Herabta

Cejloński lew – gwarancja jakości najlepszej herbaty

Cejloński lew – gwarancja jakości najlepszej herbaty
Informacja prasowa 28 listopada 2016 Cejloński lew – gwarancja jakości najlepszej herbaty Mimo tego, że na Sri Lance herbata uprawiana jest zaledwie od XIX w.,

Informacja prasowa
28 listopada 2016

Cejloński lew – gwarancja jakości najlepszej herbaty

Mimo tego, że na Sri Lance herbata uprawiana jest zaledwie od XIX w., wyspa ta bardzo szybko zyskała miano „herbacianej”. Pierwsza fabryka herbaty powstała tutaj w 1841 roku. Jednak prawdziwy rozkwit przemysłu herbacianego datuje się na lata po 1869 roku. W tym czasie, obecne na wyspie plantacje kawy, zaatakowała i doszczętnie zniszczyła rdza kawowa. Od tamtej pory na Sri Lance króluje herbata. Jednak aby być pewnym jej pochodzenia, warto na opakowaniu szukać znaku cejlońskiego lwa.
Zmiana upraw z kawowych na herbaciane była stosunkowo łatwa dla lankijskich plantatorów. Dzięki wcześniejszym plantacjom mieli już gotowe miejsce oraz wypracowane systemy zbiorów. Zróżnicowana wysokość upraw na Sri Lance sprawia, że możemy spotkać się tutaj z licznymi odmianami herbat. W zależności od regionu i położenia plantacji, można bowiem otrzymać herbatę o różnym aromacie i smaku. Najlepszymi są te z wysokogórskich upraw, jak herbata Akbar. Charakteryzują się one intensywnym zapachem i smakiem oraz najwyższą jakością liści, użytych do produkcji.

Z miłości do herbaty
Na Sri Lance herbata do dzisiaj zbierana jest ręcznie. Zajmują się tym kobiety i zbierają tylko jeden lub dwa górne listki oraz pączek herbaty. Jedna kobieta jest w stanie zebrać nawet 20 kilogramów listków dziennie. Warto podkreślić, że na 1 kilogram herbaty przypada aż 2 000 do 3 000 listków. Zostają one wysuszone, oczyszczone i poddane fermentacji. Po zakończeniu procesu produkcji, próbki herbat trafiają do kupców. Znawcy herbaty – kiperzy – określają jej wartość. O jakości herbaty świadczy nie tylko smak, ale także ocena wyglądu i koloru liścia.

Cejloński lew
Aby zapewnić najlepszą jakość herbaty produkowanej na Sri Lance, powołano specjalny urząd do spraw herbaty. Cejloński Komitet Herbaciany (Sri Lanka Tea Board) ma prawo przyznawania znaku jakości cejlońskiego lwa. Jest to certyfikat, który posiada niewielu producentów herbat. Jednym z nich jest firma Akbar. Aby go otrzymać, należy spełnić rygorystyczne wymagania, które stawia przed producentami herbat cejloński komitet. Herbata nie może być tylko hodowana na Cejlonie. Ważne jest, aby także cały proces jej przetwarzania i pakowania odbywał się na wyspie. Dodatkowo musi przejść szereg wymagających testów przeprowadzonych przez Cejloński Komitet Herbaciany. Kontrolowana jest pod względem smaku, aromatu i składu. Dzięki temu, kupując herbatę z logiem cejlońskiego lwa, mamy gwarancję, że jest to czysta i wysokiej jakości herbata pochodząca ze Sri Lanki.

A to już wiesz?  Po czym poznać dobrą herbatę?

Rygorystyczna ocena
Cejloński Komitet Herbaciany bardzo dokładnie sprawdza herbatę oraz jej producenta zanim przyzna możliwość posługiwania się logiem cejlońskiego lwa. Poza licznymi prawnymi uwarunkowaniami, herbata dodatkowo musi przejść testy jakościowe. Badaniom poddawana jest jej barwa, aromat oraz smak.

Kupując herbatę posiadającą certyfikat jakości Cejlońskiego Komitetu Herbacianego, mamy pewność, że jest ona w 100% wyhodowana i zapakowana na Cejlonie. Symbol charakterystycznego lwa, który zdobi każde opakowanie herbat Akbar, jest najważniejszym certyfikatem dla producentów tego napoju. Nie jest on przyznawany wszystkim cejlońskim herbatom.
Więcej informacji na temat marki Akbar znaleźć można na stronie www.akbar.pl

Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Ahmad Tea London, Kuhne, Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).

A to już wiesz?  Herbata na przesilenie wiosenne

Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy