Grillowanie dla najmłodszych
Ostatnie letnie weekendy to idealny czas na spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Aby tak popularne u nas wspólne grillowanie było również atrakcją odpowiednią dla najmłodszych, warto zadbać o kilka szczegółów.
Wedle danych opublikowanych przez Styl.pl, grillować lubi aż 80% z nas. O popularności tej formy spędzania wolnego czasu świadczą też dane finansowe – na zakup żywności i napojów na grilla wydajemy ok. 6 mld zł rocznie. Jak zatem sprawić, by piknikowanie przy ruszcie było nie tylko zabawą dla dorosłych, ale też zdrową i bezpieczną rozrywką dla najmłodszych?
Zdrowo i kolorowo
Choć wieloletnie przyzwyczajenia sprawiają, że grill kojarzy nam się głównie z kiełbaską lub dość tłustym mięsem, w przypadku spotkań, których uczestnikami są dzieci, takie propozycje raczej nie wchodzą w grę. Potrawy przeznaczone dla najmłodszych powinny być przede wszystkim lekkie. Dlatego jako danie główne świetnie sprawdzi się pierś kurczęca lub indycza a także dobrej jakości ryby, na przykład polski pstrąg lub morska dorada albo łosoś atlantycki. Ich doskonałym uzupełnieniem będą warzywa takie jak cukinia, bakłażan, papryka czy kukurydza. Posypane ziołami, koperkiem i polane odrobiną oliwy będą nie tylko pięknie wyglądać, ale i doskonale smakować. Dla urozmaicenia można je również posypać odrobiną startego parmezanu. Podczas grillowania zarówno mięs, ryb, jak i warzyw, uważać trzeba na to, by nie uległy one zwęgleniu. Nadpalona żywność jest bardzo niezdrowa i ciężkostrawna, może więc zaszkodzić maluchom, które mają bardziej wrażliwe żołądki niż dorośli. Dlatego do grillowania niezbędna będzie folia aluminiowa oraz specjalne tacki.
Na ruszcie przyrządzić możemy również pyszne desery i owocowe przekąski, które z pewnością zdobędą serca i żołądki maluchów. Jedną z propozycji są owocowe szaszłyki. – Pamiętajmy jednak, że do grillowania trzeba użyć twardszych owoców takich jak ananas, melon, jabłko czy gruszka – radzi Patryk Kotarba, szef kuchni restauracji Ponidzie w Hotelu Słoneczny Zdrój.
– Proces przygotowania takiej przekąski to nie tylko wspaniała rozrywka dla rodziców i dzieci, ale też doskonała okazja do budowani więzi z naszymi pociechami oraz zaangażowania ich do wspólnych, kreatywnych aktywności. Poza tym każdy rodzic wie, że to co maluch miał okazję przygotować samodzielnie, zazwyczaj znacznie bardziej mu smakuje – dodaje Patryk Kotarba. Inny pomysł na owocowego grilla, to pieczony w łupinie banan. – Dzieci uwielbiają tego rodzaju przekąski również ze względu na wygląd – pod wpływem ciepła skórka staje się czarna, zaś konsystencja owocu zaczyna przypominać delikatny, jasny mus. Jako wieńczący dzieło dodatek, możemy w metalowej miseczce umieszczonej na grillu rozpuścić czekoladę, którą udekorujemy rozpływającego się w ustach banana – radzi szef kuchni restauracji Ponidzie.
Podano do stołu
Podczas imprezy w ogrodzie z powodzeniem możemy stosować jednorazowe akcesoria zamiast porcelanowych talerzy. Jak się okazuje, na rynku dostępna jest już powszechnie kompleksowa oferta w pełni biodegradowalnych, bezpiecznych i naturalnych naczyń oraz sztućców jednorazowych wykonanych np. z recyklingowego papieru, trzciny cukrowej, liści palmowych czy roślinnego poliaktydu (PLA). Papierowe tacki mają również tę dodatkową zaletę, że wchłaniają ewentualny nadmiar tłuszczu, co z pewnością jest korzystne dla naszego zdrowia. Podczas konsumpcji koniecznością są również celulozowe serwetki, w które wytrzemy palce i usuniemy ewentualny nadmiar sosu, który powstaje w procesie grillowania wielu produktów. Aby korzystanie z tego rodzaju akcesoriów było dla najmłodszych dodatkową atrakcją, można wybrać wariant z nadrukiem ulubionych bajkowych postaci lub innych dziecięcych wzorów. Podczas grillowania dobrze też pamiętać o jednym drobnym, ale istotnym szczególe. – Przyrządzając szaszłyki, drewniane patyczki warto najpierw zamoczyć w wodzie, co pozwoli uniknąć ich przypiekania a także sprawi, że mięso czy owoce będą się na nich stabilniej trzymały – radzi Patryk Kotarba. Dbając o bezpieczeństwo zarówno dzieci, jak i dorosłych, pamiętać trzeba również, że grillowanie bezpośrednio na ruszcie może powodować wydzielanie szkodliwych, działających rakotwórczo związków chemicznych. Dlatego rekomenduje się, by zawsze używać specjalnych, wentylowanych tacek, które pozwalają na swobodny ruch powietrza, uniemożliwiając jednocześnie skapywanie tłuszczu. Jeśli korzystamy z grilla węglowego, do jego rozpalania używamy wyłącznie specjalnego węgla z drzew liściastych i unikamy wszelkich podpałek.
RAMKA
Grillowany pstrąg lub dorada dla najmłodszych według przepisu Patryka Kotarby, szefa kuchni restauracji Ponidzie w Hotelu Słoneczny Zdrój
Wypatroszoną, dobrze umytą, świeżą rybę doprawiamy w środku solą morską lub himalajską i odrobiną pieprzu. W zależności od preferencji smakowych dzieci, nadziewamy ją masłem z koperkiem lub czosnkiem i skrapiamy cytryną. Tak przygotowaną rybę kładziemy na tackę lub zawijamy w folię aluminiową i grillujemy z obydwu stron. Po około 15-20 minutach pyszne, pachnące i zdrowe danie grillowe dla naszych dzieci jest gotowe.