Marco Ghia,
szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca:
BRUSCHETTA Z CZOSNKIEM, POMIDOREM I BAZYLIĄ
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
3 kromki chleba
sól, pieprz
czosnek
oliwa
pomidor
bazylia
cytryna
Sposób przygotowania:
Podsmażony chleb nacieramy ząbkiem świeżego ząbku, skrapiamy oliwą i doprawiamy odrobiną soli. Dodajemy wcześniej podsmażonego na patelni przekrojonego na pół pomidora skropionego oliwą i doprawionego solą, pieprzem, sokiem z cytryny i poszatkowaną bazylią.
Smacznego!
BRUSCHETTA ZE SCHABEM WIEPRZOWYM, OCTEM BALSAMICZNYM, MIĘTĄ I POMIDOREM
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
chleb
1 dojrzały pomidor
pokrojony na cienkie plastry pieczony schab wieprzowy
czosnek
oliwa z oliwek
mięta
ocet balsamiczny
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Podsmażony chleb nacieramy czosnkiem i skrapiamy oliwą. Na wierzch kładziemy pokrojony na plasterki pomidor i miętę. Skrapiamy octem balsamicznym i obkładamy bruschettę skropionym oliwą schabem. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl