Żywność

Jesienne desery

Jesienne desery
Informacja prasowa Poznań, 27 listopada 2018 r. Jesienią chętniej sięgamy po słodkie przekąski, a także o wiele częściej niż latem pieczemy ciasta, tarty czy przygotowujemy

Informacja prasowa
Poznań, 27 listopada 2018 r.

Jesienią chętniej sięgamy po słodkie przekąski, a także o wiele częściej niż latem pieczemy ciasta, tarty czy przygotowujemy desery, które możemy spożywać na ciepło. Jabłka, śliwki, miód czy przyprawy korzenne to smaki jednoznacznie kojarzące się z jesienią. Warto więc wykorzystać sezon na tego rodzaju produkty i przygotować pyszne słodkości, które umilą nam chłodne wieczory spędzane w domu.

Jeśli w kuchni nie czujemy się tak dobrze jak Nigella Lawson, to zamiast eksperymentować, warto skorzystać z prostych przepisów przygotowanych przez ekspertów marki Sandra. Poniższe propozycje pozwalają szybko przygotować smaczny deser, bez długiego wyrabiania ciasta lub zamartwiania się, czy wyrośnie.

Wiśnie pod kruszonką z płatków owsianych
Większość z nas zna tradycyjną wersję kruszonki – przygotowywaną na bazie mąki pszennej. Można ją jednak zamienić na nieco zdrowszą, powstającą z płatków owsianych. Dodatkowo, jeśli nie mamy w swoich zasobach mrożonych wiśni, to warto skorzystać z gotowych owoców.
Składniki:
• 5 łyżek płynnego miodu
• 1,5 szklanki płatków owsianych
• 5 łyżek masła
• Słoik wiśni drylowanych marki Sandra
Przygotowanie:
Miód, płatki owsiane i masło dokładnie połączyć i wstawić na godzinę do lodówki. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć wiśnie. Owoce dokładnie pokryć rozkruszoną warstwą płatków owsianych. Piec przez ok. 25 minut. Podawać ciepłe.

Tarta jabłkowa
Prosty przepis na pyszną tartę jabłkową. Warto pamiętać, że kruche ciasto, które jest podstawą tego przepisu, należy wykonać szybko, aby nie zagrzać składników od zbyt długiego wyrabiana ciasta.
Składniki:
• 150 g mąki pszennej
• 50 g cukru pudru
• 100 g schłodzonego masła
• Żółtko jajka
• Szczypta soli
• Cynamon
• Łyżka gruboziarnistego cukru
• Jabłka prażone marki Sandra
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, a następnie siekać nożem razem z masłem do momentu, aż mieszanka będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier puder, żółtko, sól i opcjonalnie łyżkę zimnej wody, jeśli ciasto będzie za suche. Szybko zagnieść i uformować kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć, podzielić na dwie części i rozwałkować. Jedną częścią wyłożyć spód i boki formy do tarty. Nałożyć jabłka i posypać cynamonem. Drugą część ciasta pokroić na podłużne paski, które układać naprzemiennie na jabłkach tworząc kratkę. Piec w piekarniku do momentu, aż ciasto się zarumieni (ok. 40 minut) i posypać cukrem. Można podawać na zimno i na ciepło – również z lodami.

A to już wiesz?  Jarzynowy wróg na talerzu! Czyli nielubiane warzywa w diecie dziecka.

Ciasto śliwkowe
Kruche ciasto z dodatkiem śliwek. Śliwki możemy jednak zamienić na inne ulubione owoce, np. brzoskwinie, morele czy nawet mango.
Składniki:
• 200 g masła + 60 g na kruszonkę
• 200 g cukru + 100 g na kruszonkę
• 4 jajka
• 200 g mąki pszennej + 70 g na kruszonkę
• 30 g skrobi ziemniaczanej
• Łyżeczka proszku do pieczenia
• Śliwki z puszki marki Sandra
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka, przesianą mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Formę do ciasta posmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem. Na cieście ułożyć połówki śliwek. Pozostałe składniki na kruszonkę wymieszać i rozdrabniać w palcach nad śliwkami do momentu, aż pokryją owoce. Piec ok. 40 minut.
Smacznego!

Więcej informacji można znaleźć na stronie www.levant.pl
Dodatkowe informacje
Marka Sandra od niemal 20 lat zdobywa zaufanie konsumentów, oferując przetwory z owoców i warzyw, które rosną tam, gdzie natura stworzyła dla nich najlepsze warunki. Dojrzewają w słońcu Europy Kontynentalnej, strefy Śródziemnomorskiej, Ameryki Południowej oraz Dalekiego Wschodu. Wyselekcjonowane, świeże warzywa i owoce, natychmiast po zbiorze, trafiają do opakowań. Naturalny smak i aromat przyłapany w pełnym rozkwicie zostaje natychmiast utrwalony w szczelnym opakowaniu dla zachowania świeżości. Bez dodatków konserwantów, zachowują większość swych właściwości, by trafić na stoły polskich konsumentów.

Produkty Sandry są dostępne w wielu wariantach opakowań. Oferujemy produkty zarówno dla detalu, jak i gastronomii. Warzywa i owoce Sandry są doskonałym dodatkiem do potraw lub składnikiem do ich przygotowania, ale mogą też być użyte samodzielnie, jako przekąska lub deser.

Więcej informacji na temat produktów Sandry, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

A to już wiesz?  Kokos, imbir i limonka, czyli sekrety kuchni tajskiej

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy