Informacja prasowa
Poznań, 26 czerwca 2018 r.
Herbata w różnych krajach świata – egzotyczne przepisy
Herbata to zaraz po wodzie najczęściej spożywany napój na świecie. Podawana jest do posiłków, podczas rozmów biznesowych lub spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jak się okazuje, potwierdza ona powiedzenie, że co kraj to obyczaj, ponieważ w różnych miejscach na naszej kuli ziemskiej można się spotkać z zupełnie innym sposobem zaparzania tych samych liści herbacianych. Jak robi się to w Turcji, a jak w Maroko?
Eksperci marki Akbar przedstawiają trzy sposoby na parzenie popularnej, czarnej herbaty: według tradycji tureckich, marokańskich i lankijskich. Warto zapoznać się z propozycjami i urozmaić swoje menu o napoje często tak różne od naszej popularnej herbaty z cytryną. Musimy też pamiętać, że podstawą każdej herbaty są dobre jakościowo liście. Chcąc wybrać te najlepsze, dobrze jest zwrócić uwagę na to, czy herbata była zbierana i pakowana w jednym kraju, co daje nam gwarancję wyjątkowego smaku i intensywnego aromatu.
Herbata w Turcji
Turcja kojarzy nam się głównie z mocną i aromatyczną kawą. Jednak to właśnie mieszkańcy tego kraju spożywają najwięcej herbaty, gdyż na jedną osobę przypada ok. 3 kg liści herbacianych rocznie! Przechadzając się tutejszymi ulicami możemy ujrzeć wszechobecność tego napoju – liczne kawiarnie, w których serwowana jest herbata, restauracje, które po posiłku na koszt firmy częstują gości filiżanką gorącego napoju, istnieje nawet usługa, która umożliwia nam zamówienie herbaty z dostawą. Stanowi ona tutaj nierozłączny element kultury. Ważne rozmowy biznesowe, negocjacje w sklepie czy spotkania z przyjaciółmi nie mogą obyć się bez filiżanki tego napoju. Często nie jest on nawet proponowany, a natychmiast podawany. Nic więc dziwnego, że parzenie herbaty stanowi ważny rytuał, któremu poświęca się wiele czasu.
Do parzenia liści herbacianych w Turcji służy specjalny, podwójny czajnik. Do jego górnej części wsypujemy herbatę, a do dolnej wlewamy wodę. Dzięki temu gotująca się woda pozwala uwolnić aromat liści. Kiedy woda się zagotuje zalewamy herbatę, a dolny czajniczek uzupełniamy zimną wodą i pozostawiamy na 15 minut na małym ogniu. Tak skomplikowany i długi proces parzenia herbaty pozwala uzyskać wyjątkowo mocny i aromatyczny napar.
Herbata marokańska
Mieszkańcy tego słynącego z gorącego klimatu kraju wiedzą najlepiej co pić, aby skutecznie nawodnić i ochłodzić swój organizm. Wbrew pozorom nie sięgają po zimne napoje, a po… gorącą herbatę. Jak się okazuje, taki napój doskonale uzupełnia poziom płynów, a dodatek dużej ilości liści mięty skutecznie orzeźwia. Podstawą tradycyjnego, marokańskiego naparu jest chińska herbata typu grunpowder, ale podobny można również przygotować na bazie popularnej u nas herbaty czarnej.
Składniki:
• Herbata Akbar Pure Ceylon
• Świeże liście mięty
• Brązowy cukier
Przygotowanie:
Do czajniczka wsypujemy herbatę i parzymy ok. 10 minut. W szklaneczkach rozgniatamy liście mięty z cukrem. Zalewamy naparem herbacianym.
Lankijska herbata
Mieszkańcy Sri Lanki, podobnie jak Marokańczycy, wiedzą, że na upał najlepsza jest gorąca herbata. Jednak w ich wykonaniu jest ona niezwykle słodka i o korzennym aromacie. Powodem takiego podania jest ich styl życia oraz uwarunkowania związane z bogatą florą na wyspie. Sri Lanka słynie bowiem nie tylko z wysokogórskich i najczystszych upraw herbacianych, ale również z produkcji kory cynamonowej. Dodatkowo mieszkańcy wyspy, którzy w większości pracują fizycznie, potrzebują nie tylko sposobu na skutecznie nawodnienie organizmu, ale również szybkiej regeneracji sił, które zapewnia im lankijska masala czaj.
Składniki:
Czarna herbata liściasta Akbar Pure Ceylon
Łyżka miodu lub brązowego cukru
½ szklanki mleka
½ szklanki wody
Kardamon, cynamon, imbir
Przygotowanie:
Gotujemy mleko z wodą i przyprawami na małym ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy herbatę Akbar. Dobrze mieszamy wywar i zdejmujemy go z palnika. Herbata powinna się parzyć przez kolejne 5 minut. Po tym czasie słodzimy ją cukrem lub miodem.
Smacznego!
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl