Krokiety ziemniaczane z Szynką Mistrza Kołodzieja i oscypkiem
Składniki:
– Szynka (np. Mistrza Kołodzieja firmy Gzella) 150g
– cebula 4 szt.
– smalec 2 łyżki
– ziemniaki 600g
– oscypek 100g
– mąka pszenna 6 łyżek
– natka pietruszki 1 mały pęczek
– jajka 3 sztuki
– sól, pieprz do smaku
– bułka tarta 1 szklanka
– olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Szynkę i cebulę pokroić w drobną kostkę, a następnie podsmażyć na smalcu na jasnozłoty kolor. Ziemniaki ugotować, wystudzić, skręcić na maszynce do mięsa i dodać do szynki z cebulą. Dodać również starty na tarce oscypek, posiekaną natkę, połowę mąki i dwa jajka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić. Jeśli masa jest za luźna, dodać bułkę tartą.
Uformować krokiety, panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor na średnio rozgrzanym oleju.
Rada: Krokiety wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym!
Smacznego!