Informacja Prasowa Almette
Sierpień 2017
Czy ty też kochasz pomidory?
Za nami ostatnie spotkanie Smaki Sezonu Almette
Cykl Smaki Sezonu Almette zakończył się w kolorach miłości. Bohaterem ostatniego spotkania był bowiem pomidor! W gospodarstwie slow food Pana Ziółko zrobiło się bardzo kolorowo, a uczestnicy oraz gospodarz spotkania – ambasador Almette, mistrz kulinarny David Gaboriaud, przygotowywali z dojrzałych w słońcu, aromatycznych pomidorów pyszne, sezonowe dania. Nie zabrakło również fantazyjnych przekąsek z serkiem Almette z pomidorami. To była naprawdę wyśmienite zwieńczenie cyklu Smaki Sezonu Almette!
Wszyscy uwielbiają pomidory! W czym tkwi ich sekret? Na pewno w intensywnym, słodko-kwaskowym smaku, różnorodności odmian i kulinarnych zastosowań! Tym razem do gospodarstwa slow food Pana Ziółko zawitały Agata z Kuchniaagaty.pl i Edyta piszącą bloga Madameedith.com. Blogerki razem z ekspertem Almette – Davidem Gaboriaud, mogły poznać wiele gatunków pomidorów, a było w czym wybierać! Czerwone, malinowe, zielone, pomarańczowe, żółte i zielone – jak się okazało pomidory zaskakują różnorodnością i smakami. Świeże, aromatyczne i pełne wartości odżywczych pomidory, będące bohaterem ostatniego spotkania Smaki Sezonu Almette, stały się bazą do przyrządzenia pysznych dań sezonowych, zgodnie z ideą zdrowego stylu życia. W części warsztatowej spotkania, goście stworzyli mnóstwo kolorowych potraw, w których wykorzystali świeże pomidory zerwane prosto z krzaczka (takie smakują najlepiej!) oraz puszysty serek Almette z pomidorami. Delikatny, ale wyrazisty, doskonale komponował się z różnorodnymi składnikami, które zagościły na stołach. To była naprawdę królewska uczta i wspaniałe zwieńczenie wakacyjnej przygody kulinarnej, jaką była oryginalna akcja Smaki Sezonu Almette!
Almette to 100% naturalnych składników i 100% przyjemności. Bez zagęstników, barwników i konserwantów! Puszyste serki dostarczają wyłącznie to co naturalne i pyszne – polskie mleko, świeże, kolorowe warzywa, bogactwo aromatycznych ziół i przypraw. To doskonała baza do przygotowania pysznych dań i przekąsek.
Sałatka z pomidorów i bobu z serkiem Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
Czas przygotowania 20 min, Porcja dla 4 osób
Składniki:
• 4 pomidory (np. malinowe)
• 200 g bobu
• 1 opakowanie serka Almette z
pomidorami dojrzewającymi w słońcu
• 4 fileciki anchois
• 1 ząbek czosnku
• 4 łyżki listków estragonu (świeży)
• 4 kromki chleba pszenno-żytniego
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżka octu z białego wina
• Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Bób ugotuj: wrzuć na wrzącą osoloną wodę i od momentu ponownego wrzenia wody gotuj 4 – 5 min. Zahartuj w zimnej wodzie od razu po ugotowaniu. Obierz ze skórki i odstaw. Kromki chleba pokrój w kosteczkę. Na patelni na oliwie z oliwek podsmaż fileciki anchois wraz z czosnkiem, aż anchois się rozpadną. Dodaj kosteczki chleba i smaż aż będą chrupkie i złociste. Pomidory pokrój w ósemki. Wyjmij pestki i zachowaj je do kolejnego etapu przepisu. Kawałki pomidorów wymieszaj w misce z bobem, estragonem, grzankami i dopraw do smaku solą i pieprzem. Serek Almette rozmieszaj. Rozsmaruj łyżkę serka na talerzu i połóż na wierzch po łyżeczce pestek z pomidorów. Dodaj resztę składników. Serwuj od razu.
Sezonowany antrykot wołowy podany z serkiem Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
Czas przygotowania 20 min, Porcja dla 4 osób
Składniki:
• 4 pomidory (np. malinowe)
• 200 g bobu
• 1 opakowanie serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
• 4 fileciki anchois
• 1 ząbek czosnku
• 4 łyżki listków estragonu (świeży)
• 4 kromki chleba pszenno-żytniego
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżka octu z białego wina
• Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie pomidory pokrój na małe kawałki i przełóż je do miski. Dodaj cebulę pokrojoną na mandolinie w cieniutkie plasterki. Wlej oliwę, ocet i dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły. Na rozgrzanej patelni (zwykłej lub grillowej) podsmaż steki z obu stron (ok. 2-3 min. w zależności od grubości steków i oczekiwanego stopnia wysmażenia, zalecany medium rare). Odstaw steki na 1 min., aby „odpoczęły”. Po tym czasie przełóż steki na talerze i na każdy nałóż sporą łyżeczkę serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu. Serwuj z sałatką z pomidorów.
Gnudi z pomidorami i sosem na bazie serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
Czas przygotowania 25 min, Porcja dla 4 osób
Składniki:
Gnudi:
• 2 opakowania ricotty
• 1 jajko
• skórka z 1 cytryny
• płaska łyżeczka soli
• 50 g startego parmezanu lub grana padano
• mąka pszenna
Dodatki:
• 1 opakowanie serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
• 2-3 pomidory malinowe
• 80 ml białego wytrawnego wina
• 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano
• kilka liści bazylii
• łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
Gnudi – w misce wymieszaj ricottę ze skórką z cytryny, jajkiem, solą i parmezanem. Dodaj tyle mąki, ile potrzeba, aby ciasto się nie kleiło. Uformuj kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Wrzuć kulki do gotującej się osolonej wody. Gnudi będą gotowe, kiedy wypłyną. Na rozgrzanej patelni, na łyżce oliwy, podsmaż krótko pomidory pokrojone w kawałki. Dodaj ugotowane gnudi i wymieszaj. Wlej wino i czekaj, aż alkohol wyparuje, a płyn się zredukuje. Dodaj 2 łyżki serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu i mieszaj, aż powstanie gładki sos. Posyp parmezanem i udekoruj listkami bazylii. Serwuj od razu.
Smacznego!