Informacja prasowa
Poznań, 12 czerwca 2017 r.
Herbata w różnych krajach
Herbata to napój, który towarzyszy nam przez cały rok i o niemal każdej porze dnia. Jest uniwersalna ze względu na różne możliwości jej przygotowania. W zależności od długości parzenia liści możemy uzyskać napar pobudzający lub uspokajający. Można ją także pić na ciepło lub na zimno, przyrządzoną na sposób wytrawny lub na słodko. Smak, który dzięki temu uzyskamy, w dużej mierze zależy także od miejsca jej pochodzenia. Eksperci marki Akbar przygotowali mini poradnik, który pozwoli poznać najpopularniejsze na świecie rodzaje herbat.
Na jakość i charakter herbaty wpływa wiele czynników, między innymi miejsce i sposób jej uprawiania, moment zbioru czy stopień rozdrobnienia. Chcąc wybrać najlepszą, warto zapoznać się z jej pochodzeniem i sposobem produkcji. Poniższy poradnik pozwoli poznać herbaty popularne na całym świecie i wybrać tę, która będzie dla nas najodpowiedniejsza.
Japońska Matcha
Herbata Matcha należy do gatunków zacienionych. Oznacza to, że kiedy krzewy herbaciane zaczynają rosnąć, przykrywane są plastikowymi plandekami i słomianymi matami, aby ograniczyć dostęp słońca do rośliny. Zebrane liście muszą następnie przejść złożoną obróbkę, która pozwala otrzymać proszek o zielonym kolorze i drobniejszej konsystencji niż ten w pudrze dla dzieci. Zanana jest od tysiącleci i to właśnie ją wykorzystuje się w tradycyjnym, japońskim ceremoniale parzenia herbaty.
Cejlońska czarna herbata
Na wysokogórskich plantacjach herbacianych na Sri Lance, które uznawane są za najczystsze na świecie, co roku dojrzewa czarna herbata Akbar. Zbierać ją mogą tylko kobiety, gdyż mają delikatniejsze i mniejsze dłonie od mężczyzn. Z krzewów herbacianych zbierane są wyłącznie 2-3 najmłodsze listki i pączek. Tylko delikatne, kobiece dłonie mogą podołać temu zadaniu, jednocześnie nie uszkadzając rośliny oraz nie gniotąc listków. Cejlońskie plantacje to jedne z niewielu, które pozostały wierne ręcznym zbiorom liści. Marka Akbar należy również do wąskiego grona herbat, które posiadają certyfikat cejlońskiego lwa. Znak ten, może otrzymać jedynie herbata, która nie tylko została zebrana, ale i zapakowana na Cejlonie, co gwarantuje, że nie straciła smaku i aromatu w trakcie transportu.
Chiński Pu- erh
Jest to czerwona herbata uprawiana na południu Chin. Jej smak jest bardzo gorzki, dlatego w wielu krajach dodaje się do niej aromaty. Przez Chińczyków nazywana jest smoczą herbatą. Znana jest także ze swoich właściwości odchudzających. Produkcja tej herbaty polega na ekspozycji na słońce świeżo zebranych listków herbacianych. Następnie liście podawane są procesom częściowej fermentacji i przykrywane materiałem, pod którym leżakują.
Chcąc wybrać najlepszy dla siebie rodzaj herbaty, warto zwrócić uwagę czy została ona wyhodowana, poddana obróbce i zapakowana w jednym miejscu. Pozwala to bowiem na zachowanie jej wyjątkowego aromatu.
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl