Informacja prasowa
Poznań, 4 października 2018 r.
Jesień łatwo poznać po pojawiającej się na sklepowych półkach dyni. To wyjątkowe warzywo nie tylko z uwagi na swoje gabaryty, ale i witaminy oraz minerały, które zawiera. Do tego ma niewiele kalorii, co sprawia, że jest idealna dla osób dbających o linię. Polecamy więc trzy przepisy, przygotowane przez ekspertów marki Sandra, które pozwolą nadać jesiennym wieczorom dyniowego aromatu.
Dyniowo- mandarynkowa marmolada
Idealna na kanapki lub jako dodatek do tart i twarogów na słodko.
Składniki:
• 1 kg miąższu z dyni
• Puszka mandarynek marki Sandra
• Sok z 2 cytryn
• Kawałek korzenia imbiru
• 0,5 kg cukru
• Cynamon, goździki
Przygotowanie:
Dynię, mandarynki, sok z cytryn, starty korzeń imbiru oraz przyprawy (kilka goździków oraz ½ łyżeczki cynamonu) łączymy w garnku. Zalewamy 0,5 l wody i gotujemy przez ok. 40 minut. W razie potrzeby dolewamy wody. Po tym czasie dodajemy cukier i gotujemy przez kolejną godzinę. Pilnujemy, aby cukier się nie skarmelizował, dodając w razie potrzeby wody. Gorącą marmoladę przekładamy do słoików i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do ostygnięcia.
Risotto z dynią
Jesienna wersja dobrze znanego wszystkim dania.
Składniki:
• 0,5 kg miąższu z dyni
• ½ szklanki ryżu do risotto
• Cebula
• 200 ml białego, wytrawnego wina
• Pieczarki krojone marki Sandra
• ½ szklanki parmezanu
• 0,5 l bulionu
• ¼ paczki masła
• Oliwa
• Rozmaryn
• Czosnek
• Biały pieprz
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku. Dodajemy ryż, dynię i podsmażamy przez minutę. Zalewamy wszystko szklanką bulionu i gotujemy cały czas mieszając. Dodajemy wino, rozmaryn, biały pieprz i mieszać. Kiedy ryż wchłonie cały płyn – dolewamy kolejną porcję bulionu. Ryż gotujemy do momentu, aż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodajemy pieczarki. Kiedy danie będzie gotowe zdejmujemy je z ognia, dodajemy parmezan i masło. Mieszamy i podajemy na ciepło.
Zupa dyniowo-kukurydziana
Szybki i prosty przepis na pyszny krem.
Składniki:
• 1 kg miąższu z dyni
• Puszka kukurydzy marki Sandra
• Kawałek korzenia imbiru
• ½ puszki mleka kokosowego
• 2 łyżki masła
• Litr bulionu
• Cebula
• 2 łyżki sosu sojowego
• ½ łyżeczki kurkumy
• ½ łyżeczki papryki słodkiej
• Sól, pieprz do smaku
• Pestki dyni
• Gałązka tymianku
Przygotowanie:
Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę, kukurydzę i starty korzeń imbiru. Po kilku minutach dodajemy dynię i podsmażamy do momentu, aż zmięknie (ok. 10 minut). Po tym czasie dodajemy bulion i gotujemy wszystko pod przykryciem przez 15 minut. Dodajemy przyprawy, mleczko kokosowe (zostawiamy 2 łyżki do dekoracji) i blendujemy na jednolitą masę. Dekorujemy mlekiem kokosowym, tymiankiem i pestkami dyni.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Marka Sandra od niemal 20 lat zdobywa zaufanie konsumentów, oferując przetwory z owoców i warzyw, które rosną tam, gdzie natura stworzyła dla nich najlepsze warunki. Dojrzewają w słońcu Europy Kontynentalnej, strefy Śródziemnomorskiej, Ameryki Południowej oraz Dalekiego Wschodu. Wyselekcjonowane, świeże warzywa i owoce, natychmiast po zbiorze, trafiają do opakowań. Naturalny smak i aromat przyłapany w pełnym rozkwicie zostaje natychmiast utrwalony w szczelnym opakowaniu dla zachowania świeżości. Bez dodatków konserwantów, zachowują większość swych właściwości, by trafić na stoły polskich konsumentów.
Produkty Sandry są dostępne w wielu wariantach opakowań. Oferujemy produkty zarówno dla detalu, jak i gastronomii. Warzywa i owoce Sandry są doskonałym dodatkiem do potraw lub składnikiem do ich przygotowania, ale mogą też być użyte samodzielnie, jako przekąska lub deser.
Więcej informacji na temat produktów Sandry, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl