Informacja prasowa
Łódź, 03 listopada 2016
Herbata na jesienne dolegliwości
Jesień za oknem rozgościła się już na dobre, a my nie wyobrażamy sobie wieczoru bez dobrej lektury i ciepłej, aromatycznej herbaty. W Polsce dostępnych jest wiele różnych herbat, jednak czy wiemy jakie korzyści niesie za sobą jej spożywanie i jak wybrać tę najlepszą?
W dalekich krajach Azji (jak np.: Sri Lanka) nowotwory jak i choroby niedokrwienne serca należą do rzadkości. Można to przypisać zdrowszej diecie oraz herbacie, która jest tam bardzo popularna. Czarna herbata obniża bowiem ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.
Nie jest to jedyna zaleta picia czarnej herbaty. Regularne spożywanie tego napoju, dzięki zawartości garbników, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na niektóre rodzaje raka. Czarna herbata zawiera również fluor, który chroni zęby przed próchnicą oraz flawonoidy, które wzmacniają naczynia krwionośne i zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Dodatkowo herbata hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych.
Gwarancja smaku
Wybierając herbatę należy zwrócić uwagę na to, co kupujemy. Sri Lanka słynie z najlepszych herbat i najczystszych plantacji na świecie. Znawcy tego napoju poszukują na opakowaniach znaku cejlońskiego lwa. Gwarantuje on, że 100% herbaty było wyhodowane, zebrane i zapakowane na Cejlonie (np. herbata Akbar). Trzeba pamiętać, że czarna herbata z Cejlonu charakteryzuje się ciemnoczerwonym naparem i bogatym aromatem. Aby zachować wszystkie jej właściwości, należy ją spożywać na ciepło.
Sri Lanka słynie nie tylko z herbaty, ale również z innych upraw. Kardamon, goździki, pieprz, wanilia, cynamon oraz gałka muszkatołowa to tylko kilka charakterystycznych dla wyspy przypraw. Nic więc dziwnego, że popularne stały się tam herbaty z ich dodatkiem. Poniżej przepisy na herbatę, która rozgrzeje organizm w chłodne, jesienne wieczory.
Herbata waniliowa:
Łyżeczka czarnej herbaty Akbar Pure Ceylon
Laska wanilii
Wrzątek do zaparzenia herbaty
Wystarczy przeciąć laskę wanilii, wyjąć nasiona i wrzucić do szklanki razem z herbatą. Całość zalać wrzątkiem i parzyć przez minimum 3 minuty. Herbatę można dosłodzić cukrem waniliowym.
Wskazówka – możesz również włożyć laskę wanilii do słoika z herbatą. Przyprawa odda liściom swój aromat.
Herbata cynamonowa:
Łyżeczka czarnej herbaty Akbar Pure Ceylon
Szczypta cynamonu
Kawałek świeżego korzenia imbiru
2 plasterki pomarańczy
Wrzątek do zaparzenia herbaty
Do kubka wrzucamy herbatę, szczyptę cynamonu oraz pokrojony drobno korzeń imbiru. Wszystko zalewamy wodą i parzymy przez 3 do 5 minut. Kiedy herbata się zaparzy dodajemy plasterki pomarańczy, a dla smaku możemy osłodzić ją miodem.
Herbata z pieprzem (dla amatorów mocniejszych smaków):
Łyżeczka czarnej herbaty Akbar Pure Ceylon
Szczypta pieprzu młotkowanego
Plasterek cytryny
Łyżeczka miodu
Wrzątek do zaparzenia herbaty
W kubku przez 5 minut parzymy herbatę z pieprzem. Następnie napar przecedzamy przez sitko (aby pozbyć się kawałków pieprzu). Herbatę dosładzamy miodem i dodajemy cytrynę.
Smacznego!
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Ahmad Tea London, Kuhne, Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl