Informacja prasowa
23 lipca 2018, Nowy Sącz
Grill na przyjęciu weselnym. Co podać gościom?
Podstawą udanego wesela jest dobra orkiestra i jeszcze lepsze jedzenie. A to nie zawsze musi kojarzyć się z rosołem, półmiskami wypełnionymi kotletami schabowymi czy tradycyjnym bigosem. Można inaczej – doskonałą alternatywą jest przyjęcie ślubne
z grillem w roli głównej. Co zatem wrzucić na ruszt, by zadowolić podniebienia zaproszonych gości?
Weselny jadłospis inaczej
Podczas ciepłych miesięcy grillowanie staje się ulubioną rozrywką Polaków. Dlaczego więc nie połączyć jej z przyjęciem weselnym? Przy upalnej pogodzie warto zaoszczędzić gościom pocenia się nad talerzem gorącej zupy i zaserwować pachnące potrawy z grilla. Smakołyki
z rusztu będą świetnym urozmaiceniem standardowego menu, a także niezastąpioną atrakcją podczas wesela, ponieważ część przyjęcia możemy zorganizować w plenerze. Pamiętajmy, że nie muismy ograniczać się do typowych szaszłyków czy grillowanych kaszanek. Puśćmy wodzę fantacji i zaskoczmy swoich gości pieczonymi kiełbaskami z musem mango czy grillowanymi skrzydełkami z guacamole. Jest w czym wybierać!
Grillowane skrzydełka z guacamole
Składniki:
• 6 marynowanych skrzydeł z kurczaka marki Konspol
• 1 avocado
• 1 limonka
• 1 czerwona cebula
• 1 papryczka chili
• 2 małe pomidory
• kilka listków świeżej kolendry
• sól
Przygotowanie:
Rozpalamy ruszt do wysokiej temperatury i kładziemy na nim skrzydła z kurczaka marki Konspol. Mięso grillujemy przez 20 minut, obracając je co pewien czas na drugą stronę.
W tym czasie gdy mięso piecze się na ruszcie szykujemy guacamole. Avocado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę i rozgniatamy widelcem. Masę skrapiamy sokiem z limonki, by nie sczerniała. Papryczkę kroimy na małe kawałki, pomidory w kostkę, cebulę i kolendrę siekamy na drobno. Całość dodajemy do pasty z avocado, mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Upieczone skrzydełka podajemy w towarzystwie pasty avocado.
Pieczone kiełbaski z musem mango
Składniki:
• 12 kiełbasek śląskich marki Konspol
• 2 sztuki mango
• 1 banan
• 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
• 2 łyżeczki miodu
• 6 kostek lodu
• 1 łyżeczka syropu waniliowego
Przygotowanie:
Kiełbaski nacinamy, układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy przez około 15 minut co jakiś czas obracając je na drugą stronę. W tym samym czasie szykujemy mus, blendując ze sobą mango,banana i kostki lodu. Następnie dodajemy jogurt, miód i syrop waniliowy. Mus dokładnie mieszamy i podajemy z upieczonymi kiełbaskami.