Pierwsze samodzielnie upieczone ciasteczka, zupa podana w ulubionej misce, niezapomniany aromat owoców zebranych na działce – to właśnie zapachy i smaki zapamiętane z dzieciństwa budzą najpiękniejsze wspomnienia. Rodzinne przygody kulinarne to doskonały sposób na spędzenie Dnia Mamy, a także nadchodzącego dużymi krokami święta wszystkich pociech. Wspólny czas jest bowiem znacznie cenniejszy niż najpiękniejszy prezent.
Gotowanie w rodzinnym gronie może stać się wyśmienitą zabawą, zarówno dla rodziców, jak i dzieci. Umiejętny wybór prostych w przygotowaniu potraw oraz przepysznych i uniwersalnych składników sprawi, że odkryjemy przepis na idealne, rodzinne popołudnie o smaku prawdziwej przygody.
Na rodzinny apetyt
Wspólne gotowanie powinno zaowocować przyrządzeniem specjałów, które przypadną do gustu wszystkim domownikom – tak małym, jak i dużym. Łącząc uniwersalne smaki stworzymy proste i pyszne przekąski, będące idealną bazą dla rodzinnego lunchu czy też apetycznym akcentem w piknikowym menu. Na pierwszym planie powinien oczywiście znaleźć się wybór komponentów. – Nie ma chyba równie uwielbianego przez dzieci produktu spożywczego, jak ser żółty. Dzięki dużej zawartości białka i wapnia jest on szczególnie cenny w diecie najmłodszych, a ponadto apetyczny zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno. Zwarta struktura powoduje ponadto, że bez trudu wytniemy z plastrów fantazyjne kształty, które zamienią nawet najprostsze kanapki w bajkową przekąskę – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki. Rodzinne gotowanie mamy z dzieckiem powinno opierać się nie tylko na nieskomplikowanych i apetycznych recepturach, ale także akcesoriach, które są bezpieczne i proste w użyciu. Dlatego też zadbajmy o to, by czynności wymagające użycia ostrych narzędzi wykonać wcześniej, a dzieciom pozostawić jedynie dodawanie i mieszkanie składników. Także kolorowe dodatki, takie jak fartuszki czy ściereczki, staną się miłym dodatkiem, który zachęci dzieci do przygotowania rodzicom przepysznej uczty.
Dziecinnie proste i przepyszne
Wśród kultowych potraw, w których rozsmakują się wszyscy domownicy znajduje się pizza w wersji mini. Proces przygotowania jest taki sam, niemniej zamiast jednego dużego placka dzielimy całość na kilka mniejszych kulek, które rozpłaszczamy palcami i dekorujemy ulubionymi dodatkami. Z tym zadaniem bez trudu poradzi sobie każde dziecko. Ze względu na mniejszą średnicę każdej małej pizzy zadbajmy, by piekły się one odpowiednio krócej. Innym smakołykiem są tosty z dodatkiem tartego sera żółtego. Wystarczy, że pokrojoną bagietkę natrzemy przekrojonym ząbkiem czosnku, skropimy oliwą, posypiemy ziołami, dodamy posiekanego pomidora i utarty na grubym oczku ser żółty. Szybką propozycją do przygotowania dla mamy i dziecka są także wytrawne babeczki, które możemy urozmaicić wszelkimi dodatkami, na jakie tylko przyjdzie nam ochota. Warto skorzystać także z klasyków, jakimi są parówki w cieście francuskim, szaszłyki oraz mini burgery.
Więcej smakowitych przepisów na www.msm-monki.pl.
Informacje o firmie:
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich
w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania sprawia, iż produkty są najwyższej jakości, czego gwarancją jest Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.