Żywność

Dlaczego warto piec ciasta?

Dlaczego warto piec ciasta?
Warszawa, 23 października 2018 r. Informacja prasowa Dlaczego warto piec ciasta? Niedzielne spotkania przy cieście, herbacie czy kawie to dla wielu z nas jedno z

Warszawa, 23 października 2018 r.
Informacja prasowa

Dlaczego warto piec ciasta?

Niedzielne spotkania przy cieście, herbacie czy kawie to dla wielu z nas jedno z najmilszych wspomnień z dzieciństwa. To właśnie wtedy człowiek spędzał popołudnie nad albumem ze zdjęciami i kawałkiem pysznej maminej szarlotki. Chociaż życie nabrało tempa, warto wrócić do tradycji związanej z pieczeniem. Sentymentalna podróż w czasie to nie jedyna zaleta.

Pamięć węchowa to istny fenomen ludzkiego organizmu, który sprawia, że nawet po wielu latach konkretna woń pozwala nam przywołać nawet najdalsze wspomnienia. To ona sprawia również, że jesień kojarzy nam się z zapachem suszonych grzybów, a Boże Narodzenie z aromatem pomarańczy czy przypraw korzennych wykorzystywanych podczas robienia pierników. Pieczenie ciast poza wywoływaniem miłych wspomnieć ma również inne zalety.

1. Czas tylko dla Ciebie
Piekąc choć na chwilę odcinamy się od świata. W zależności od stopnia skomplikowania wypieku, musimy odpowiednio skoncentrować się na produktach, proporcjach i odpowiednim czasie przygotowywania odpowiednich elementów. Dla osób, które są w ciągłym biegu, jest to idealna okazja do wyciszenia się i pozostania chociaż na chwilę sam na sam ze swoimi myślami.

„Zdaniem profesor Donny Pincus z Uniwersytetu w Bostonie wszystkie czynności, które wykonujemy podczas pieczenia ciasta: mierzenie i mieszanie składników, miksowanie czy zanurzanie dłoni w miękkim cieście, pozwalają nam na koncentrację i relaks zarówno ciała, jak i umysłu. Przyjemny smak i zapach dodatkowo nas odprężają” – komentuje Marta Rolnik-Warmbier, psycholog współpracujący z marką Delecta.

Słodki efekt końcowy i poczucie satysfakcji dodatkowo zwieńczają dzieło.

2. Wiem, co jem
Samodzielne przygotowywanie ciasta, choćby i instant, sprawia, że doskonale wiemy co kryje się w naszym wypieku. Mamy świadomość co zostało użyte do jego produkcji, jak również sami mamy wpływ na proporcje. A do tego można je samodzielnie przyozdobić 🙂

A to już wiesz?  Bakaliowe podróże – propozycje śniadań z różnych stron świata

3. Oszczędność
Nie bez znaczenia jest też aspekt finansowy. Kupując ciasto w cukierni płacimy za nie około 22 zł za kilogram lub około 16 zł za kawałek w popularnych kawiarniach. Przy samodzielnym wypieku koszt ten jest dwu a nawet trzykrotnie mniejszy. Zakup ciasta wydaje nam się bardziej opłacalny, ponieważ sądzimy, że i tak nie zjemy całej blachy? Temu jednak można zaradzić!

4. Pretekst do spotkań
Nie czarujmy się. Coraz więcej Polaków żyje w pojedynkę, a dzieci wcześniej czy później opuszczają rodzinny dom. Czy w takiej sytuacji jest sens przygotowywania całej blachy ciasta? Oczywiście! Stworzenie pysznego wypieku to świetna okazja do zaproszenia znajomych bądź odwiedzenia ich z niezapowiedzianą wizytą. Ciasto przyniesione do pracy w poniedziałowy poranek również z pewnością wywoła uśmiech na twarzy niejednego współpracownika.

5. Wyrażenie uczuć
Samodzielne przygotowanie potrawy to najprostszy sposób do powiedzenia drugiej osoby, że troszczymy się o nią i jest dla nas ważna. Przyniesienie słodkiego deseru przygnębionej osobie może czasami wyrażać więcej niż słowa.

„Wielu z nas nie lubi mówić o swoich uczuciach, bojąc się, że zabrzmią one zbyt patetycznie, a co za tym idzie, śmiesznie. Dodatkowo, nasze społeczeństwo ma mocno zakorzenione w głowie zdanie ’czyny, nie słowa’. Czasami może okazać się, że mały, drobny gest, taki jak słodki deser może faktycznie wstępnie zastąpić pewne zwroty, a najlepiej- stanowić dobry początek do szczerej rozmowy” – komentuje Marta Rolnik-Warmbier, psycholog współpracujący z marką Delecta.

Cóż, powiedzenie „przez żołądek do serca” nie wzięło się znikąd. 😉

6. Twórcze działanie
Samodzielne przygotowywanie wypieków to również możliwość dania upustu swoim twórczym umiejętnościom. Tort w kształcie ogniska? Babeczki – duszki? A może precyzyjnie udekorowane lukrem pierniczki? Ogranicza nas tylko wyobraźnia, więc do dzieła!

A co, jeśli zaprosisz Kogoś do wspólnego twórczego działania? Sprawdź, co może się wydarzyć!

A to już wiesz?  10 produktów, które urozmaicą nawet najbardziej tradycyjną kuchnię

Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl
Dodatkowe informacje:

Delecta to marka spożywcza z wieloletnią tradycją, ciesząca się zaufaniem konsumentów, ceniona za szczerość, autentyczność i wysoką jakość oferowanych produktów. Choć firma w tym roku obchodzi 25-lecie swojego istnienia, to jej tradycja sięga aż 1816 roku. Marka oferuje konsumentom szeroki wybór deserów, mieszanek, przypraw oraz dodatków do domowego wypieku ciast. W portfelu producenta znaleźć można również markę Anatol – niskoprzetworzoną, zbożową kawę ekspresową w saszetkach, a także zupy w proszku, w tradycyjnych polskich smakach. Firma stale rozszerza swój asortyment, dopasowując go do dynamicznie zmieniających się upodobań klientów. Dbałość o doskonały smak oraz czysty skład, to motto, przyświecające wszystkim produktom marki. Delecta od 2015 roku wchodzi w skład grupy kapitałowej Bakalland.
Więcej informacji na stronie: www.delecta.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy