się wykwintna restauracja, prowadzona przez doświadczonych szefów kuchni. Obiekt posiada nowocześnie urządzone pokoje spełniające najwyższe kryteria oraz salę konferencyjną z kominkiem i indywidualnym tarasem. W podziemiach zamku znajduje się także butikowe SPA i strefa Wellness, a także zewnętrze jacuzzi z kominkiem.

Zamek położony jest jedynie 20 minut od centrum Wrocławia i międzynarodowego lotniska Copernicus, 2 km od autostrady A4 i obwodnicy miasta w miejscowości Ślęza.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy