Żywność

Halloween w pysznym stylu, czyli przepisy na menu typu „finger- food”

Halloween w pysznym stylu, czyli przepisy na menu typu „finger- food”
Informacja prasowa 30 października 2018, Nowy Sącz Halloween w pysznym stylu, czyli przepisy na menu typu „finger- food” Halloween cieszy się coraz większą popularnością w

Informacja prasowa
30 października 2018, Nowy Sącz

Halloween w pysznym stylu, czyli przepisy na menu typu „finger- food”

Halloween cieszy się coraz większą popularnością w Polsce. Z roku na rok chętniej organizujemy tematyczne imprezy, dbając o ich każdy detal. Podczas wydarzenia szczególnie ważne jest menu, które nie tylko będzie wyśmienicie smakować, ale przede wszystkim upiornie wygadać. Proste i szybkie przepisy dodadzą imprezie wyjątkowego klimatu. Jeśli jesteś jedną z osób, które planują świętować 31 października – mamy dla ciebie kilka pomysłów na przekąski.

W Polsce obchodzone od niedawna, kojarzące się głównie z dynią o złowieszczej minie i hasłem „cukierek albo psikus”. Z roku na rok coraz więcej osób traktuje Halloween jako okazję do przebieranej imprezy i przygotowywania dyniowych lampionów. To również frajda dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni, bowiem w Halloween główną rolę odgrywają upiorne przekąski.

Smaczne mumie
Składniki:
• opakowanie Kiełbasek Śląskich firmy Konspol
• ciasto francuskie
• 1 jajko
• kilka ziarenek pieprzu
• 2 plastry cebuli

Przygotowanie:
Ciasto francuskie tniemy na paseczki o około centymetrowej szerokości. Po kolei bierzemy po jednym pasku ciasta i owijamy go spiralnie wokół Kiełbaski Śląskiej od marki Konspol. Zaczynamy od czubka zostawiając małą przestrzeń na buźkę mumii i dalej owijamy do końca kiełbaski. Wykładamy blachę do pieczenia pergaminem i układamy na niej przygotowane mumie. Przed włożeniem do pieca, smarujemy ciasto francuskie roztrzepanym jajkiem, dzięki czemu nabierze złocistego koloru. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 15 minut. Po ostygnięciu robimy mumiom oczy – z małych kółeczek wyciętych z cebuli oraz z ziarenek pieprzu.

Palce czarownicy
Składniki:
• opakowanie Kiełbasek Śląskich firmy Konspol
• 16 bułek do hot dogów
• ketchup
Przygotowanie:
Kiełbaski Śląskie marki Konspol gotujemy w gorącej wodzie, przecinamy wzdłuż bułki typu hot dog. Ugotowane kiełbaski kładziemy pomiędzy połówkami bułek, nacinamy skórę kiełbaski tak, by imitowała paznokieć i polewamy sporą ilością ketchupu.

A to już wiesz?  Kuchnie z różnych stron świata – zainspiruj się!

Przerażający hamburger
Składniki:
• 4 hamburgery z kurczaka marki Konspol
• 4 bułki do hamburgera
• 1 pomidor
• 2 ogórki kiszone
• 8 plasterków żółtego sera
• 1 cebula
• ketchup
Przygotowanie:
Przekrajamy bułki, pomidory i ogórki kroimy w plasterki. Hamburgery z kurczaka marki Konspol podgrzewamy na patelni i układamy na dolnej warstwie bułki. Dodajemy pokrojone ogórki, pomidory oraz ser i pokrojoną w piórka cebulę. Całość przykrywamy górną częścią bułki. Wycinamy z plasterków sera zęby i dodajemy do bułki tak, by były widoczne, następnie polewamy ketchupem. Wycinamy na górnej części bułki oczy.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy