Rozrywka

Czego nie może zabraknąć w twojej diecie?

Czego nie może zabraknąć w twojej diecie?
Informacja prasowa Grajewo, 18 listopada 2020 Czego nie może zabraknąć w twojej diecie? Odpowiednio skomponowana i zbilansowana dieta pozwala utrzymać ciało w dobrej kondycji, a

Informacja prasowa
Grajewo, 18 listopada 2020

Czego nie może zabraknąć w twojej diecie?
Odpowiednio skomponowana i zbilansowana dieta pozwala utrzymać ciało w dobrej kondycji, a także wzmocnić odporność naszego organizmu. Podstawą każdego jadłospisu powinna być duża ilość warzyw i owoców, które są cennym źródłem niemal wszystkich witamin i minerałów. Nie zapominajmy jednak o zdrowych tłuszczach, węglowodanach i białku, których również nie może zabraknąć w naszym codziennym menu. Szczególnie teraz, w okresie jesienno-zimowym powinniśmy zwrócić większą uwagę na rodzaj i jakość spożywanych produktów, by jak najlepiej zadbać o swoje zdrowie.

Nie istnieje uniwersalna dieta dla każdego, jednak każdy z nas może zadbać o to, by spożywane posiłki były zdrowe i zbilansowane, dzięki czemu dostarczymy do organizmu niezbędne składniki pokarmowe i energię. Według aktualnych wytycznych, podstawę powinny stanowić przede wszystkim warzywa i owoce, najlepiej, gdy są one surowe i sezonowe. Warzywa powinny znajdować się w prawie każdym naszym posiłku, ponieważ są one źródłem witamin i niezbędnego dla naszego zdrowia błonnika. Uzupełnieniem diety powinny być produkty zbożowe (najlepiej pełnoziarniste) i zdrowe tłuszcze, zawarte w nasionach, orzechach czy rybach. Świetnym sposobem na zwiększenie odporności jest także wprowadzenie do jadłospisu odpowiedniej ilości nabiału.

Nabiał dla zdrowia dzieci
Produkty mleczne to bogactwo składników mineralnych, jak np.: fosfor, magnez, potas, cynk, mangan i żelazo, a także witamin: B2, B12, A, D, E i K. Są one niezbędne przede wszystkim w diecie dzieci, które do prawidłowego rozwoju potrzebują zawartych w nich pierwiastków. Np. mleko Łaciate Junior zostało stworzone specjalnie z myślą o najmłodszych i ich zwiększonym zapotrzebowaniu na składniki odżywcze. Zawartość tłuszczu 3,8% czyni je mlekiem najbardziej zbliżonym składem i właściwościami do tego „prosto od krowy”. Stanowi idealną porcję zdrowej, pełnowartościowej i dobrze przyswajalnej energii, niezbędnej do prawidłowego rozwoju.

Dobroczynne działanie produktów fermentowanych
Bardzo zdrowe dla naszego organizmu są także fermentowane produkty mleczne, czyli kefiry, jogurty naturalne czy maślanki. Zawierają one bakterie fermentacji mlekowej, które wpływają pozytywnie na mikroflorę przewodu pokarmowego, a tym samym zmniejszają objawy nietolerancji laktozy i wspomagają system immunologiczny. Zdrowie zaczyna się w jelitach i właśnie z tego powodu równowaga flory bakteryjnej jelit jest niezbędna, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo. Warto wiedzieć, że jogurty, kefiry czy maślanki zawierają żywe kultury bakterii, które pozytywnie wpływają na przemianę materii.

A to już wiesz?  Z Sodexo zakupy w Biedronce jeszcze tańsze

Twaróg idealny dla zdrowia, jak i dla sylwetki
Jednym z niezbędnych składników pokarmowych w diecie każdego z nas jest białko, które znajdziemy np. w serach i twarogach. Te ostatnie są sprzymierzeńcami wszystkich osób chcących zgubić zbędne kilogramy, ponieważ na długo pozostawiają uczucie sytości, dzięki czemu łatwiej jest poradzić sobie z między posiłkowym podjadaniem. Twaróg możemy przyrządzić na kilka sposobów, co pozwala uniknąć nudy w kuchni. W wersji z ulubionymi przyprawami czy szczypiorkiem będzie doskonałym składnikiem pożywnego śniadania. Możemy także przyrządzić go w zdrowej wersji na słodko. Poniżej prezentujemy przepis na kokosowy twarożek, który idealnie sprawdzi się na pierwszy posiłek dnia.

Kokosowy twarożek
Składniki:
• 200-250 g twarogu półtłustego Mazurski Smak
• 2 łyżki śmietanki Łaciata 18%
• 1 łyżka miodu
• banan
• wiórki kokosowe
• kilka kostek ulubionej czekolady
Przygotowanie: Do miski przekładamy twaróg i dodajemy do niego śmietankę, wiórki kokosowe oraz miód. Czekoladę kruszymy na małe kawałki. Składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy widelcem. Podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa. Smacznego!

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy