Konsumpcja WiadomoÅ›ci branżowe

Jajko – kariera dookoÅ‚a Å›wiata

Wielu z nas będzie zdziwionych, jak wiele jest sposobów na przyrządzenie jajek. Najczęściej jemy jajka na miękko, na twardo czy jajecznicę - i już ten repertuar sprawia, że ślinka cieknie. Tymczasem jest jeszcze co najmniej kilka propozycji podania jajek, które mogą stać się prawdziwym przebojem na wielkanocnym stole. Czas na inspiracje z całego świata! Poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.Po florenckuPodawane są na chrupiącej grzance, która pokryta jest podsmażonym szpinakiem. Na pieczywie znajduje się kluczowy element - gorące jajko w koszulce, a dopełnienie całości stanowi sos holenderski. Jajka w koszulce mają tę wielką zaletę, że przyrządzamy je bez tłuszczu i smażenia. Jednak argumentem koronnym w tej dyskusji jest fakt, że jajka po florencku to arcysmaczny pomysł na śniadanie, nie tylko od święta!Po szkockuTo pomysł na przekąskę - niekoniecznie śniadaniową, natomiast idealną na Wielkanocne przyjęcie. Gotowane jajko obklejamy masą powstałą z wymieszania: drobno pokrojonej cebuli, mięsa mielonego, surowego jajka, soli, pieprzu, majeranku i bułki tartej. Następnie brązowe kule smażymy na głębokim oleju i

Wielu z nas bÄ™dzie zdziwionych, jak wiele jest sposobów na przyrzÄ…dzenie jajek. Najczęściej jemy jajka na miÄ™kko, na twardo czy jajecznicÄ™ – i już ten repertuar sprawia, że Å›linka cieknie. Tymczasem jest jeszcze co najmniej kilka propozycji podania jajek, które mogÄ… stać siÄ™ prawdziwym przebojem na wielkanocnym stole. Czas na inspiracje z caÅ‚ego Å›wiata! Poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

Po florencku

Podawane sÄ… na chrupiÄ…cej grzance, która pokryta jest podsmażonym szpinakiem. Na pieczywie znajduje siÄ™ kluczowy element – gorÄ…ce jajko w koszulce, a dopeÅ‚nienie caÅ‚oÅ›ci stanowi sos holenderski. Jajka w koszulce majÄ… tÄ™ wielkÄ… zaletÄ™, że przyrzÄ…dzamy je bez tÅ‚uszczu i smażenia. Jednak argumentem koronnym w tej dyskusji jest fakt, że jajka po florencku to arcysmaczny pomysÅ‚ na Å›niadanie, nie tylko od Å›wiÄ™ta!

Po szkocku

To pomysÅ‚ na przekÄ…skÄ™ – niekoniecznie Å›niadaniowÄ…, natomiast idealnÄ… na Wielkanocne przyjÄ™cie. Gotowane jajko obklejamy masÄ… powstaÅ‚Ä… z wymieszania: drobno pokrojonej cebuli, miÄ™sa mielonego, surowego jajka, soli, pieprzu, majeranku i buÅ‚ki tartej. NastÄ™pnie brÄ…zowe kule smażymy na gÅ‚Ä™bokim oleju i podajemy przekrojone na pół, na ciepÅ‚o lub zimno – efekt wizualny i smakowy gwarantowany.

Po wiedeńsku

Nazwa ta nie tyle sygnalizuje pochodzenie przysmaku, co podkreśla wykwintność sposobu podania. Jeśli chcemy jeść jajko po wiedeńsku, musimy wbić je do szklanki lub salaterki, a następnie naczynie zanurzyć w garnku z wodą i gotować na małym ogniu, aż jajko zetnie się do pożądanej konsystencji. Dno szklanki warto posypać przyprawami.

Po hiszpańsku, czyli Jajka Flamenco

Możemy spróbować również przekÄ…ski inspirowanej gorÄ…cÄ… kuchniÄ… hiszpaÅ„skÄ… – oto przepis szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego, na Jajka Flamenco z dodatkiem fasoli, chorizo i ostrej papryki.

Jajka Flamenco

Składniki:

– 4 jajka

– 2 zÄ…bki czosnku

– Esencja do duszonych warzyw Knorr

– 1 maÅ‚a cebula

– 6 ugotowanych szparagów (mogÄ… być mrożone)

– puszka fasolki czerwonej (maÅ‚a)

– puszka kukurydzy (maÅ‚a)

– pół szklanki przecieru pomidorowego

– 2 plastry szynki serrano

– 150 g pikantnej kieÅ‚basy chorizo pokrojonej w kosteczkÄ™

– 20 ml oliwy z oliwek

– ? Å‚yżeczki ostrej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj cebulę i czosnek, wrzuć wraz kiełbasą chorizo na rozgrzaną oliwę i zrumień.
  2. Wrzuć kukurydzę, fasolkę i pocięte w mniejsze kawałki szparagi. Duś chwilę na małym ogniu.
  3. Dodaj przecier, podlej kilkoma łyżkami wody i dodaj Esencję do duszonych warzyw Knorr. Duś na małym ogniu 15 minut.
  4. W tym czasie przygotowuj kokilki do zapiekania: smaruj je oliwą i napełniaj przygotowaną masą pomidorową.
  5. Do każdej kokilki wbij po 1 jajku, ale nie mieszaj zawartości.
  6. Białko przykryj szynką, aby żółtko było odsłonięte, posyp ostrą papryką. Kokilki wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj 5-8 minut, aby ścięły się białka pod wędliną.

 

A to już wiesz?  Zadbaj o bezpieczeÅ„stwo swojego telefonu


dostarczył infoWire.pl

Źródło Knorr. Dostarczył

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy