Informacja prasowa
Warszawa, 15 grudnia 2016
Pomysłowe dania z bakaliami, które ozdobią Twój świąteczny stół
Celebrowanie świątecznych posiłków i wspólny czas spędzony przy stole, to najlepsza uczta dla wszystkich zmysłów. Aby stół, był nie tylko miejscem wspólnego spożywania przygotowanych dań, ale również przyciągał biesiadników, warto pomysłowo go przystroić. Najnowsze trendy pokazują, że najlepiej sprawdzają się te ozdoby, które są naturalne i oczywiście zrobione własnoręczne.
Podczas tegorocznych świąt proponujemy przykryć stół lnianym obrusem, talerze ozdobić zielonymi gałązkami świerku, a wokół zastawy rozłożyć orzechy i szyszki, czy własnoręcznie zrobione ozdoby z mandarynek, pomarańczy lub jabłek. Jako niepowtarzalna ozdoba stołu, doskonale sprawdzą się również drobne przekąski, których bazą są orzechy i suszone owoce. Takie rozwiązanie nie tylko doskonale ozdobi nasz stół, ale będzie również smakowitą przekąską, która skradnie podniebienia naszych gości.
Pomarańcze w czekoladzie z pistacjami
Składniki:
• 4 pomarańcze
• 2 tabliczki gorzkiej czekolady
• 100 g pistacji Bakalland
Pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki. Następnie roztapiamy tabliczki czekolady w kąpieli wodnej. Kawałki pomarańczy moczymy w czekoladzie, a następnie posypujemy posiekanymi wcześniej pistacjami, czekamy aż czekolada zastygnie. Następnie gotowe owoce układamy na ozdobnym talerzu i dekorujemy nimi stół.
Biała czekolada z bakaliową nutą
Składniki:
• 2 tabliczki białej czekolady
• 100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
• 100 g pistacji Bakalland
• 70 g skórki pomarańczowej Bakalland
• 100 g jagód Goji Bakalland
• Szczypta soli himalajskiej
Tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy szczyptę soli. Następnie dodajemy skórkę pomarańczową i jeszcze przez chwilę rozpuszczamy czekoladę. Gotową masę przelewamy do silikonowej formy (wielkość uzależniona od ilości masy). Następnie masę posypujemy posiekanymi bakaliami: żurawiną i orzechami. Odstawiamy do zastygnięcia. Czekoladę łamiemy na nierówne kawałki i ustawiamy na stole. Całość możemy udekorować dodatkowo gałązką zielonego świerku.
Mini kanapeczki z galaretką z suszonej żurawiny i pasztetem
Składniki (na 12 kanapeczek):
• 12 kromek białego pieczywa
• Natka pietruszki
• 0,25 kg wołowiny
• 0,15 kg wątróbki
• 2 średnie cebule
• 2 jajka
• 1 bułka
• Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
• Sól i pieprz do smaku
Składniki na galaretkę:
• 200 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
• 2 łyżeczki cukru
• Pół szklanki wody
• Szczypta cynamonu
• 1 szklanka soku z jabłek
• 2 łyżeczki żelatyny
• 3 liście laurowe
• 4 ziarna ziela angielskiego
Przepis na pasztet:
Przyprawy gotujemy przez ok. 5 minut w małej ilości wody. Mięso kroimy na małe kawałki i wkładamy do dużego garnka, dodajemy drobno posiekaną cebulę i ostudzony wywar. Gotujemy na małym ogniu, a następnie dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie (przez ok. 1 godzinę). Pod koniec gotowania, dodajemy bułkę i sparzoną we wrzątku wątróbkę. Po wystudzeniu mięsa mielimy je. Następnie dodajemy żółtka i przyprawy wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 1,5 godziny.
Przepis na galaretkę:
Żurawinę gotujemy razem z cukrem, aż stanie się miękka. Następnie dodajemy sok z jabłek i przyprawy i gotujemy jeszcze przez chwilę. W 50 ml ciepłej wody rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia, następnie przelewamy do małych kieliszków o okrągłym dnie (ilość w kieliszkach powinna być uzależniona od tego, jaką grubość galaretki chcemy uzyskać). Kieliszki z żurawiną wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Z kromek pieczywa, za pomocą kieliszka wycinamy koła. Następnie układamy na nich wcześniej przygotowaną galaretkę i przykrywamy kolejną warstwą pieczywa. Na górze za pomocą szprycy do ciasta wykładamy pasztet. Wszystko ozdabiamy kawałkami suszonej żurawiny i natką pietruszki.