Oleje Żywność

Dlaczego warto pokochać olej rzepakowy?

Dlaczego warto pokochać olej rzepakowy?
Dlaczego warto pokochać olej rzepakowy? Dobrze zbilansowana dieta, bogata w odpowiednią ilość składników odżywczych wpływa na nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie. Jednym z ważnych elementów

Dlaczego warto pokochać olej rzepakowy?

Dobrze zbilansowana dieta, bogata w odpowiednią ilość składników odżywczych wpływa
na nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie. Jednym z ważnych elementów codziennej diety są tłuszcze, które pełnią wiele istotnych funkcji w organizmie i mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie. Dlatego tak ważne jest, aby wybierać wartościowe tłuszcze o niskiej zawartości kwasów nasyconych i wysokiej zawartości kwasów nienasyconych. Przykładem takiego tłuszczu jest właśnie olej rzepakowy.

Naukowcy, w tym także eksperci Rady Programowej projektu ?Pokochaj olej rzepakowy?, potwierdzają, że olej rzepakowy ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród dostępnych na rynku olejów roślinnych. Olej rzepakowy zawiera najwięcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z deficytowej w naszej diecie rodziny kwasów omega-3
i najmniej niekorzystnych z punktu widzenia zdrowotnego nasyconych kwasów tłuszczowych (zawartość dwukrotnie niższa niż w oliwie z oliwek czy oleju słonecznikowym). Co więcej, ilość kwasów omega-3 jest 10 krotnie wyższa niż w oliwie z oliwek.

olej-rzpakowy

olej-rzpakowy-zestawienie

Codzienne spożywanie ok. 2 łyżek oleju rzepakowego całkowicie pokrywa zapotrzebowanie fizjologiczne człowieka na kwas linolenowy (ALA) z rodziny omega-3.

Eksperci zwracają też uwagę, że ważna jest nie tylko ilość spożywanych nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale przede wszystkim ich proporcje. Olej rzepakowy cechuje się idealnym stosunkiem kwasów omega-6 do omega-3 (2:1). Dzięki czemu wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Ponadto olej rzepakowy zawiera bardzo dużo cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy, m.in. wysoki poziom witaminy E, zwanej witaminą młodości.
Jest także bogatym źródłem steroli roślinnych, które również pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.

Dzięki swoim wartościom odżywczym olej rzepakowy powinien być elementem naszej codziennej diety. Zalecany jest także kobietom ciężarnym i dzieciom od 6. miesiąca życia, ponieważ dzięki zawartości kwasów omega-6 i omega-3 wpływa na prawidłowy wzrost i rozwój organizmu. Olej rzepakowy ma uniwersalne zastosowanie. Idealnie nadaje się do smażenia. Łatwo go odsączyć, dzięki czemu smażone na nim potrawy mają od 5 do 10% niższą wartość kaloryczną w porównaniu z potrawami smażonymi na innych olejach. Jest również znakomitym dodatkiem do sałatek i tłuszczem do wypieku ciast.

A to już wiesz?  Dynia w jesiennych przepisach

Więcej informacji na www.pokochajolejrzepakowy.pl oraz www.facebook.pl/olejrzepakowy.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy