8.03.2017, Warszawa
Informacja prasowa
Jak jeść, by być szczęśliwą i zdrową?
Dzień Kobiet z Akademią Kulinarną Whirlpool.
Ósmego marca dwie kobiety związane z Akademią Kulinarną Whirlpool dzielą się swoimi sekretami – jak jeść by być szczęśliwą i zdrową? Cristina Catese i Maia Sobczak zdradzają tajemnice kobiecej kuchni.
Dzień Kobiet świętujemy wraz z pierwszymi wiosennymi promieniami słońca. Dobrze się składa, ponieważ ta pora roku wyjątkowo nastraja do pozytywnych zmian w życiu. Podejmujemy decyzję żeby schudnąć, zacząć zdrowo się odżywiać, odświeżyć garderobę. Dlaczego w tym roku, zamiast czekać na goździki, nie zrobić sobie samej prezentu i zadbać o swoje ciało i duszę? Pomogą w tym Cristina Catese i Maia Sobczak, które prowadzą warsztaty w Akademii Kulinarnej Whirlpool. Łączy je kuchnia, obie są wulkanami pozytywnej energii, co je różni? Cristina to rodowita rzymianka, która skupia się na nauce przyjemności, jaką może być gotowanie i karmienie innych. Maia jest dietetykiem holistycznym i konsultantem Ajurwedy. Jej celem jest pokazywanie jak uważnie można podchodzić do tematu odżywiania, które tak mocno wpływa na nasze samopoczucie. Korzystając z ich porad dowiemy się, jak zadbać o siebie na wiosnę, nie tylko z okazji Dnia Kobiet.
Cristina Catese jako prawdziwa Włoszka głęboko wierzy, że emocje rządzą talerzem. Posiłek może być nagrodą, ale również pocieszeniem. Jedno jest pewne, „Nigdy nie gotuj zła, bo Twoje jedzenie też będzie złe!“ – mówi Cristina. Jaki prezent przygotowałaby z okazji Dnia Kobiet? „Kiedy myślę o kobiecym jedzeniu kojarzy od razu przypominam sobie panna cottę, która jest subtelna i delikatna – ma w sobie taki dziewczęcy urok“.
Według starych, holistycznych medycyn organem związanym z emocjami jest wątroba. Warto do swojej codziennej diety wprowadzić składniki, które wspomagają jej działanie. Okazuje się, że to bardzo proste! Wystarczy, dla wzbogacenia smaku i dla zdrowia, pamiętać o urozmaiceniu posiłków o kilka ziół np. o rukiew wodną, oczyszczającą kolendrę, bazylię, majeranek czy miętę. Część z nich na pewno regularnie ląduje na Waszych talerzach. W jaki sposób działają na kobiecy organizm? Tłumaczy Maia Sobczak: „Generalnie wszystko, co soczyście zielone jest mile przez wątrobę widziane, ponieważ działa ochładzająco i relaksująco na ten organ (i nie tylko)“. Oraz dodaje: „Przyjemnością będzie też smak kwaśny, raczej delikatny i jako dodatek, czyli szczypta otartej skórki z cytryny, orkisz czy choćby podpieczone kwaśniejsze jabłko. Delikatnie i z rozwagą, tak po kobiecemu. Dodatkowo szczypta kwaśnego pobudza ogień trawienny, to samo robią świeże zioła, pomagają nam rozkwitnąć!“.
Poniżej dwa słodkie prezenty na Dzień Kobiet od Cristiny i Mai. Jeden z przepisów okraszony jest sporą dawką włoskiego, ognistego temperamentu, który zmusza Cristinę do nieustannego eksperymentowania. Dlatego postanowiła urozmaicić delikatną i kremową panna cottę intensywną nutą włoskiego espresso. Drugi przepis to zdrowa interpretacja jabłek pod kruszonką. W wersji Mai jabłka przykrywa winna quinoa, na szczycie której dumnie prezentuje się keks kwaśnej śmietany. Pamiętajcie, by przed włożeniem jabłek do piekarnika skorzystać z funkcji READY2COOK, dostępnej w piekarnikach marki Whirlpool. Dzięki tej technologii piekarnik osiąga właściwą temperaturę tak szybko, że nie trzeba ich wcześniej nagrzewać, a Wy nie marnujecie czasu w kuchni.
Jabłka pieczone w ognisku z winną quinoa i jogurtem kokosowym
15 małych jabłek
2 szklanki jasnej quinoa
4-5 gałązek tymianku
2 szklanki białego, półsłodkiego wina + niewielka ilość do podlania jabłek
2 szklanki soku jabłkowego tłoczonego + niewielka ilość do podlania jabłek
2 łyżki masło klarowane
2 łyżeczki przyprawy masala tea (korzenna)
szczypta soli
szczypta pieprzu czarnego
jogurt kokosowy do serwizu
miód
sok z cytryny
Miód mieszam z sokiem z cytryny w kubeczku, odstawiam na bok.
Quinoa podprażam w garnku, zalewam mieszanką wina i soku jabłkowego, dodaję przyprawę masala tea i gotuję aż się otworzy, będzie jeszcze lekko wilgotna i twardawa.
Jabłka myję, ostrym nożykiem wykrawam od góry gniazda nasienne. Robię to delikatnie i płytko, resztę wybieram ostrzejszą czy może szpiczastą łyżeczką. Do środka wlewam po łyżeczce mieszanki wina i soku jabłkowego, dodaję po 1/2 łyżeczki masła klarowanego.
Piekarnik nagrzewam do około 200 stopni i w tej temperaturze piekę jabłka. Zamiast żeliwnego naczynia możesz wykorzystać np. keksówkę i owinąć ją folią aluminiową. W piekarniku pieczemy jabłka ok 15 minut. Gotowe jabłka powinny być miękkie ale nie rozpadnięte. Podaję z łyżką jogurtu kokosowego, kawałkiem tymianku, polane mieszanką miodu z sokiem z cytryny.
Kawowa panna cotta
Składniki:
1 litr śmietany 30%
potrójne espresso
100 g cukru
18 g żelatyny
Sposób przygotowania:
W garnku gotujemy śmietanę z cukrem, dodajemy kawę i dobrze mieszamy. W międzyczasie wrzucamy do zimnej wody żelatynę i gotujemy. Kiedy tylko zacznie wrzeć, zdejmujemy ją z ognia, odciskamy żelatynę i dodajemy do śmietany, dobrze mieszając. Przekładamy nasz deser panna cotta do szklanek i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.
__________________________________________________________________________
O Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Akademia Kulinarna Whirlpool mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25 w Warszawie. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów. Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w 6-ty Zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.