Rozrywka

Herbata na słodko – jak nie cukier, to co?

Herbata na słodko – jak nie cukier, to co?
Informacja prasowa Poznań, 25 maja 2018 r. Obecnie w naszej diecie niezaprzeczalnie króluje cukier. Nawet jeśli nie używamy go w czystej postaci, dostarczamy go naszemu

Informacja prasowa
Poznań, 25 maja 2018 r.

Obecnie w naszej diecie niezaprzeczalnie króluje cukier. Nawet jeśli nie używamy go w czystej postaci, dostarczamy go naszemu organizmowi poprzez gotowe produkty spożywcze, takie jak kupne jogurty owocowe, batoniki, sosy do makaronów, dietetyczne płatki śniadaniowe, a nawet pieczywo! Chcąc ograniczyć spożywanie cukru, a jednocześnie nie rezygnować ze słodkiej herbaty, warto poznać jego zdrowe zamienniki.
Podstawową zasadą eliminowania cukru w diecie, obok stosowania jego zdrowych zamienników w samodzielnym słodzeniu, jest dokładne czytanie etykiet kupowanych produktów spożywczych. Wiecie, że wiele ciemnych pieczyw barwionych jest karmelem? Właśnie dlatego warto dokładnie zapoznać się ze składem, aby mieć pewność, że nikt nie „wciśnie” nam cukru pod przykrywką zdrowego produktu. Eksperci marki Akbar polecają trzy zdrowe zamienniki tego produktu, którymi możemy osłodzić swoją ulubioną herbatę.
Melasa buraczana
Jest to produkt uboczny powstający przy produkcji cukru spożywczego. Jest niskokaloryczny, całkowicie naturalny i zawiera wiele cennych składników dla naszego organizmu, takich jak: żelazo, magnez, potas, cynk, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B. Ma ciemnobrązowy kolor, jest gęsty i lekko kwaśny. Poniżej przepis na mrożoną herbatę z wykorzystaniem melasy.
Składniki:
• Herbata Akbar Pure Ceylon
• Łyżeczka melasy buraczanej
• Plasterki cytryny
• Listki świeżej mięty
• Kostki lodu
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez 3-5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy napój będzie już chłodny dodajemy melasę buraczaną i dokładnie mieszamy. Dodajemy kostki lodu, cytrynę i zdobimy listkami mięty.
Ksylitol
Znany jako cukier brzozowy, jednak często produkowany jest z kukurydzy. Jego zaletą jest to, że bardzo wolno podnosi poziom cukru we krwi. Jest więc idealny dla osób chorych na cukrzycę. Ma również o 40% mniejszą kaloryczność niż tradycyjny cukier, co sprzyja osobom będącym na diecie. Należy jednak uważać, gdyż początkowo organizm nie jest przystosowany do jego trawienia. Należy więc stopniowo wprowadzać go do swojej diety. Poniżej przepis na cold brew tea z użyciem tego słodzika.
Składniki:
• Herbata Akbar Pure Ceylon
• Cytryna
• Imbir
• Ksylitol
• Kostki lodu
• Świeża mięta
Przygotowanie:
Herbatę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do lodówki na noc. Imbir obieramy i ścieramy na tarce, cytrynę parzymy i przekrawamy na pół – jedną połowę kroimy w plasterki, a z drugiej wyciskamy sok, który mieszamy z ksylitolem. Do herbaty dodajemy starty imbir, kostki lodu i mieszankę soku z cytryny. Zdobimy plasterkami cytryny i listkami mięty.
Miód
Najstarszy i najzdrowszy zamiennik cukru. Już w starożytności sam Hipokrates używał go do przyrządzenia swoich leczniczych wywarów i maści. Charakteryzuje się on wysoką aktywnością antybiotyczną oraz bakteriobójczą. Koi nerwy, hamuje procesy miażdżycowe, a także leczy wrzody żołądka. O jego wszystkich właściwościach prozdrowotnych można napisać książkę. Warto więc, wprowadzić miód do swojej codziennej diety. Poniżej przepis na mrożoną herbatę korzenną z jego dodatkiem.
Składniki:
• Herbata Akbar Pure Ceylon
• Cytryna
• Laska cynamonu
• Gwiazdki anyżu
• Miód
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy w garnku, dodajemy laskę cynamonu i gwiazdkę anyżu. Po kilku minutach dodajemy herbatę, zdejmujemy z ognia i parzymy przez 3-4 minuty. Odcedzamy liście herbaciane i odstawiamy napój do ostygnięcia. Dodajemy plasterek cytryny i dosładzamy do smaku miodem.
Smacznego!
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.

A to już wiesz?  Przygotowanie stawów do jazdy na nartach

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy