Podejdź do tego na chłodno – letnie ciasta bez pieczenia
Tropikalne upały nie odpuszczają. W taką pogodę jemy lekko, często bez mięsa, chętnie wykorzystując przepisy, w których nie musimy włączać piekarnika. A co jeśli będziemy mieć ochotę na ciasto? Teraz jest idealny czas na chłodzące ciasta bez pieczenia!
Zamiast piekarnika użyj lodówki
W wakacje chętnie spotykamy się ze znajomymi i rodziną. Nierzadko chcemy wtedy podać naszym gościom coś słodkiego. W kuchni bywa jednak za gorąco. Dlatego latem ograniczmy korzystanie z piekarnika. Z pomocą przyjdzie wielofunkcyjne urządzenie Thermomix® oraz kolekcja przepisów „Bez pieczenia. Ciasta na zimno”, dostępna na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®. Dzięki przepisom zawartym w kolekcji, zaskoczymy swoich gości podając im ciasto, które w upalny wieczór będzie chłodzącym zwieńczeniem spotkania. Dla zwolenników słodkiej klasyki Thermomix® proponuje przepis na czekoladowy tort lodowy z ciastkami. Lodowy deser na bazie dwóch rodzajów czekolady – białej i gorzkiej, wraz z chrupiącymi ciastkami z pewnością będzie pysznym dodatkiem do kawy.
Słodka chwila, a może orzeźwiająca limonka?
„Wypieki”, które nie potrzebują użycia piekarnika mogą być bardzo słodkie, jak czekoladowy tort, ale też odświeżająco kwaśne lub zaskakiwać smakiem tropikalnych owoców. Na platformie Cookidoo® znajdziemy wiele ciekawych pomysłów m.in na ciasto limonkowe, które łączy herbatnikowy spód ze świeżością cytrusa. Ciekawą propozycją będzie też ananasowe ciasto
z dodatkiem bitej śmietany. Do jego wykonania potrzebujemy jedynie masła, herbatników, cukru, galaretki owocowej w proszku, śmietany 30%
oraz oczywiście plastrów ananasa z puszki. Egzotyczny smak owocu doskonale będzie współgrał z wiórkami kokosowymi, którymi udekorujemy wierzch ciasta.
A gdy ciasto się skończy…
Gorące lato to dla niektórych przyjemność, na którą czeka się cały rok. Nawet jeśli uwielbiasz temperatury powyżej 30 stopni, pamiętaj, że łatwo wtedy
o przegrzanie organizmu. W upalne, wakacyjne dni należy wypijać przynajmniej 2-3 litry płynów – najlepiej niegazowanej wody mineralnej. Wodę można wzbogacić smakiem cytrusów lub orzeźwiającego ogórka. Wystarczy wkroić kilka plastrów tego zielonego warzywa, by cieszyć się zdrowym i odświeżającym napojem. Potwierdzonym naukowo sposobem
na ochłodzenie organizmu jest, co ciekawe, picie gorących napojów.
Wypicie parującej jeszcze herbaty z pewnością nie jest pierwszym
wyborem, kiedy mamy już dość słońca, dlatego większość z nas pije chłodne
napoje. Zwróćmy jednak uwagę, by nie miały one zbyt niskiej temperatury. Łatwo wtedy o przeziębienie lub anginę.
CZEKOLADOWY TORT LODOWY Z CIASTKAMI
SKŁADNIKI NA 16 PORCJI
• 30-40 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
• 750 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
• 180 g masła, pokrojonego na kawałki
• 230 g śmietany, 36% tłuszczu
• 40 ciastek Oreo®
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć białą czekoladę, rozdrobnić 3 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania.
2 Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę i masło, dodać śmietanę, podgrzewać 5 min/90°C/obr. 2, następnie wymieszać 30 s/obr. 4. Przelać do miski, odstawić. Na dno silikonowej formy (24 x 10 cm) nałożyć 3-4 łyżki masy z gorzkiej czekolady, równomiernie rozprowadzić, ułożyć na niej warstwę z 10 ciastek w 2 rzędach, ponownie nałożyć 3-4 łyżki masy czekoladowej równomiernie rozprowadzić. Czynność powtarzać do uzyskania 4 warstw z ciastek i 5 z masy czekoladowej. Formę przykryć folią spożywczą, wstawić do zamrażalnika na ok. 8 godz. lub na noc.
3 Czekoladowy tort lodowy z ciastkami wyjąć z zamrażalnika na godzinę
przed podaniem i udekorować rozdrobnioną białą czekoladą.
JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®
1 Białą czekoladę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Odstawić do lodówki do momentu podania.
2 W garnku umieścić gorzką czekoladę i masło, dodać śmietanę, podgrzewać do rozpuszczenia, następnie wymieszać. Przelać do miski, odstawić. Na dno silikonowej formy (24 x 10 cm) nałożyć 3-4 łyżki masy z gorzkiej czekolady, równomiernie rozprowadzić, ułożyć na niej warstwę z 10 ciastek w 2 rzędach, ponownie nałożyć 3-4 łyżki masy czekoladowej równomiernie rozprowadzić. Czynność powtarzać do uzyskania 4 warstw z ciastek i 5 z masy czekoladowej. Formę przykryć folią spożywczą, wstawić do zamrażalnika na ok. 8 godz. lub na noc.
3 Czekoladowy tort lodowy z ciastkami wyjąć z zamrażalnika na godzinę przed podaniem i udekorować rozdrobnioną białą czekoladą.