Informacja prasowa
Warszawa, 4 czerwca 2018 r.
Niezwykle popularna w kulinarnej blogosferze i mediach społecznościowych Buddha Bowl to nic innego jak pełnowartościowy, zdrowy i kolorowy posiłek podany w misce wypełnionej po brzegi. Danie nie tylko wygląda intrygująco na talerzu, ale również doskonale smakuje. To świetne rozwiązanie na obiad dla wszystkich, którzy dbają o formę. Przygotowanie go jest bardzo proste, wystarczy połączyć warzywa, różnorodne kasze lub ryż z ulubionymi orzechami lub ziarnami.
Budha Bowl to dosłownie miska Buddy, a w Polsce często tłumaczy się to określenie jako miska obfitości lub miska wypełniona po brzegi. Nawiązanie do mędrca jest metaforyczne. Danie ma być odpowiednio zbilansowane oraz swoją kompozycją przypominać zaokrąglony brzuszek Buddy. Warto po nie sięgnąć, szukając inspiracji na zdrowy obiad, który dodatkowo doskonale wygląda.
Jak stworzyć idealną Budha Bowl? Tak naprawdę jedynie od naszej kulinarnej kreatywności zależy, co w takiej misce się znajdzie. Możliwości jest wiele. Ważne, żeby było kolorowo, dlatego najczęściej łączymy zielone liście szpinaku, rukoli lub roszponki z kaszą jaglaną czy komosą ryżową. Dodajemy do nich świeże warzywa takie jak marchew, pomidory czy ogórki oraz awokado, grillowaną pierś z kurczaka czy marynowane tofu. Całość posypujemy orzechami, prażonymi ziarnami lub sezamem. Przygotowując Budha Bowl można więc z łatwością wykorzystać to, co akurat mamy w kuchni.
Buddha Bowl z kotlecikami z orzechów włoskich
Składniki:
• 250g pomidorków koktajlowych
• 1 zielony ogórek
• 1 marchew
• Pęczek rzodkiewki
• 1 sałata lodowa
• 1 granat
• 100g ugotowanej kaszy jaglanej
• 100g Orzechów włoskich Bakalland
• 200g Siemienia lnianego Bakalland
• 200g sezamu Bakalland
• 3 łyżki mąki kukurydzianej
• Cytryna
• Oliwa z oliwek
• Sól i pieprz
Siemię lniane zalewamy gorącą wodą, żeby powstał gęsty kleik. Ugotowaną kaszę jaglaną łączymy z rozdrobnionymi orzechami, sezamem, siemieniem lnianym oraz mąką. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz, mieszamy do połączenia wszystkich składników. Z gotowej masy formujemy małe kotleciki i smażymy je na rozgrzanej patelni. Pomidorki kroimy w ćwiartki, ogórka w kostkę, rzodkiewkę w talarki, a marchew w słupki. Na dnie miski wykładamy kilka liści sałaty lodowej. Na niej układamy kolejno wszystkie warzywa oraz kotlety, polewamy oliwą i posypujemy sezamem.
Buddha Bowl z jarmużem, kurczakiem, awokado i ziarnami
Składniki:
• 500g jarmużu
• 1 puszka ciecierzycy
• 100g komosy ryżowej
• 100g kiełków lucerny
• 1 awokado
• 1 batat
• Pół piersi z kurczaka
• 100g Chrupiącej sałatki Bakalland
• 1 limonka
• Oliwa z oliwek
• Sól
• Wędzona papryka
Kurczaka oczyszczamy, obtaczamy w oliwie, doprawiamy solą i całą pierś smażymy na patelni grillowej. Batata obieramy i kroimy w słupki, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy wędzoną papryką. Ciecierzycę układamy na blasze obok batata, tak by była równomiernie rozłożona, skrapiamy oliwą i posypujemy odrobiną soli. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Komosę ryżową gotujemy przez 15 minut w osolonej wodzie. Jarmuż przekładamy do sitka i zalewamy wrzątkiem. Gdy wszystkie składniki będą gotowe, pierś z kurczaka i awokado kroimy na plastry. Wszystko układamy obok siebie w misce, posypujemy prażonym słonecznikiem, dynią i orzechami pinii (Chrupiąca sałatka), a na środku miski układamy kiełki.
Buddha Bowl z brokułem, cieciorką, orzechami nerkowca i migdałami
Składniki:
• 1 sałata lodowa
• 250g wędzonego tofu
• 1 puszka ciecierzycy
• 1 niewielki brokuł
• 100g kaszy jaglanej
• 1 marchew
• 1 awokado
• 1 burak
• 100g pieczarek
• 100g Orzechów nerkowca Bakalland
• 100g Migdałów Bakalland
• 100g Słonecznika łuskanego Bakalland
• Oliwa z oliwek
• Sól i pieprz
Brokuła dzielimy na różdżki i gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Kaszę jaglaną gotujemy w osobnym garnku przez 20 minut, na sypko. Buraka dokładnie myjemy szorując skórkę, zawijamy w folię aluminiową, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez godzinę. W połowie pieczenia buraka przekładamy, do naczynia żaroodpornego dodajemy pokrojoną w talarki i skropioną oliwą marchew. Pieczarki kroimy na połówki, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni. Gdy wszystkie składniki są już gotowe, w misce układamy kolejno sałatę lodową, upieczonego buraka startego na tarce o grubych oczkach, pokrojone w plasterki awokado, marchew, kaszę jaglaną, brokuła, tofu oraz ciecierzycę odsączoną z wody. Całość posypujemy orzechami nerkowca, migdałami i ziarnami słonecznika.