Informacja prasowa
Poznań, 5 czerwca 2017 r.
Desery na bazie… herbaty
Wielu osobom herbata kojarzy się jedynie z napojem, który umila spotkania z przyjaciółmi lub towarzyszy posiłkom. Jednak jak się okazuje, jest ona również doskonałą bazą do pysznych deserów. Zarówno tych lżejszych, których smakiem możemy się cieszyć bez obaw o sylwetkę, jak i tych nieco bardziej kalorycznych, na które możemy sobie jednak od czasu do czasu pozwolić. Eksperci marki Akbar przygotowali kilka przepisów, które są smaczne i łatwe w przygotowaniu.
Czarna, lankijska herbata jest doskonałą bazą do słodkich przekąsek. Jej bogaty aromat i intensywny smak rewelacyjnie podkreślają słodycz owoców czy gorycz czekolady. Doskonale zdają sobie z tego sprawę Lankijczycy, którzy często serwują czekoladowe ciasta w towarzystwie filiżanki cejlońskiej herbaty. Można jednak pójść o krok dalej i… dodać herbatę do deseru.
Herbaciane lody
Jeśli nie jesteśmy przekonani do kupnych lodów, które pełne są syropu glukozowo- fruktozowego, cukru oraz innych dodatków, to warto przygotować swoją własną wersję tego deseru. Będzie ona również idealną alternatywą dla dzieci. Przepis można modyfikować i dodawać swoje ulubione owoce.
Składniki:
• Herbata Akbar Pure Ceylon
• Truskawki
Przygotowanie:
Herbatę zaparz w gorącej wodzie (1 torebka na 150 ml wody). Kiedy napar już ostygnie zblenduj go z truskawkami. Tak powstałą masę wlej do foremek do lodów i włóż do zamrażalnika na ok. 3 godziny.
Masala chai pancakes
Pancakes to coraz popularniejsza w Polsce forma deseru. Można jeść je w towarzystwie rozpuszczonej czekolady, z bitą śmietaną lub tradycyjnie – z owocami. Poniżej przepis na aromatyczne pancakes z korzenną nutą.
Składniki:
• Herbata Akbar Pure Ceylon
• 1 szklanka mąki pszennej
• 2 jajka
• 1 szklanka mleka
• 1 łyżka roztopionego masła
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• Łyżka miodu
• Kilka goździków
• Laska cynamonu
• Gwiazdka anyżu
• Szczypta soli
Przygotowanie:
Mleko podgrzej w rondelku razem z anyżem, goździkami i cynamonem. Gotuj je przez 3 minuty ciągle mieszając. Następnie dodaj do niego herbatę i parz ją przez 5 minut. Po tym czasie odcedź napar i dodaj do niego miód. Odstaw do ostygnięcia. Mąkę połącz z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj napar z mleka, masło i jajka. Wszystko razem wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby ciasto wyrosło. Smaż na patelni. Podawaj czyste lub z ulubionymi owocami.
Herbaciane ciastka
Idealne jako słodki dodatek do popołudniowej herbaty lub na spotkanie z przyjaciółmi.
Składniki:
• 1 szklanka mąki
• 2 torebki herbaty Akbar Pure Ceylon
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• ½ szklanki cukru
• 1 jajko
• Łyżeczka startej skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Masło wymieszaj z cukrem, jajkiem i skórką pomarańczową. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i herbatę wyjętą z torebek. Wszystko dokładnie wymieszaj i rozwałkuj. Wycinaj ulubione kształty i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 150°C piekarnika i piecz przez ok. 15 minut.
Smacznego!
Więcej informacji o konkursie na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl