Konsumpcja Wiadomości branżowe

Drewniana podłoga w kuchni ? dlaczego nie?

Drewniana podłoga w kuchni ? dlaczego nie?
Ładna, odporna na wilgoć i łatwa do utrzymania w czystości – taka powinna być podłoga w kuchni. Czy wspomniane warunki dyskredytują deski i deszczółki z drewna? Otóż nie – odpowiednio zabezpieczone parkiet i mozaikę można użytkować w jadalni z powodzeniem przez wiele lat. Radzimy, jakie drewno najlepiej nadaje się do kuchni oraz jak je zabezpieczyć i pielęgnować.Podłoga w kuchni jest szczególnie narażona na zużycie i zniszczenie, dlatego obawy związane z montażem drewnianych klepek na jej powierzchni są uzasadnione. To w kuchni na posadzkę spadają sztućce, naczynia i rozlewają się detergenty oraz inne płyny. Podłoga w kuchni jest też mocno eksploatowana w wyniku intensywnego ruchu i może się nieco zetrzeć, przebarwić i wgnieść. Aby tak się nie stało, posadzka musi być wykonana z odpowiedniego gatunku drewna i profesjonalnie zabezpieczona. W efekcie będzie służyła przez dziesiątki lat, sprawi, że kuchnia będzie przyjemna, ciepła i bezpieczna. Ponadto, drewniana podłoga w kuchni ma też inne zalety: pasuje do nowoczesnych jak i rustykalnych stylizacji mebli, nigdy nie wychodzi z mody i tworzy jednolitą powierzchnię bez łatwo brudzących się fug,

Ładna, odporna na wilgoć i łatwa do utrzymania w czystości ? taka powinna być podłoga w kuchni. Czy wspomniane warunki dyskredytują deski i deszczółki z drewna? Otóż nie ? odpowiednio zabezpieczone parkiet i mozaikę można użytkować w jadalni z powodzeniem przez wiele lat. Radzimy, jakie drewno najlepiej nadaje się do kuchni oraz jak je zabezpieczyć i pielęgnować.

Podłoga w kuchni jest szczególnie narażona na zużycie i zniszczenie, dlatego obawy związane z montażem drewnianych klepek na jej powierzchni są uzasadnione. To w kuchni na posadzkę spadają sztućce, naczynia i rozlewają się detergenty oraz inne płyny. Podłoga w kuchni jest też mocno eksploatowana w wyniku intensywnego ruchu i może się nieco zetrzeć, przebarwić i wgnieść. Aby tak się nie stało, posadzka musi być wykonana z odpowiedniego gatunku drewna i profesjonalnie zabezpieczona. W efekcie będzie służyła przez dziesiątki lat, sprawi, że kuchnia będzie przyjemna, ciepła i bezpieczna. Ponadto, drewniana podłoga w kuchni ma też inne zalety: pasuje do nowoczesnych jak i rustykalnych stylizacji mebli, nigdy nie wychodzi z mody i tworzy jednolitą powierzchnię bez łatwo brudzących się fug, które powstają między kaflami.

Wybór rodzaju drewna to połowa sukcesu

Nie ma wątpliwości, że drewno jest trwałe, jednak wśród jego gatunków są bardziej i mniej wytrzymałe rodzaje. ? Spośród dostępnych posadzek drewnianych, w kuchni najlepiej zastosować parkiet lub deski z litego drewna. Przyklejone do warstwy betonu będą mogły w przyszłości być poddane renowacji czyli cyklinowaniu, która przywróci im dawny blask. Wspomniane elementy można dodatkowo zabezpieczyć lakierem ? tłumaczy Aldona Słapa, Brand Manager marki Domalux, PPG Deco Polska. ? Z rodzimych gatunków drewna, w kuchni, najlepiej sprawdzają się jesion, dąb i buk, a z egzotycznych, bardziej twardych, lecz i droższych, jatoba, merbau i doussie ? uzupełnia Aldona Słapa.

Należy również pamiętać, aby wybierać drewno pierwszego gatunku, o jednolitej barwie i równomiernym usłojeniu, bez sęków. Podczas montażu warto zadbać o lekkie nachylenie podłogi od szafek w kierunku środka kuchni (jeżeli pod meblami pojawi się woda, szybciej ją zauważymy i usuniemy).

A to już wiesz?  Jak wybrać dziecku zajęcia dodatkowe?

Zabezpieczenie to gwarancja długowieczności

Podłoga drewniana w kuchni powinna być zabezpieczona przed wilgocią, plamami, uszkodzeniami mechanicznymi i ścieraniem. Takie rygorystyczne wymogi zapewniają jedynie specjalistyczne lakiery o właściwościach przemysłowych. ? Silnym preparatem o ochronno-dekoracyjnych właściwościach, który z powodzeniem sprawdzi się na drewnianej podłodze w kuchni jest Domalux Classic Silver. Dla uzyskania ostatecznego, zadowalającego efektu należy nanieść 2-3 warstwy lakieru z należytą starannością i przy użyciu odpowiednich narzędzi aplikacyjnych. Trzeba pamiętać o dodatkowym zabezpieczeniu lakierem, elementów przy listwach, samych listew oraz krawędzi. Polakierowana powierzchnia może być eksploatowana po upływie 3 dni, przy czym pełną wytrzymałość mechaniczną powłoka uzyskuje po 10 dniach ? tłumaczy Aldona Słapa.

Drewno pokryte lakierem jest odporne na promienie UV, wilgoć i ścieranie, a ewentualne zabrudzenia na jego powierzchni są dużo łatwiejsze do usunięcia. Trwałość powłoki stworzonej przy pomocy lakieru wynosi od kilku do kilkunastu lat.

Pielęgnacja i konserwacja drewnianej podłogi

Właściwa pielęgnacja i konserwacja podłogi drewnianej w kuchni wydłuży jej żywotność i estetyczny urok. Do tego celu należy stosować odpowiednie, specjalistyczne preparaty, które nie szkodzą powierzchniom, takie jak Środek do pielęgnacji podłóg lakierowanych czy Środek do czyszczenia podłóg lakierowanych marki Domalux Professional.

Podsumowując: montażu drewnianej podłogi w kuchni nie trzeba się obawiać. Warunkiem jej zastosowania w jadalni jest jej dobre zabezpieczenie. Zaleca się wykończenie powierzchni lakierem lub olejem, ze względu na możliwość kontaktu podłogi z wodą. Utrzymanie posadzki w najlepszej jakości jest co prawda bardziej wymagające i czasochłonne niż np. podłogi z gresu czy linoleum, ale jej zalety są nie do przecenienia. Dzięki drewnianej podłodze będziemy mieć ciepłą i miłą powierzchnię, a nie imitujące deski, kafelki. Co więcej, drewniana podłoga zapewni wnętrzu elegancję i komfort.


dostarczył infoWire.pl

Źródło Domalux. Dostarczył

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy