Gdy jest gorąco, wymieniamy ubrania na lżejsze ? podobnie powinniśmy zrobić ze swoją dietą. Nasz organizm potrzebuje odświeżenia. To idealny moment, by przestawić się na warzywa i owoce.
Przy wysokiej temperaturze, metabolizm zwalnia. Jeśli chcemy zjeść coś ciepłego, zdecydujmy się na lekkostrawny posiłek. ?Nie będzie on zalegał w naszym organizmie, dzięki czemu łatwiej przejdziemy przez trudy upalnych dni? ? mówi serwisowi infoWire.pl Anna Sierpowska z firmy Sante.
Warzywa i owoce zawierają dużo błonnika oraz dają nam zastrzyk siły i energii. Powinny być podstawą wszystkich posiłków. Są dobre dla dzieci, ponieważ w naturalny sposób dostarczają wartości odżywczych. Dobrze służą również dorosłym. ?Działają antyoksydacyjnie, czyli redukują stres? ? uważa Anna Sierpowska.
W naszej diecie jest za dużo wysoko przetworzonych produktów. Przez to zapominamy, jak smakują prawdziwe pomidory, papryka czy ogórki. Ziemniaki z koperkiem i kefirem, sadzone jajko czy zupy warzywne ? to proste, zdrowe i idealne dania na gorące dni. Unikajmy smażonych potraw, a posiłki dzielmy na mniejsze porcje. Tak uciekniemy od nieprzyjemnego uczucia ociężałości.
O ciekawe mieszanki kulinarne coraz łatwiej w restauracjach. ?Obecnie promowane są proste kompozycje w oparciu o naturalne składniki. Jest to powrót do korzeni? ? podkreśla Anna Sierpowska.
dostarczył infoWire.pl