Rośliny WegetarianizmWeganizm Żywność

Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski może dać wiele dobrego naszemu zdrowiu.

Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski może dać wiele dobrego naszemu zdrowiu.
Cieciorka ? warto jeść na zdrowie Do niedawna uważana jedynie za przysmak wegetarian i wegan, teraz święci triumfy nie tylko jako wartościowy zamiennik mięsa, ale

Cieciorka ? warto jeść na zdrowie

Do niedawna uważana jedynie za przysmak wegetarian i wegan, teraz święci triumfy nie tylko jako wartościowy zamiennik mięsa, ale także składnik diety każdego, kto pamięta o zdrowie. Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski ? nazw tej rośliny jest wiele, podobnie jak wiele dobrego może ona dać naszemu zdrowiu.

Nazwa ,,groch włoski? jest nieco myląca ? lekko pomarańczowe ziarna tej rośliny swoim kształtem nie przypominają ziaren grochu, smak także jest coś inny od ,,klasycznych? roślin strączkowych; można zauważyć go jako nieco słodkawy i delikatny z orzechową nutą. To dlatego cieciorka świetnie sprawdza się jako składnik wielu dań na słońce i zimno, a także jako podstawa sałatek czy przekąsek. Jest również składnikiem tak popularnej nie tylko na Bliskim Wschodzie, ale także na Starym Kontynencie pasty humus czy kotlecików zwanych falafel.

Jednak poza bezdyskusyjnymi zaletami smakowymi, cieciorka posiada także niebagatelny wpływ na zdrowie i kondycję człowieka, ponieważ zawiera całe mnóstwo cennych składników odżywczych, mikroelementów oraz witamin, takich jak m.in. żelazo, magnez, witaminy z grupy B, cynk, potas czy fosfor. I jest źródłem błonnika pokarmowego, aminokwasów, przypominających te, zawarte w białku zwierzęcym oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dobroczynne właściwości posiadają zarówno ziarna, jak również liście cieciorki, z których tworzy się napary.Ugotowane ziarna cieciorki, jako, że mają bardzo ważną zawartość białka i węglowodanów, polecane są przez niektórych lekarzy jako naturalny środek, zwiększający płodność. Dodatkowo roślinie tej odnosi się właściwości pobudzające, które czynią z niej klasyczny afrodyzjak!

Ciecierzyca jest bogata w błonnik pokarmowy. Wysoka zawartość błonnika chroni przed nowotworami jelita grubego, wspomaga trawienie oraz obniża poziom glukozy we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób chorych na cukrzycę. ? mówi Ewa Janicka – Technolog Żywności z firmy Primavika. Dodatkowo zawarty w cieciorce kwas linolowy i oleinowy wspomagają funkcjonowanie żołądka, trzustki i śledziony, a liczne makro-i mikroelementy korzystnie wpływają na stan skóry, włosów oraz paznokci oraz podnoszą odporność organizmu.

A to już wiesz?  Przewaga technologiczna nie tylko w walce o smak konsumenta - Paskalizacja dań gotowych

Podobnie jak większość warzyw strączkowych, także i cieciorkę należy moczyć przed przygotowaniem około 10 godzin w zimnej wodzie. Po tym czasie gotuje się ją przez jedną do dwóch godzin, od czasu do czasu sprawdzając twardość ziaren. Do gotowania można zastosować także szybkowara, wtedy cieciorka będzie gotowa w ok 30 minut i dodatkowo zachowa większą ilość witamin. Smakuje doskonale z tradycyjnymi przyprawami jak pietruszka czy tymianek, ale równie dobrze składa się z nieco bardziej egzotycznymi dodatkami jak curry, kurkuma, cynamon czy gałka muszkatołowa. Na tych, którzy nie mają czasu lub możliwości, aby samodzielnie przygotować cieciorkę, w sklepach czekają gotowe dania, np. cieciorka w sosie pomidorowym, humus lub falafel. Można z nich mieć pod warunkiem wcześniejszego przeczytania etykiety i upewnienia się, że w potrawie nie ma sztucznych dodatków, zbędnych cukrów i barwników.

Nieważne w którym towarzystwie, cieciorka nada niepowtarzalnego charakteru każdej potrawie, czyniąc z niej nie tylko smaczne, ale i oryginalne danie. Co najważniejsze – regularne spożywanie cieciorki ma dobry wpływ na nasz organizm, chroniąc go przed wieloma chorobami. Jedzmy więc cieciorkę na zdrowie!

źródło: www.primavika.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy