Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
Kontrolowane warunki „atmosferyczne”, walka ze szkodnikami przy pomocy ich naturalnych wrogów, ochrona przed zanieczyszczeniami drogowymi – to tylko niektóre zalety uprawy w szklarni. Poznaj je wszystkie! Przekonaj się także, w czym tkwi sekret doskonałego smaku polskich truskawek.
Co trzeba wiedzieć o uprawie owoców i warzyw w szklarni?
Charakterystykę upraw owoców i warzyw w szklarniach przybliżają przedstawiciele Gospodarstwa Ogrodniczego w Ryczywole S.C., które jest laureatem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Firma z Ryczywołu (woj. mazowieckie) prowadzi największą w naszym kraju uprawę malin pod osłonami, oferuje ponadto truskawki, jeżyny oraz pomidory i ogórki gruntowe. W obecnej postaci gospodarstwo działa od 2008 roku, ale należące do niej szklarnie liczą sobie już ponad 30 lat. Poza sezonem gospodarstwo zatrudnia 60 osób, w czasie zbiorów liczba pracowników sięga nawet 200 osób.
– Dobre i zdrowe jedzenie jest jedną z naszych największych pasji, dlatego mamy głębokie poczucie odpowiedzialności i uczciwości wobec naszych Klientów – zapewniają reprezentanci gospodarstwa z Ryczywołu. Jak uprawa wygląda w praktyce? – Dzięki kontroli wilgotności powietrza nie ma potrzeby stosowania fungicydów chroniących uprawę przed chorobami grzybowymi. Kontrola wilgotności powietrza i temperatury pozwala stworzyć najbardziej korzystne warunki nie tylko roślinom, ale także naturalnym wrogom szkodników niszczących plony w szklarni. Na przykład w walce z Przędziorkiem pomaga nam Dobroczynek szklarniowy. Optymalnymi warunkami do rozwoju samicy Dobroczynka jest temperatura w wysokości 25-30 st. Celsjusza i wilgotność powietrza powyżej 70%. Na plantacjach polowych, w otwartej przestrzeni, zapewnienie takich warunków nie jest możliwe – podkreśla Jacek Pospiszyl, reprezentujący mazowieckie gospodarstwo. W szklarni nie istnieje także problem zanieczyszczeń drogowych czy kwaśnego deszczu – pod dachem szklarni rośliny są bezpieczne.
– W szklarni optymalne ilości nawozu i wody są precyzyjnie dozowane przez urządzenie sterowane programem komputerowym. Nasza stacja meteo rejestruje warunki atmosferyczne (jak ilość energii słonecznej, wielkość opadu, prędkość wiatru itp.) i na podstawie tych parametrów zarządza systemem – wyjaśnia przedstawiciel gospodarstwa. – Z kolei równomierne rozproszenie światła pozwala zapewnić roślinom zrównoważoną temperaturę dobową. Dzięki temu liście roślin nieprzerwanie wytwarzają asymilaty i przetwarzają je w cukry gromadzone w owocach – mówi J. Pospiszyl.
To właśnie panujące w Polsce warunki atmosferyczne są tajemnicą doskonałego smaku rodzimych owoców. Uprawa malin i truskawek nie wymaga zbyt wysokich temperatur, ale dużej ilości słońca. – Umiarkowany klimat bardziej sprzyja produkcji truskawek niż upalny na południu Europy. Wysokie temperatury i słońce za dnia oraz chłodniejsze noce pozwalają truskawce gromadzić energię, dzięki czemu owoce są słodkie i soczyste. W krajach południowych truskawka zużywa tę energię na „ochłodzenie się” nocą, intensywnie transpirując wodę, to dlatego truskawki sprzedawane z importu z ciepłych krajów są co prawda wyrośnięte i intensywnie czerwone, ale niestety mało słodkie – podsumowuje Jacek Pospiszyl.
Potwierdzeniem najwyższej jakości owoców opisywanej firmy są m.in. certyfikaty Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” i tytuły TOP PRODUKT, które Loża Ekspertów przyznała Deserowej truskawce i Deserowej malinie. Tytułem TOP PRODUKT honoruje się tylko żywność, która od specjalistów z branży spożywczej otrzyma maksymalne noty (same „10”) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.
Owoce zostały nagrodzone podczas XXIV atestacji żywności organizowanej w ramach programu „Doceń polskie”.
* * *
Autor tekstu: Anna Koza/Adventure Media
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.