Żywienie

Gotuj na zdrowie

Gotuj na zdrowie
Informacja prasowa 19 marca 2015 r. Gotuj na zdrowie Odpowiednie przygotowanie posiłków ma duży wpływ na ich smak, a przede wszystkim na ich jakość i

Informacja prasowa

19 marca 2015 r.

Gotuj na zdrowie

Odpowiednie przygotowanie posiłków ma duży wpływ na ich smak, a przede wszystkim na ich jakość i walory odżywcze. Jak zatem gotować zdrowo, aby potrawy zachowały jak najwięcej cennych dla naszego zdrowia składników?

Zdrowe – bo dobrze przyrządzone

Podczas szykowania potraw warto zwrócić uwagę nie tylko na to, co gotujemy, ale również jak? Ceniąc właściwości odżywcze produktów takich jak: kasza, ryże czy warzywa warto pamiętać, aby podczas ich przygotowania nie wytrącać cennych wartości. Niektóre metody mogą powodować nadmierną utratę cennych składników. Najlepiej jest oczywiście gotować produkty na parze. Sposób ten nie wymaga dodatku tłuszczu, dlatego przyrządzone w ten sposób potrawy są nie tylko lekkostrawne, ale i zdrowe. Przede wszystkim nadal zawierają wiele wartościowych komponentów. Innym dobrym sposobem, który pozwala na ograniczenie utraty wartości odżywczych, jest gotowanie w małej ilości wody. W ten sposób witaminy i składniki mineralne w mniejszym stopniu przedostają się do wody. Warzywa lepiej jest blanszować, a kasze prażyć. Wybierając gotowe produkty, również warto zwrócić uwagę na sposób ich przyrządzania. Produkty z serii Dania Babci Zosi firmy SyS są doskonałym rozwiązaniem na zdrowy posiłek. Potrawy należy gotować w małej ilości wody, dzięki czemu zachowują więcej wartościowych składników.

Solić czy nie?

Sól jest źródłem sodu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale należy zachować umiar. Nadmierna ilość może powodować zatrzymanie wody w organizmie, problemy z sercem (w tym nadciśnienie) czy nerkami. Dlatego warto zmniejszyć ilość soli, a w miarę możliwości zastępować ją innymi przyprawami nadającymi daniom wyrazistego smaku. Jeśli już ją stosujemy, to wybierzmy jodowaną, która dzięki zawartości jodu ma korzystny wpływ na tarczycę. Wiele produktów zawiera już sól, dlatego niektórych nie warto dosalać. Jeśli wybieramy dania gotowe, warto sprawdzić ich skład. Dania Babci Zosi firmy SyS nie zawierają soli, dlatego osoby, które nie powinny jej spożywać w nadmiarze, mogą bez obaw po nie sięgnąć.

A to już wiesz?  Żywienie dzieci w przypadku alergii na mleko krowie

Kasze i ryże z torebki?

Gdy przygotowujemy kaszę lub ryż w torebce, gotujemy również opakowanie, z którego substancje mogą przenikać do potrawy. Dodatkowo, taki sposób przyrządzania, często powoduje, że potrawa jest rozgotowana, przez co traci wartości odżywcze i zwiększa się jej indeks glikemiczny. Najlepszym rozwiązaniem jest dokonywanie zakupu tradycyjnie sprzedawanych kasz czy ryży, czyli w postaci sypkiej. Dobrym rozwiązaniem są produkty firmy SyS. Kasze i ryże z serii Dania Babci Zosi przygotowujemy jak za czasów naszych babć. Gotowane w małej ilości wody, nie tracą cennych składników. Krótkie gotowanie i pozostawienie potrawy w ciepłym miejscu powoduje, że kasza nie jest rozgotowana przez co nie traci na wartościach odżywczych.

Folia do pieczenia?tak czy nie?

Wiele gotujących osób nie wyobraża sobie pieczenia bez folii aluminiowej, będąc zdania, że dzięki niej potrawy są bardziej soczyste i aromatyczne. Pamiętajmy, że substancje szkodliwe zawarte w srebrnej części folii mogą przedostać się podczas pieczenia do jedzenia. Alternatywą jest wybranie specjalnego rękawa do obróbki cieplnej lub żaroodpornego naczynia. Należy pamiętać, aby wybierać folie do pieczenia, które na opakowaniu mają informacje, że są odpowiednie do tego celu.

Informacja o produkcie

Kasza jęczmienna z soczewicą

Skład: kasza jęczmienna (min. 70%), soczewica czerwona (10%), pomidor suszony, marchewka suszona, cebula prażona (cebula, olej roślinny)
Masa: 250 g
Cena: 5,69zł

Kasza gryczana z warzywami

Skład: kasza gryczana (min. 85%), warzywa suszone 9% (kapusta biała, marchew, por)
Masa: 250 g
Cena: 5,69zł

Ryż ze szpinakiem
Skład: ryż (min. 90%), szpinak (min 5%)
Masa: 250 g.
Cena: 5,69 zł

Firma SyS powstała w 1990 roku. Firma specjalizuje się w uprawie i suszeniu warzyw na zielonym Podkarpaciu. Naturalny proces suszenia stosowany przez firmę, pozwala zachować świeżość produktów bez konieczności dodawania jakichkolwiek substancji chemicznych. W ofercie znajdują się: susze warzywne, a pod marką Dania Babci Zosi smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu zupy, drugie dania na bazie ryżu i kaszy, a także nowość ? placki ziemniaczane. Produkty, za swój naturalny skład i tradycyjny smak, otrzymały wiele certyfikatów i wyróżnień m. in. Dobry Produkt ? Wybór Ekspertów, Polska Jakość 2012 i złoty medal My Eco Life.

A to już wiesz?  Nic zbędnego. Kuchnia dla czystożerców, czyli dla kogo?

http://www.firma-sys.pl/
https://www.facebook.com/firmasys

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy