Bombonierka z pralinkami ze śliwką kalifornijską ombre
Składniki:
2-3 śliwki kalifornijskie
ok. 80ml rumu
250g białej czekolady
60ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki miękkiego masła
liofilizowany burak
cukier puder i liofilizowany burak do obtoczenia
Przygotowanie:
Śliwki kalifornijskie namaczamy w rumie minimum 10 godzin przed przegotowaniem pralinek. Następnie odsączamy, dokładnie osuszamy i kroimy w drobniutką kostkę.
Czekoladę i kremówkę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie do jeszcze ciepłej czekolady dodajemy masło, śliwki i delikatnie mieszamy, aż całość będzie gładka. Masę dzielimy na 3 części. Do dwóch części dodajemy liofilizowanego buraka tak by uzyskać dwa odcienie różu, ciemniejszy i jaśniejszy. Wszystkie trzy porcje wkładamy do lodówki na ok. 1-2 h, aż masa zgęstnieje.
Kiedy czekolada zastygnie, ale nie będzie całkowicie twarda formujemy pralinki, kuleczki wkładamy jeszcze na ok. 30 minut do lodówki. Cześć cukru pudru do obtoczenia mieszamy z liofilizowanym burakiem, tak by mieć w sumie 2 odcienie różu i czysty cukier. Pralinki obtaczamy w cukrze, umieszczamy w papilotkach i układamy w pudelku.
20 pralinek
Czas przygotowania:
3 godz. (+ 10 godz. namaczania śliwek)