Informacja prasowa
Łódź, 8 lutego 2017
Burgery wege – mięsne danie w wersji dla roślinożerców
Niezwykle popularnym i modnym w ostatnim czasie daniem są burgery. Ta potrawa występuję głównie w wersji mięsnej. Jednak coraz częściej możemy spotkać się z przepisami na burgery w wersji wege, które przypadną do gustu wegetarianom oraz tym preferującym mięsne potrawy.
Burger to rodzaj kanapki, która większości z nas kojarzy się z potrawą mięsną. Od jakiegoś czasu w menu wielu restauracji pojawiają się jednak burgery w wersji wege. Wystarczy klasycznego kotleta zamienić na dodatek przygotowany z ciecierzycy, dodać dużo warzyw oraz wykorzystać ciemne pieczywo, aby przygotować pyszne i zdrowe danie, którym nie pogardzą nawet mięsożercy.
Burgery wege z ciecierzycy i kukurydzy w dipie ziołowym
Składniki:
400 g cieciorki gotowanej marki Jasmeen
1 puszka kukurydzy
½ pęczka świeżej bazylii
3 łyżki mąki z ciecierzycy
½ łyżki mielonej papryki
½ łyżki mielonej kolendry
1 łyżka kuminu
2 szczypty soli i pieprzu
5 bułek z ciemnego pieczywa
2 pomidory
1 zielony ogórek
1 cebula czerwona
8 liści sałaty
1 łyżka gęstego, białego serka
szczypta mielonej bazylii
½ natki pietruszki
2 posiekane listki mięty
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy odcedzoną ciecierzycę, kukurydzę, rukolę, mąkę, słodką paprykę, kolendrę, kumin i sól. Całość delikatnie blendujemy, aż do otrzymania jednolitej, grudkowatej masy. Lepimy z niej 5 kotlecików, które smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu przez około 8 minut z każdej strony. Następnie przygotowujemy dip do burgerów. Do małego naczynia wkładamy gęsty serek, bazylię, posiekaną pietruszkę i liście mięty, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystkie składniki mieszamy. Bułki kroimy na pół, smarujemy je od wewnątrz gotowym dipem i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku około 8 minut. Następnie do ich środka kładziemy warstwowo po dwa liście sałaty, kilka plastrów cebuli, gotowe kotleciki z ciecierzycy, ogórka w plastrach i drobno pokrojone pomidory. Burgery zamykamy drugą połową bułki, a w ich środek wbijamy długą wykałaczkę. Burgery możemy podawać z frytkami z batatów.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania. Wśród produktów znalazł się również tradycyjny, gęsty jogurt Labneh oraz ostra pasta z papryczek chili, czyli popularna w Tunezji i Libii harrisa.
Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności.
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl