Rozrywka

Fasolowe menu – szybko, smacznie i zdrowo

Fasolowe menu – szybko, smacznie i zdrowo
Informacja prasowa Poznań, 8 listopada 2017 r. Fasolowe menu – szybko, smacznie i zdrowo Jesienią i zimą, gdy nasz organizm jest narażony na spadek odporności,

Informacja prasowa
Poznań, 8 listopada 2017 r.

Fasolowe menu – szybko, smacznie i zdrowo

Jesienią i zimą, gdy nasz organizm jest narażony na spadek odporności, należy wzbogacić codzienną dietę o pełnowartościowe, syte posiłki. Dania z fasoli zawierają dużo wartości odżywczych, które dostarczają energii oraz niezbędnych witamin, dlatego warto o tej porze roku na stałe wprowadzić je do swojego menu.

Na całym świecie uprawia się około 300 gatunków fasoli. To roślina, która nie tylko dobrze smakuje, ale również posiada dużą zawartość białka roślinnego. Jest bogata w takie substancje odżywcze jak potas, wapń i fosfor. Jednym z najpopularniejszych gatunków jest fasola biała oraz czerwona. Możemy z niej przygotowywać pyszne kremy, pasty oraz używać jej jako dodatku do potraw.

Krem z białej fasoli
Składniki:
 2 puszki białej fasoli marki Sandra
 1 cebula
 ½ pora
 1 mały seler
 2 pietruszki
 4 ziemniaki
 2 ząbki czosnku
 3 liście laurowe
 kilka liści zielonej pietruszki
 5 łyżeczek oleju do smażenia
 sól i pieprz
Przygotowanie:
W garnku na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pora. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę oraz seler pokrojony w talarki. Całość podsmażamy około 3 minut. Wlewamy litr gorącej wody, dodajemy liście laurowe, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy około 8 minut. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz odcedzoną fasolę i gotujemy do miękkości warzyw. Z zupy wyjmujemy liście laurowe i miksujemy ją na gładki krem. Przed podaniem możemy dodać śmietanę i udekorować ją liśćmi zielonej pietruszki oraz kawałkami białej fasoli.

Pasta z czerwonej fasoli na ostro na pieczonych bruschettach
Składniki:
 1 puszka czerwonej fasoli marki Sandra
 2 bagietki
 2 ząbki czosnku
 3 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżka suszonej słodkiej papryki
 szczypta suszonej ostrej papryki
 szczypta suszonego oregano
 sól i pieprz
Przygotowanie:
Fasolę odsączamy i przekładamy do naczynia. Następnie dodajemy do niej wszystkie składniki, a całość blendujemy na jednolitą masę. Gotową pastę wkładamy do lodówki. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i na około 10 minut wkładamy do niego przekrojone i posmarowane i przeciśniętym przez praskę czosnkiem bagietki. Gotowe bruschetty smarujemy pastą z fasoli.

A to już wiesz?  Wrzuć na luz! Czas na ferie!

Smacznego!

Dodatkowe informacje
Marka Sandra od niemal 20 lat zdobywa zaufanie konsumentów, oferując przetwory z owoców i warzyw, które rosną tam, gdzie natura stworzyła dla nich najlepsze warunki. Dojrzewają w słońcu Europy Kontynentalnej, strefy Śródziemnomorskiej, Ameryki Południowej oraz Dalekiego Wschodu. Wyselekcjonowane, świeże warzywa i owoce, natychmiast po zbiorze, trafiają do opakowań. Naturalny smak i aromat przyłapany w pełnym rozkwicie zostaje natychmiast utrwalony w szczelnym opakowaniu dla zachowania świeżości. Bez dodatków konserwantów, zachowują większość swych właściwości, by trafić na stoły polskich konsumentów.

Produkty Sandry są dostępne w wielu wariantach opakowań. Oferujemy produkty zarówno dla detalu, jak i gastronomii. Warzywa i owoce Sandry są doskonałym dodatkiem do potraw lub składnikiem do ich przygotowania, ale mogą też być użyte samodzielnie, jako przekąska lub deser.

Więcej informacji na temat produktów Sandry, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności.
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat firmy LEVANT Foods, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy