Żywność

Dbaj o zdrowie – jedz ryby

Dbaj o zdrowie – jedz ryby
Informacja prasowa Poznań, 3 stycznia 2019 r. Dbaj o zdrowie – jedz ryby Od najmłodszych lat powtarzano nam, że jedzenie ryb pozytywnie wpłynie na nasze

Informacja prasowa
Poznań, 3 stycznia 2019 r.
Dbaj o zdrowie – jedz ryby

Od najmłodszych lat powtarzano nam, że jedzenie ryb pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie. Jednak ostatnio coraz częściej trafiają do nas informacje odnośnie znajdujących się w ich mięsie metali ciężkich, takich jak rtęć, oraz faszerowania ich antybiotykami, które negatywnie oddziałują na nasz organizm. Jakie ryby najlepiej jeść i w jaki sposób je przyrządzić, aby czerpać z nich jak najwięcej dobra dla naszego zdrowia?
Ryby, w różnej postaci, można jeść właściwie o każdej porze dnia, na śniadanie, obiad czy kolację. Przed ich zakupem warto jednak zagłębić się w temat, aby wiedzieć, które z nich mają najmniej rtęci, oraz które procesy połowu nie są uciążliwe dla środowiska. Poniżej znajdziecie kilka wskazówek oraz przepisów, które pozwolą na przygotowanie pełnowartościowego posiłku.

Pasta z makreli
Makrela atlantycka i pacyficzna zaliczana jest do ryb o najmniejszej zawartości rtęci. Są to ryby tłuste, dzięki czemu ich spożywanie dostarcza naszemu organizmowi dobroczynnych kwasów omega-3 i witaminy D. Pasta z wędzonej makreli będzie nie tylko smacznym, ale i zdrowym dodatkiem do kanapek.
Składniki:
• Wędzona makrela
• Ogórki konserwowe marki Sandra
• Jajko
• Łyżka majonezu
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makrelę pozbawiamy kręgosłupa i ości. Mięso rozdrabniamy widelcem. Dodajemy ugotowane na twardo, a następnie posiekane jajko i pokrojone w drobną kostkę ogórki. Doprawiamy łyżką majonezu oaz solą i pieprzem do smaku. Pastą smarujemy pieczywo.

Turbot w sosie pomidorowym
Turbot jest soczystą rybą, dzięki czemu jest niezwykle smaczny. Aby zachować wszelkie dobroczynne właściwości odżywcze ryby, najlepiej jest ją upiec lub przygotować na parze. Smażenie zabija witaminy oraz dodaje potrawie zbędnego tłuszczu.
Składniki:
• Filet z turbota
• Pomidory z puszki marki Sandra
• Czarne i zielone oliwki drylowane
• Tymianek
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pomidory blendujemy na jednolity sos. Rybę nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem, dodajemy oliwki. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku. Kiedy ryba będzie już gotowa polewamy ją sosem pomidorowym.

A to już wiesz?  Burger czy falafel? A trzeba wybierać?

Tortilla z krewetkami
Krewetki są nie tylko pyszne, ale również stanowią źródło wartościowego białka. Mają również niewiele kalorii więc doskonale sprawdzą się w diecie osób dbających o linię.
Składniki:
• Kilka sztuk krewetek tygrysich
• Tortilla pszenna marki Sandra
• Awokado
• Cytryna
• Papryka czerwona
• Papryka żółta
• Natka pietruszki
• Pomidor
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krewetki nacieramy solą i pieprzem, a następnie grillujemy po kilka minut z każdej strony. Paprykę i pomidora kroimy w kostkę. Awokado przekrawamy, pozbawiamy pestki, obieramy i kroimy w plasterki. Na tortilli układamy warzywa, grillowane krewetki i awokado. Posypujemy natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, skrapiamy cytryną.
Smacznego!
Więcej informacji można znaleźć na stronie www.levant.pl
Dodatkowe informacje
Marka Sandra od niemal 20 lat zdobywa zaufanie konsumentów, oferując przetwory z owoców i warzyw, które rosną tam, gdzie natura stworzyła dla nich najlepsze warunki. Dojrzewają w słońcu Europy Kontynentalnej, strefy Śródziemnomorskiej, Ameryki Południowej oraz Dalekiego Wschodu. Wyselekcjonowane, świeże warzywa i owoce, natychmiast po zbiorze, trafiają do opakowań. Naturalny smak i aromat przyłapany w pełnym rozkwicie zostaje natychmiast utrwalony w szczelnym opakowaniu dla zachowania świeżości. Bez dodatków konserwantów, zachowują większość swych właściwości, by trafić na stoły polskich konsumentów.

Produkty Sandry są dostępne w wielu wariantach opakowań. Oferujemy produkty zarówno dla detalu, jak i gastronomii. Warzywa i owoce Sandry są doskonałym dodatkiem do potraw lub składnikiem do ich przygotowania, ale mogą też być użyte samodzielnie, jako przekąska lub deser.

Więcej informacji na temat produktów Sandry, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

A to już wiesz?  Burak z cebulą, a na deser porzeczka – czyli co jeść, aby nie chorować?

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy