Herabta

Kiedy z cytryną, a kiedy z mlekiem? Herbaciany savoir – vivre

Kiedy z cytryną, a kiedy z mlekiem? Herbaciany savoir – vivre
Informacja prasowa Poznań, 24 kwietnia 2019 r. Herbata jest bez wątpienia napojem kultowym. Pijemy ją niezależnie od pory dnia. Parząc ją, wykorzystujemy różne dodatki, mające

Informacja prasowa
Poznań, 24 kwietnia 2019 r.

Herbata jest bez wątpienia napojem kultowym. Pijemy ją niezależnie od pory dnia. Parząc ją, wykorzystujemy różne dodatki, mające za zadanie nadać jej wyjątkowego smaku i aromatu. Popularność herbaty, która pita jest zarówno w domowym zaciszu, jak i podczas oficjalnych spotkań sprawiła, że wykształciły się pewne normy jej serwowania, picia oraz łączenia z wybranymi składnikami. Jak pić herbatę, żeby nie popełnić towarzyskiego (a także sensorycznego) faux-pas? Zapraszamy do zapoznania się z przewodnikiem po kulturze picia herbaty, który przygotowali eksperci marki Akbar.
Kubek, czy filiżanka?
Zimowy wieczór, dobry film lub książka – takiemu zestawowi bardzo często towarzyszy kubek aromatycznej, gorącej herbaty. W sytuacji nieoficjalnej, tego typu naczynie jest jak najbardziej do przyjęcia. Wielu z nas posiada swój ulubiony kubek, który ma odpowiednią kubaturę, kształt, czy wygląd. Jednak podążając za zasadami herbacianego savoir-vivre’u, w sytuacji, gdy zapraszamy do siebie znajomych lub uczestniczymy w oficjalnym spotkaniu, herbata musi być serwowana w filiżankach – najlepiej wykonanych z eleganckiego i lekkiego materiału, najczęściej porcelany. Ta etykieta obowiązuje na całym świecie, choć czasami miejscowy folklor pozwala na pewne odstępstwa od tej reguły (np. Rosja lub kraje Azjatyckie). Istotne jest także, aby herbatę serwować bezpośrednio przy gościach z imbryków lub czajników.
Miód, cukier i ciasteczko
Wykorzystanie określonych dodatków do herbaty zależy od jej rodzaju. Niektóre gatunki dobrze komponują się z mlekiem, inne powinno się pić saute. Jednak o gustach się nie dyskutuje – napar herbaciany musi po prostu odpowiadać naszym upodobaniom. Puryści uważają, że herbatę powinno się pić „czystą”, gdyż tylko wtedy będziemy w stanie poczuć głębie jej smaku. Są jednak pewne normy dotyczące wykorzystania dodatków, których powinniśmy przestrzegać. W przypadku cukru, zawsze należy podawać go w cukiernicy i nasypywać do filiżanek dedykowaną łyżeczką (lub szczypcami w przypadku wykorzystywania cukru w kostkach). Miód, czy konfiturę także powinno serwować się w osobnych naczyniach, np. spodeczkach (nigdy w opakowaniach!). Bardzo popularnymi dodatkami do herbaty są nomen omen herbatniki, które, choć będą jedzone rękoma, powinny być serwowane jak każde inne ciasto – czyli podawane na oddzielnej zastawie. Najpopularniejszym, obok cukru, dodatkiem do naparu jest bez wątpienia cytryna. Proponując ją naszym gościom, powinniśmy pozbawić ją skórki. Jest to uwarunkowane nie tylko względami higienicznymi, ale też smakowymi.
Z uniesionym paluszkiem?
Częstym skojarzeniem związanym z piciem herbaty jest charakterystycznie uniesiony mały palec u dłoni, która trzyma filiżankę. Choć może się to wydawać eleganckie, nie powinniśmy tego robić w towarzystwie. Warto też pamiętać, że zarówno ze względów estetycznych, jak i zdrowotnych, bezwzględnie nie powinniśmy pić naparu z łyżeczką w naczyniu!
Umiejętność odpowiedniego serwowania i picia herbaty, poza walorami czysto estetycznymi, pozwala na wydobycie pełni smaku z przygotowywanego naparu. Powinniśmy również pamiętać, że herbatę, szczególnie w kontekście doznań sensorycznych, powinniśmy traktować podobnie jak wino. Oznacza to, że określone rodzaje herbat można dobrać do rodzaju potraw, a nawet okazji, podczas której napar będzie serwowany.

A to już wiesz?  Sri Lanka , Cejlon z miłości do cejlońskiej herbaty

Smacznego!
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy