Informacja prasowa
Poznań, 5 marca 2019 r.
Boski rooibos
Uprawiany lokalnie, uwielbiany globalnie. Rooibos, znany także jako czerwonokrzew, pochodzi ze stromych gór Południowej Afryki. Jego przypominające igły liście nie zachęcają do bliższego kontaktu, a jednak od tysięcy lat wykorzystywane są do parzenia ożywczego naparu.
Czerwony napar z rooibosa nazywa się także „górską herbatą”. Nie bez przyczyny! Roślina ta upodobała sobie rodzimy, górzysty region do tego stopnia, że odmawia zakorzenienia się w innych warunkach. Z tego względu droga, którą każdorazowo pokonują zbiory czerwonokrzewu, niewiele zmieniła się od stuleci. Równie długo celebrowane są zdrowotne właściwości naparu z tajemniczych igiełek.
Czerwonokrzew afrykański nieco różni się od herbaty. Przede wszystkim nie zawiera kofeiny ani teiny, co czyni go odpowiednim do spożycia o każdej porze dnia. Biorąc pod uwagę zdrowotne właściwości naparu z rooibosa, częste spożywanie go nie jest takim złym pomysłem. Podobnie jak herbata, zawiera dużą dawkę antyoksydantów, witamin i minerałów. Zawarte w nim rzadko spotykane kwasy wpływają korzystnie na jakość naszej skóry. Ramię w ramię z antyoksydantami hamują one rozwój wolnych rodników odpowiedzialnych za niepożądane efekty starzenia. Ze zmarszczkami walczy także od zewnątrz, w postaci ekstraktu dodawanego do licznych kosmetyków.
Kolejnym atutem czerwonego naparu są jego właściwości przeciwzapalne. Ma on potencjał, by pomóc zarówno cierpiącym na artretyzm i obolałe stawy, jak i alergikom, łagodząc gnębiące ich objawy. Może także sprawić, że pijąca go osoba będzie mniej podatna na nawroty alergicznych ataków. Ze względu na zawarte w rooibosie flawonoidy, badany jest również pod kątem pozytywnego wpływu na układ krążenia i obniżanie ryzyka zawału.
Odpowiednio zaparzony napar z rooibosa cieszy zmysły pięknym, czerwonym kolorem i nietuzinkowym smakiem. Wyczuć w nim można nuty słodkie, lekko orzechowe, oraz kojarzącą się z yerba mate intensywność. Swoją barwę zawdzięcza procesowi fermentacji, który w przypadku rooibosa wygląda podobnie, jak przemiana zielonej herbaty w herbatę czarną. Świeże, niepoddane fermentacji igiełki czerwonokrzewu również wykorzystywane są do przyrządzania naparu. Jest on nieco łagodniejszy w smaku i trudniejszy do zdobycia.
Z herbatą łączy rooibosa także sposób podania. Podobnie jak aromatyczny Assam czy Earl Gray, napar z czerwonokrzewu lubi towarzystwo mleka, cukru, cytryny czy miodu. „Górska herbata” pobudza także wyobraźnię baristów, którzy podają ją w formie latte, cappuccino, a nawet… „czerwonego espresso”. Słodkawy aromat przenika całą roślinę – także jej gałęzie. Wykorzystywane są one do wyrobu specjalnych beczek do wina. Dojrzewający w takiej beczce trunek nabiera nie tylko wyjątkowego smaku, ale także części zdrowotnych właściwości czerwonego krzewu. Jeśli jesteśmy zbyt niecierpliwi, by czekać na rooibosowe wino, wróćmy do korzeni, i zalejmy wrzątkiem torebkę pełną czerwonych igiełek. Doskonałym dodatkiem do nich będzie cynamon, jak w naparze Rooibos & Cinnamon od Ahmad Tea London. Połączenie miodowego smaku czerwonokrzewu z rozgrzewającym aromatem tej zimowej przyprawy pobudzi zmysły niczym rześki spacer po górskich zboczach.
Więcej informacji znaleźć można na stronie www.ahmadtea.pl
Wszystkie produkty dostępne na stronie www.sklep.smacznego.pl
Więcej informacji o Ahmad Tea London:
Firma Ahmad Tea powstała dzięki wiedzy i doświadczeniu rodziny, która od czterech pokoleń pieczołowicie czuwa nad procesem uprawy herbaty, przygotowania mieszanek, pakowania oraz dystrybucji. Marka Ahmad Tea London jest symbolem najlepszych herbat. Wnikliwa selekcja i tradycyjne metody ręcznego zrywania liści sprawiają, że herbata zawsze zachowuje świeży i intensywny zapach. Starannie dobrane liście różnych gatunków herbat tworzą wyrafinowane mieszanki o niezapomnianym smaku. Dział jakości kontroluje każdą partię zebranych liści przed rozpoczęciem procesu mieszania, następnie akceptuje gotowe mieszanki przed ich zapakowaniem. Szczegółowa kontrola gwarantuje utrzymanie najwyższej jakości, niepowtarzalnego koloru, zapachu i smaku w każdej filiżance herbaty. Ahmad Tea London oferuje szeroką gamę herbat czarnych, zielonych, czarnych smakowych, zielonych smakowych, naparów owocowych w opakowaniach dla detalu, gastronomi oraz jako ekskluzywne prezenty.
Zapraszamy na nasz fanpage: https://www.facebook.com/AhmadTeaPolska oraz stronę www.ahmadtea.pl
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych,
z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności.
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji znaleźć można na stronie www.levant.pl