Informacja prasowa
Poznań, 5 października 2016 roku
Ciasto biszkoptowe nasączone herbatą i przełożone konfiturą jeżynową
Wszystkim tym, którzy co i rusz poszukują nowych przepisów na słodkie smakołyki, polecamy przepis na ciasto biszkoptowe nasączone herbacianym naparem i przełożone konfiturą jeżynową. Owoce te posiadają wiele właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie, ponieważ zawierają naturalne antyoksydanty. Ponadto są doskonałym źródłem błonnika, a także witaminy C, E oraz K. Co więcej, zawierają również magnez i wapń.
Ciasto biszkoptowe nasączone herbatą i przełożone konfiturą jeżynową
Biszkopt
Składniki:
5 jajek
110 g mąki pszennej
150 g drobnego cukru
40 g mąki ziemniaczanej
250 ml wody
1 torebka Earl Grey Ahmad Tea London
1,5 szklanki konfitury jeżynowej
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 C. Średniej wielkości blachę w kształcie koła wyłóż papierem do pieczenia. Rozdziel jajka na białka i żółtka. Białka zmiksuj na sztywną masę, sukcesywnie dodając do nich drobno zmielony cukier. Do miski dodaj również żółtka jedno po drugim. Dodaj przesianą mąkę pszenną, a następnie przesianą mąkę ziemniaczaną cały czas delikatnie miksując, aby piana nie opadła. Masę przelej do blachy, a następnie wstaw ją do piekarnika na 40 min. Kiedy ciasto już się upiecze, uderz całą powierzchnią naczynia o blat, aby nie opadło i odstaw je do całkowitego ostygnięcia. Następnie wyjmij je z blachy i przetnij wzdłuż, aby uzyskać dwie równe części.
W międzyczasie zaparz 1 torebkę herbaty Earl Grey Ahmad Tea London w 250 ml wody – saszetkę wyjmij po 1 minucie, aby napar uzyskał odcień jasnego brązu. Kiedy herbata ostygnie, skrop nią każdą z części biszkoptu równomiernie – około 30 ml na każdą z połówek. Następnie na dolnej części biszkoptu rozprowadź grubą warstwę konfitury jeżynowej (po całej powierzchni) i przykryj ją drugą częścią biszkoptu.
Masa śmietanowa:
Składniki:
500 ml śmietanki kremówki 30 %
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
¼ filiżanki wody
Przygotowanie:
W ¼ filiżanki gorącej wody rozpuść 2 łyżki żelatyny. Ubijaj 500 ml śmietanki kremówki (pamiętaj, aby była bardzo dobrze schłodzona, najlepiej pozostaw ją w lodówce na 24 h przed użyciem), dodając sukcesywnie cukier puder oraz rozpuszczoną żelatynę, aż masa będzie sztywna. Nałóż ją na przygotowane wcześniej ciasto z konfiturą.
Pyszne!
Więcej informacji na temat Ahmad Tea London można znaleźć na stronie www.ahmadtea.pl
Więcej informacji o Ahmad Tea London:
Firma Ahmad Tea London powstała dzięki wiedzy i doświadczeniu rodziny, która od czterech pokoleń pieczołowicie czuwa nad procesem uprawy herbaty, przygotowania mieszanek, pakowania oraz dystrybucji. Marka Ahmad Tea London jest symbolem najlepszych herbat. Wnikliwa selekcja i tradycyjne metody ręcznego zrywania liści sprawiają, że herbata zawsze zachowuje świeży i intensywny zapach. Starannie dobrane liście różnych gatunków herbat tworzą wyrafinowane mieszanki o niezapomnianym smaku. Dział jakości kontroluje każdą partię zebranych liści przed rozpoczęciem procesu mieszania, następnie akceptuje gotowe mieszanki przed ich zapakowaniem. Szczegółowa kontrola gwarantuje utrzymanie najwyższej jakości, niepowtarzalnego koloru, zapachu i smaku w każdej filiżance herbaty. Ahmad Tea London oferuje szeroką gamę herbat czarnych, zielonych, czarnych smakowych, zielonych smakowych, naparów owocowych w opakowaniach dla detalu, gastronomi oraz jako ekskluzywne prezenty.
Zapraszamy na nasz fan page: https://www.facebook.com/AhmadTeaPolska
Więcej informacji o LEVANT:
LEVANT Foods to firma, która od 25 lat dba o wyjątkowy smak potraw, dostarczając najwyższej jakości produkty spożywcze. To zarówno importer i eksporter, jak i producent aromatycznych herbat, dojrzewających w słońcu owoców w puszkach, czy orientalnych produktów kuchni tysiąca i jednej nocy. Swoją ofertą firma zachęca zarówno pasjonatów gotowania, jak i osoby dopiero rozpoczynające kulinarną przygodę do wyjątkowej podróży po kuchniach świata. Z myślą o klientach powołała także do życia sklep internetowy (www.sklep.smacznego.pl), w którym smakosze odnaleźć mogą wszystkie produkty, które oferuje.
Marki w portfolio LEVANT Foods to między innymi Ahmad Tea London (herbaty oraz napary ziołowe i owocowe), Jasmeen (kuchnia orientalna), Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Kühne (sosy, dressingi, octy i warzywa), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana i Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty). Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan. www.levant.pl