Przepisy

Jesienne smaki Zamku Topacz – befsztyk tatarski z polędwicy wołowej z marynowanymi grzybami i piklowaną cebulą

Jesienne smaki Zamku Topacz – befsztyk tatarski z polędwicy wołowej z marynowanymi grzybami i piklowaną cebulą
Informacja prasowa Wrocław, 28 września 2016 Jesienne smaki Zamku Topacz – befsztyk tatarski z polędwicy wołowej z marynowanymi grzybami i piklowaną cebulą Grzyby to niewątpliwe

Informacja prasowa
Wrocław, 28 września 2016

Jesienne smaki Zamku Topacz – befsztyk tatarski z polędwicy wołowej z marynowanymi grzybami i piklowaną cebulą

Grzyby to niewątpliwe jeden z największych przysmaków jesieni. Uwielbiamy je niemal w każdej postaci, smażone, suszone czy marynowane. Dodajemy je do zup, sosów oraz mięs. Sezonowym potrawom dostarczają bowiem niepowtarzalnego smaku i aromatu. Swój pomysł na wykorzystanie grzybów przygotował także Szef Kuchni restauracji Spichlerz w Zamku Topacz – Krzysztof Obliński.

Befsztyk tatarski to potrawa, która budzi wiele emocji. Najtrafniej porównać ją do sushi – jedni je uwielbiają, inni czują do niego niechęć – obydwie są bowiem przygotowywane z surowego mięsa. Dobrze przyrządzony tatar jest świeży, delikatny i aromatyczny. I właśnie za to cenią go sobie jego zwolennicy. Jednym z nich jest Krzysztof Obiliński, Szef Kuchni restauracji Spichlerz w Zamku Topacz. W jego wykonaniu befsztyk tatarski występuje w towarzystwie jesiennego przysmaku, jakim są marynowane grzyby.

Befsztyk tatarski z polędwicy wołowej z marynowanymi grzybami i piklowaną cebulą

Składniki:
 100 g polędwicy wołowej
 kilka marynowanych grzybów
 oliwa
 sól
 gałązka rozmarynu
 1 łyżeczka octu balsamicznego
 1 l wody
 200 ml octu
 100 g cukru
 1 czerwona cebula
 świeżo mielony pieprz
 olej
 1 duży ogórek konserwowy
 1 żółtko
 kilka listków rukoli

Przygotowanie:
Polędwicę wołową mielimy na grubych oczkach lub siekamy i porcjujemy po 100 g. Grzyby kroimy w kostkę wielkości ok. 2 cm i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli. Pod koniec dorzucamy do nich gałązkę rozmarynu i ocet balsamiczny, zostawiamy jeszcze chwilę na małym ogniu, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Kolejno przygotowujemy zalewę z wody, octu i cukru. Dodajemy do niej sól do smaku, zagotowujemy i studzimy. Do zimnej zalewy wrzucamy czerwoną cebulę pokrojoną w krążki o grubości 2-3 mm i zostawiamy na noc. Mięso mieszamy w misce z solą, świeżo mielonym pieprzem oraz odrobiną oleju. Wykładamy je na talerz (kształt prostokąta), dodajemy ogórka konserwowego pokrojonego w kostkę (po obu stronach tatara), cebulę w krążkach, wcześniej przygotowane grzyby marynowane oraz żółtko w kokilce. Potrawę dekorujemy rukolą.

A to już wiesz?  Sernik z miodem, sosem kajmakowym i prażonymi migdałami

Smacznego!

Zamek Topacz położony jest jedynie 20 minut od centrum Wrocławia i międzynarodowego lotniska Copernicus, 2 km od autostrady A4 i obwodnicy miasta, w miejscowości Ślęza.

O Zamku Topacz
Zamek Topacz to jeden z niewielu historycznych obiektów zamkowych na Dolnym Śląsku, który został zaadaptowany na czterogwiazdkowy hotel z pełnym zapleczem konferencyjno-eventowym. Hotel posiada 64 eleganckie pokoje, 5 sal konferencyjnych i bankietowych oraz dwie restauracje. Otacza go 50- hektarowy teren, oferujący mnóstwo atrakcji rekreacyjnych i sportowych, na którym znajduje się także Muzeum Motoryzacji.

W marcu 2016 roku uruchomiony został najważniejszy element kompleksu hotelowego – Zamku Topacz, w znajduje się wykwintna restauracja, prowadzona przez doświadczonych szefów kuchni. Obiekt posiada nowocześnie urządzone pokoje spełniające najwyższe kryteria oraz salę konferencyjną z kominkiem i indywidualnym tarasem. W podziemiach zamku znajduje się także butikowe SPA i strefa Wellness, a także zewnętrze jacuzzi z kominkiem.

Zamek położony jest jedynie 20 minut od centrum Wrocławia i międzynarodowego lotniska Copernicus, 2 km od autostrady A4 i obwodnicy miasta w miejscowości Ślęza.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy