Żywność

Czy ty też kochasz pomidory?

Czy ty też kochasz pomidory?
Informacja Prasowa Almette Sierpień 2017 Czy ty też kochasz pomidory? Za nami ostatnie spotkanie Smaki Sezonu Almette Cykl Smaki Sezonu Almette zakończył się w kolorach

Informacja Prasowa Almette
Sierpień 2017

Czy ty też kochasz pomidory?
Za nami ostatnie spotkanie Smaki Sezonu Almette

Cykl Smaki Sezonu Almette zakończył się w kolorach miłości. Bohaterem ostatniego spotkania był bowiem pomidor! W gospodarstwie slow food Pana Ziółko zrobiło się bardzo kolorowo, a uczestnicy oraz gospodarz spotkania – ambasador Almette, mistrz kulinarny David Gaboriaud, przygotowywali z dojrzałych w słońcu, aromatycznych pomidorów pyszne, sezonowe dania. Nie zabrakło również fantazyjnych przekąsek z serkiem Almette z pomidorami. To była naprawdę wyśmienite zwieńczenie cyklu Smaki Sezonu Almette!

Wszyscy uwielbiają pomidory! W czym tkwi ich sekret? Na pewno w intensywnym, słodko-kwaskowym smaku, różnorodności odmian i kulinarnych zastosowań! Tym razem do gospodarstwa slow food Pana Ziółko zawitały Agata z Kuchniaagaty.pl i Edyta piszącą bloga Madameedith.com. Blogerki razem z ekspertem Almette – Davidem Gaboriaud, mogły poznać wiele gatunków pomidorów, a było w czym wybierać! Czerwone, malinowe, zielone, pomarańczowe, żółte i zielone – jak się okazało pomidory zaskakują różnorodnością i smakami. Świeże, aromatyczne i pełne wartości odżywczych pomidory, będące bohaterem ostatniego spotkania Smaki Sezonu Almette, stały się bazą do przyrządzenia pysznych dań sezonowych, zgodnie z ideą zdrowego stylu życia. W części warsztatowej spotkania, goście stworzyli mnóstwo kolorowych potraw, w których wykorzystali świeże pomidory zerwane prosto z krzaczka (takie smakują najlepiej!) oraz puszysty serek Almette z pomidorami. Delikatny, ale wyrazisty, doskonale komponował się z różnorodnymi składnikami, które zagościły na stołach. To była naprawdę królewska uczta i wspaniałe zwieńczenie wakacyjnej przygody kulinarnej, jaką była oryginalna akcja Smaki Sezonu Almette!

Almette to 100% naturalnych składników i 100% przyjemności. Bez zagęstników, barwników i konserwantów! Puszyste serki dostarczają wyłącznie to co naturalne i pyszne – polskie mleko, świeże, kolorowe warzywa, bogactwo aromatycznych ziół i przypraw. To doskonała baza do przygotowania pysznych dań i przekąsek.

A to już wiesz?  Dynia w jesiennych przepisach

Sałatka z pomidorów i bobu z serkiem Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
Czas przygotowania 20 min, Porcja dla 4 osób

Składniki:
• 4 pomidory (np. malinowe)
• 200 g bobu
• 1 opakowanie serka Almette z
pomidorami dojrzewającymi w słońcu
• 4 fileciki anchois
• 1 ząbek czosnku
• 4 łyżki listków estragonu (świeży)
• 4 kromki chleba pszenno-żytniego
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżka octu z białego wina
• Sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Bób ugotuj: wrzuć na wrzącą osoloną wodę i od momentu ponownego wrzenia wody gotuj 4 – 5 min. Zahartuj w zimnej wodzie od razu po ugotowaniu. Obierz ze skórki i odstaw. Kromki chleba pokrój w kosteczkę. Na patelni na oliwie z oliwek podsmaż fileciki anchois wraz z czosnkiem, aż anchois się rozpadną. Dodaj kosteczki chleba i smaż aż będą chrupkie i złociste. Pomidory pokrój w ósemki. Wyjmij pestki i zachowaj je do kolejnego etapu przepisu. Kawałki pomidorów wymieszaj w misce z bobem, estragonem, grzankami i dopraw do smaku solą i pieprzem. Serek Almette rozmieszaj. Rozsmaruj łyżkę serka na talerzu i połóż na wierzch po łyżeczce pestek z pomidorów. Dodaj resztę składników. Serwuj od razu.

Sezonowany antrykot wołowy podany z serkiem Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
Czas przygotowania 20 min, Porcja dla 4 osób

Składniki:
• 4 pomidory (np. malinowe)
• 200 g bobu
• 1 opakowanie serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
• 4 fileciki anchois
• 1 ząbek czosnku
• 4 łyżki listków estragonu (świeży)
• 4 kromki chleba pszenno-żytniego
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżka octu z białego wina
• Sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Wszystkie pomidory pokrój na małe kawałki i przełóż je do miski. Dodaj cebulę pokrojoną na mandolinie w cieniutkie plasterki. Wlej oliwę, ocet i dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły. Na rozgrzanej patelni (zwykłej lub grillowej) podsmaż steki z obu stron (ok. 2-3 min. w zależności od grubości steków i oczekiwanego stopnia wysmażenia, zalecany medium rare). Odstaw steki na 1 min., aby „odpoczęły”. Po tym czasie przełóż steki na talerze i na każdy nałóż sporą łyżeczkę serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu. Serwuj z sałatką z pomidorów.

A to już wiesz?  Ostatkowe „must have” w wydaniu Delecty

Gnudi z pomidorami i sosem na bazie serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
Czas przygotowania 25 min, Porcja dla 4 osób

Składniki:
Gnudi:
• 2 opakowania ricotty
• 1 jajko
• skórka z 1 cytryny
• płaska łyżeczka soli
• 50 g startego parmezanu lub grana padano
• mąka pszenna
Dodatki:
• 1 opakowanie serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
• 2-3 pomidory malinowe
• 80 ml białego wytrawnego wina
• 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano
• kilka liści bazylii
• łyżka oliwy

Sposób przygotowania:
Gnudi – w misce wymieszaj ricottę ze skórką z cytryny, jajkiem, solą i parmezanem. Dodaj tyle mąki, ile potrzeba, aby ciasto się nie kleiło. Uformuj kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Wrzuć kulki do gotującej się osolonej wody. Gnudi będą gotowe, kiedy wypłyną. Na rozgrzanej patelni, na łyżce oliwy, podsmaż krótko pomidory pokrojone w kawałki. Dodaj ugotowane gnudi i wymieszaj. Wlej wino i czekaj, aż alkohol wyparuje, a płyn się zredukuje. Dodaj 2 łyżki serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu i mieszaj, aż powstanie gładki sos. Posyp parmezanem i udekoruj listkami bazylii. Serwuj od razu.

Smacznego!

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy