Przepisy

Jesień na talerzu – smakołyki ze słoika

Jesień na talerzu – smakołyki ze słoika
Informacja prasowa Poznań, 14 października 2016 Jesień na talerzu – smakołyki ze słoika Jesień, szczególnie ta na talerzu, wcale nie musi być nudna i szara.

Informacja prasowa
Poznań, 14 października 2016

Jesień na talerzu – smakołyki ze słoika
Jesień, szczególnie ta na talerzu, wcale nie musi być nudna i szara. Choć o tej porze roku coraz trudniej o świeże warzywa, to warto zajrzeć do domowej spiżarni, w której zwykle piętrzą się słoiki z przetworami. Wekowana papryka, ogórki, a może apetyczna dynia? Warzywa ze słoika to doskonały sposób na zachowanie smaku produktów sezonowych, którymi cieszyć się możemy
w jesienne i zimowe wieczory.

Smaki lata zamknięte w słoiku
Im chłodniej na zewnątrz, tym częściej sięgamy po sycące dania z dodatkiem rozgrzewających przypraw. Ale przygotowując jesienne menu nie powinniśmy zapominać także o smakowitych owocach i warzywach. Włączone do codziennego jadłospisu dostarczają niezbędnych witamin oraz składników mineralnych. Jesienią, kiedy mamy utrudniony dostęp do świeżych warzyw, warto sięgnąć po apetyczne przetwory (np. marki Kühne). To zdrowy i smaczny dodatek do dań głównych i sałatek, ale też doskonała okazja do kulinarnych eksperymentów. Jakich? Oto kilka pomysłów.
Przykładowe przepisy
W jednym garnku, czyli fasolka po bretońsku z papryką
Składniki:
• 5 papryczek jalapeno (np. marki Kühne)
• 40 g fasoli
• 1 cebula
• 1 papryka
• 0.5 kg kiełbasy
• 20 dag wędzonego boczku
• mały koncentrat pomidorowy
• ząbek czosnku
• 3 marchewki
• połowa kostki rosołowej
• przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
Przygotowanie:
Fasolkę namoczyć dzień wcześniej. Następnie ugotować ją do miękkości. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, połowę kostki rosołowej i pokrojoną w kostkę marchewkę. Na osobnej patelni podsmażyć kiełbaskę, boczek i cebulę. Paprykę i papryczki jalapeno pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki dodać do fasoli. Całość gotować ok. 30 minut. Na koniec fasolkę zabarwić koncentratem pomidorowym i doprawić do smaku.

Jesienna sałatka z kolorowymi warzywami
Składniki:
• 1 ogórek konserwowy (np. marki Kühne)
• 1 ogórek świeży
• 2 łyżki dressingu Vinaigrette (np. marki Kühne)
• 1 główka sałaty lodowej
• 100 g piersi z kurczaka
• ½ dużej czerwonej papryki
• 5 sztuk pomidorków koktajlowych
• puszka kukurydzy
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso smażymy na patelni z niewielkim dodatkiem oliwy. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Warzywa kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy kukurydzę i skrapiamy dressingiem Vinaigrette.
Smacznego!

A to już wiesz?  Kim są amatorzy dań gotowych i co najczęściej kupują?

Więcej informacji o Kuhne:
Kühne oferuje produkty na bazie octu na każdą okazję – m.in. octy, sosy, dressingi i pikle. Jakość marki to zobowiązanie wobec klientów i wiodąca zasada na każdym polu działalności. Charakterystyczny, doskonale wyważony smak zapewniają wyjątkowe receptury. Ręcznie zbierane korniszony, kremowe dresingi czy organicznie produkowany ocet – wszystkie, dla idealnego smaku, stworzono na bazie najlepszych składników. Najlepszym potwierdzeniem wyjątkowej jakości jest zaufanie konsumentów na całym świecie. Marka jest obecna w ponad 50 krajach. W Niemczech Kűhne znajduje się na liście 20 najlepszych marek. Jest to jedna z najstarszych firm w Niemczech, jej korzenie sięgają prawie 300 lat wstecz, dając gwarancję wysokiej jakości. W 1722 roku powstała w Berlinie mała octownia, która 40 lat później przeszła w posiadanie rodziny Kűhne. 100 lat później cesarz niemiecki Wilhelm I przyjął Kűhne w poczet dostawców Dworu Królewskiego. Od tego czasu rodzinny biznes rozwijał się i unowocześniał. Asortyment produktów był wciąż urozmaicany i rozszerzany. Po octach przyszedł m.in. czas na produkcję musztard, dressingów, sosów, kremów balsamicznych. Rozwój nigdy nie ustaje! Firma Kűhne wciąż poszukuje inspiracji i wprowadza kolejne innowacje aby usatysfakcjonować smakoszy i koneserów.
Więcej informacji o marce, znaleźć można na stronie www.levant.pl
Więcej informacji o LEVANT FOODS:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Kuhne, Ahmad Tea London (herbaty), Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

A to już wiesz?  Sałatka z ziemniaków do grillowanych kiełbasek

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy