Dzień Herbaty Herbata

Ciasto herbaciane

Ciasto herbaciane
Międzynarodowy Dzień Herbaty! To święto, które ma zwrócić uwagę na ekonomiczne i kulturowe aspekty działania przemysłu herbacianego. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by poza zastanowieniem się nad tym skąd pochodzi zawartość naszej porannej filiżanki, świętować ten dzień przygotowując herbatę w nieco bardziej wyszukany

Ciasto herbaciane
(TM5)

Składniki

Herbata
300 g wody
2 łyżeczki herbaty czarnej liściastej (np. Assam, Ceylon, English Breakfast)

Ciasto

200 g orzechów włoskich, łuskanych
4 jajka
300 g cukru
250 g oleju
20 g cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 10 g cukru wanilinowego
30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
½ łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
500 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

Herbata

1. Do naczynia miksującego wlać wodę, podgrzewać 4 min/90°C/obr. 1.

2. Dodać herbatę, podgrzewać 3 min/90°C/obr. 1. Herbatę przecedzić przez sitko o drobnych oczkach do miski, odstawić do ostudzenia na 10 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

Ciasto
3. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C, formę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

4. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy, rozdrobnić 5 s/obr. 8.

5. Dodać ostudzoną herbatę, jajka, cukier, olej, cukier waniliowy, kakao i sok z cytryny, wymieszać 15 s/obr. 5.

6. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 40 s/obr. 4. Przelać do przygotowanej wcześniej formy, piec ok. 40 min (200°C). Upieczone ciasto podzielić na 24 kawałki.

7. Ciasto herbaciane podawać na ciepło lub po ostudzeniu.


Przygotowanie jeśli nie masz urządzenia Thermomix®

Herbata

1. Herbatę zaparzyć.

2. Herbatę przecedzić przez sitko o drobnych oczkach do miski, odstawić do ostudzenia na 10 min.

Ciasto
3. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C, formę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

4. Orzechy zmielić.

5. Dodać ostudzoną herbatę, jajka, cukier, olej, cukier waniliowy, kakao i sok z cytryny, zmiksować.

6. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką do połączenia składników. Przelać do przygotowanej wcześniej formy, piec ok. 40 min (200°C). Upieczone ciasto podzielić na 24 kawałki.

7. Ciasto herbaciane podawać na ciepło lub po ostudzeniu.

A to już wiesz?  Rozgrzewająca masala chai

WSKAZÓWKA
Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy