Dieta bezglutenowa
Gluten to mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny występujących w pszenicy zwykłej, pszenicy durrum, orkiszu, życie, jęczmieniu oraz owsie bez znaku przekreślonego kłosa. Produktami naturalnie bezglutenowymi są: komosa ryżowa, kukurydza, ryż, ziemniaki, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, sago, sorgo, orzechy, a także soczewica, fasola, ciecierzyca, ryby, mięso, owoce i warzywa. Według ustaleń FAO/WHO za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których zawartość glutenu nie jest wyższa niż 20 ppm (20 mg na kg). Takie produkty oznacza się je międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa, którego zawsze na produkcie powinny szukać osoby na diecie bezglutenowej.
W ostatnich kilku latach coraz częściej podnoszony jest temat diety bezglutenowej stosowanej nie tylko u osób z celiakią czy alergią na gluten, ale także u osób z niespecyficzną nadwrażliwością na białka glutenowe. Osoby cierpiące na nadwrażliwość na gluten zgłaszają niepokojące symptomy pojawiające po spożyciu produktów z glutenem pomimo braku we krwi charakterystycznych dla celiakii przeciwciał we krwi (Ttg i Ema). Aż 50% z nich ma pozytywny wynik przeciwciał AGA . Natomiast po zastosowaniu diety bezglutenowej obserwują poprawę. Schorzenie dotyczy głównie osób dorosłych i charakteryzuje się wystąpieniem jednego lub najczęściej wielu objawów, wśród których najczęstsze to: ból brzucha, wysypka, egzema, bóle głowy, uczucie ciągłego zmęczenia. Objawy te pojawiają się zwykle w ciągu kilku dni lub godzin po spożyciu żywności zawierającej gluten. Wstępne badania amerykańskie wskazują, że zaburzenie to może dotyczyć aż 6% populacji. Zatem wydaje się pewne, że nadwrażliwość na gluten jest znacznie częstsza niż celiakia.
W codziennej praktyce najlepiej komponować jadłospis z produktów nieprzetworzonych, naturalnie nie zawierających glutenu. Takie produkty nie dostarczają dodatkowych emulgatorów, stabilizatorów i innych dodatków do żywności. Ta kwestia jest szczególnie istotna przy żywieniu dzieci. Dzieci na diecie bezglutenowej jako źródło węglowodanów powinny otrzymywać przede wszystkim kaszę jaglaną, kaszę gryczaną, komosę ryżową, ryż brązowy, bezglutenowe płatki owsiane, amarantus oraz wypieki z mąk naturalnie bezglutenowych. Oczywiście nie należy zapominać o roślinach strączkowych, warzywach, owocach, rybach, chudym mięsie, nabiale oraz nasionach i orzechach, czyli podstawowych elementach zdrowej diety.
W ofercie firmy SYS znajdują się produkty składające się ze składników nie będących naturalnym źródłem glutenu:
? Placki ziemniaczane klasyczne
? placki ziemniaczane z suszonymi pomidorami
? placki ziemniaczane ze szpinakiem,
? barszcz ukraiński
? botwinka
? grochowa
? pomidorowa
? kapuśniak
? koperkowa
? ryż z groszkiem i marchewką
? ryż z pomidorami i papryką
? ryż z jabłkami i rodzynkami
? ryż ze szpinakiem
? kasza gryczana z warzywami
? kasza gryczana z grzybami
________________________________________
Dietetyk, mgr Agnieszka Ślusarska-Staniszewska
Poradnia Dietetyczna 4LINE, www.4line.pl
Tel: 502 501 596, ul. Dolna 17/60, Warszawa
Informacje o produktach firmy SYS
Zupa pomidorowa z ryżem
Delikatna, lekka i niezwykle aromatyczna – Zupa Pomidorowa Babci Zosi z pewnością będzie smakować całej rodzinie.
Składniki:
ryż biały (min. 40%), pomidor suszony (min. 25%), sól, cukier, mleko w proszku odtłuszczone, mąka ziemniaczana, natka pietruszki suszona, lubczyk suszony
Sposób przygotowania:
Zawartość obu torebek wsypać do 1 litra zimnej wody, zamieszać i zagotować. Dodać 1 łyżkę masła lub oleju. Gotować około 15 minut na małym ogniu, czasem mieszając. Doprawić do smaku i podawać.
Masa netto: 95 g
Sugerowana cena: 4,79 zł
Ryż z groszkiem i marchewką
To delikatne danie jest wyśmienitym dodatkiem do obiadu. Pochodzi od potrawy znanej na całym świecie pod nazwą Rizi-Bizi, której głównym składnikiem jest ryż i groszek. Dodatkowo, potrawa zawiera marchewką i cebulę. Czasami podaje ją z dodatkiem jajka, jako danie główne.
Składniki:
ryż (min. 80%), groszek zielony suszony (min. 6%), marchew suszona (min. 3%), cebula prażona (cebula, olej roślinny)
Masa netto: 250 g
Sugerowana cena: 5,49 zł
Ryż z jabłkami i rodzynkami
Świetny deser. Może być jedzony na ciepło i zimno, z cynamonem lub wanilią. Można słodzić cukrem lub miodem. Babcia zawsze podaje go z kwaśną śmietaną.
Skład:
ryż (min. 75%), jabłko suszone (11%) , rodzynka (11%)
Masa netto: 250 g
Sugerowana cena: 5,49 zł
Ryż ze szpinakiem
Delikatne danie dla całej rodziny
Skład: ryż (min. 90%), szpinak (min. 5%)
Masa netto: 250 g
Sugerowana cena: 5,49 zł
Firma SyS powstała w 1990 roku. Firma specjalizuje się w uprawie i suszeniu warzyw na zielonym Podkarpaciu. Naturalny proces suszenia stosowany przez firmę, pozwala zachować świeżość produktów bez konieczności dodawania jakichkolwiek substancji chemicznych. W ofercie znajdują się: susze warzywne, a pod marką Dania Babci Zosi smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu zupy, drugie dania na bazie ryżu i kaszy, a także nowość ? placki ziemniaczane. Produkty, za swój naturalny skład i tradycyjny smak, otrzymały wielu certyfikatów i wyróżnień m. in. Dobry Produkt ? Wybór Ekspertów, Polska Jakość 2012 i złoty medal My Eco Life.
http://www.firma-sys.pl/
https://www.facebook.com/firmasys