Wielu z nas bÄ™dzie zdziwionych, jak wiele jest sposobów na przyrzÄ…dzenie jajek. Najczęściej jemy jajka na miÄ™kko, na twardo czy jajecznicÄ™ – i już ten repertuar sprawia, że Å›linka cieknie. Tymczasem jest jeszcze co najmniej kilka propozycji podania jajek, które mogÄ… stać siÄ™ prawdziwym przebojem na wielkanocnym stole. Czas na inspiracje z caÅ‚ego Å›wiata! Poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
Po florencku
Podawane sÄ… na chrupiÄ…cej grzance, która pokryta jest podsmażonym szpinakiem. Na pieczywie znajduje siÄ™ kluczowy element – gorÄ…ce jajko w koszulce, a dopeÅ‚nienie caÅ‚oÅ›ci stanowi sos holenderski. Jajka w koszulce majÄ… tÄ™ wielkÄ… zaletÄ™, że przyrzÄ…dzamy je bez tÅ‚uszczu i smażenia. Jednak argumentem koronnym w tej dyskusji jest fakt, że jajka po florencku to arcysmaczny pomysÅ‚ na Å›niadanie, nie tylko od Å›wiÄ™ta!
Po szkocku
To pomysÅ‚ na przekÄ…skÄ™ – niekoniecznie Å›niadaniowÄ…, natomiast idealnÄ… na Wielkanocne przyjÄ™cie. Gotowane jajko obklejamy masÄ… powstaÅ‚Ä… z wymieszania: drobno pokrojonej cebuli, miÄ™sa mielonego, surowego jajka, soli, pieprzu, majeranku i buÅ‚ki tartej. NastÄ™pnie brÄ…zowe kule smażymy na gÅ‚Ä™bokim oleju i podajemy przekrojone na pół, na ciepÅ‚o lub zimno – efekt wizualny i smakowy gwarantowany.
Po wiedeńsku
Nazwa ta nie tyle sygnalizuje pochodzenie przysmaku, co podkreśla wykwintność sposobu podania. Jeśli chcemy jeść jajko po wiedeńsku, musimy wbić je do szklanki lub salaterki, a następnie naczynie zanurzyć w garnku z wodą i gotować na małym ogniu, aż jajko zetnie się do pożądanej konsystencji. Dno szklanki warto posypać przyprawami.
Po hiszpańsku, czyli Jajka Flamenco
Możemy spróbować również przekÄ…ski inspirowanej gorÄ…cÄ… kuchniÄ… hiszpaÅ„skÄ… – oto przepis szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego, na Jajka Flamenco z dodatkiem fasoli, chorizo i ostrej papryki.
Jajka Flamenco
Składniki:
– 4 jajka
– 2 zÄ…bki czosnku
– Esencja do duszonych warzyw Knorr
– 1 maÅ‚a cebula
– 6 ugotowanych szparagów (mogÄ… być mrożone)
– puszka fasolki czerwonej (maÅ‚a)
– puszka kukurydzy (maÅ‚a)
– pół szklanki przecieru pomidorowego
– 2 plastry szynki serrano
– 150 g pikantnej kieÅ‚basy chorizo pokrojonej w kosteczkÄ™
– 20 ml oliwy z oliwek
– ? Å‚yżeczki ostrej papryki w proszku
Sposób przygotowania:
- Posiekaj cebulę i czosnek, wrzuć wraz kiełbasą chorizo na rozgrzaną oliwę i zrumień.
- Wrzuć kukurydzę, fasolkę i pocięte w mniejsze kawałki szparagi. Duś chwilę na małym ogniu.
- Dodaj przecier, podlej kilkoma łyżkami wody i dodaj Esencję do duszonych warzyw Knorr. Duś na małym ogniu 15 minut.
- W tym czasie przygotowuj kokilki do zapiekania: smaruj je oliwą i napełniaj przygotowaną masą pomidorową.
- Do każdej kokilki wbij po 1 jajku, ale nie mieszaj zawartości.
- Białko przykryj szynką, aby żółtko było odsłonięte, posyp ostrą papryką. Kokilki wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj 5-8 minut, aby ścięły się białka pod wędliną.
Â
dostarczył infoWire.pl