Halloweenowe czekoladowe muffinki ze śliwką kalifornijską
Składniki:
100 g masła (pokojowa temperatura)
40 g puree ze śliwki kalifornijskiej (zblenduj 30 g śliwek kalifornijskich z 10 ml wody)
100 g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
80 g cukru pudru
2 duże jajka
25 g ciemnego kakao
Przygotowanie:
Będziesz potrzebować blachy do pieczenia muffinek i foremek (papilotek). Wybierz lukier i dekoracje wg. własnego uznania.
Rozgrzej piekarnik do 170C. Zmieszaj razem masło i cukier, a następnie dodaj purée ze śliwek kalifornijskich i połącz składniki. Dodaj jajka i mieszaj do momentu aż masa będzie lekka i puszysta. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, gorzkie kakao i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Umieść foremki na blaszce i równomiernie rozprowadź masę. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-17 minut. Po wyjęciu z piekarnika, umieść muffiny na kratce i pozostaw je do całkowitego ostygnięcia. Kiedy muffinki ostygną, możesz udekorować je kremem, fondantem lub lukrem
10 porcji
Czas przygotowania:
15 min
Czas pieczenia:
15-17 min